Cikkek

Kórus-tag-toborzó

Gyülekezetünk kórusába folyamatosan várnak új tagokat. Aki szeret és tud énekelni, és szeretne tagja lenni egy vidám csapatnak, az csatlakozhat. Hétfő esténként 7 órától (na jó, legtöbbször negyed 8, vagy még több is lesz belőle) vannak a próbák.


Bemutatunk néhány tagot, hogy akik ezután csatlakoznának, lássák, milyen kedves kórustársakra számíthatnak.

Székely-Péter Gyöngyi 27 éves. Ő az alt szólam leghűségesebb kóruspróba-látogatója. A Református Kollégiumban végzett, tagja volt a refi kórusának is, sőt egy román kórusban is énekelt már. A tóközi énekkarba azért jár, mert nagyon szeret énekelni, és mert a kórus időnként más gyülekezeteket is meglátogat. Gyöngyi is volt például Németországban. Érdligetre, a kórus legutóbbi vendégszereplésére férje is elkísérte. Kisbabájuk, Renáta is élvezte az utat, végighallgatott jó néhány kóruspróbát (ő is tanúsíthatja, milyen szépen énekel a Tóközi kórus).

Vajda Anna 54 éves, de távolról sem ő a legidősebb kórustag. A szoprán szólam népes táborában énekel. Férje betegsége és halála miatt egy ideig nem járt, de négy éve visszaállt a csapatba. Úgy érzi, feltalálja magát ebben a társaságban, mindenkivel jól kijön.

- Jó hangja kell hogy legyen annak, aki a kórusba jelentkezik? - kérdi a Tóközhír riportere Nusi nénitől.

- Valamennyire igen, de ha nincs is nagyon jó hangja, idővel csak kialakul, nem muszáj ász legyen. Ki hogy gondolja, és ahogy az ideje megengedi. Nálunk a legnagyobb baj a pontatlanság. Jövök hétre, ahogy mondják, aztán nem kezdődik meg pontosan a próba.

Nusi néni máris vonná vissza a kritikát, de többen odaszóltak neki: igaza van, ők is nehezményezik a pontatlanságot. Reméljük, hamarosan kiküszöbölik ezt a hibát azok, akiknek ki kell küszöbölniük.
Péter András a Székely-Péter Gyöngyi apukája. Bandinak tehát kórustag a lánya, a felesége is, és nemsokára az unokája is az lesz (mint már említettük, Renáta időnként részt vesz a kóruspróbán, de még nem énekel). 1993-tól tagja a kórusnak, mióta Visky Krisztina a kórusvezető. Azt mondja, a kórusban "normális-, családias a hangulat, nincs széthúzás. Arra a kérdésre, hogy "miért éri meg kórusra járni?-, jelzi, hogy nem lehet úgy fogalmazni, hogy megéri, vagy nem éri meg. Ez egy szolgálat, akinek van egy kis hangja, jó, ha bekapcsolódik.

Péter András egyébként a basszus szólamban énekel.

Leginkább tenorból van hiány. Érdligeten például csak a két tiszteletes úr és a főgondnok úr énekelt tenort. Úgy érezzük, ideje lenne demokratizálni ezt a szólamot. Szóval bárki jöhet ide, nem kell főnöknek, vagy egyházi tisztségviselőnek lennie ahhoz, hogy felemelje a hangját. És a szívét.

Mihály Emőke

Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fentartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat / Hírlevél