Cikkek

Új pápa a római katolikus egyház élén

Elhunyt II. János Pál, a konklávé Joseph Ratzingert választotta új pápává


Április 9-en elhunyt a lengyel származású Karol Woytila, aki II. János Pál néven 26 évig volt a római egyház vezetôje. Elhunyta alkalmából gyülekezetünk levélben fejezte ki együttérzését a Katolikus Magyar Egylet vezetôsége és tagsága felé.
Bölcskey Gusztáv püspök, a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke "Búcsúzunk - mi is- címmel nyilatkozatban fejezte ki gyászát és együttérzését a pápa elhunyta és temetése alkalmából. Többek között méltatta, hogy II. János Pálnak a Magyarországi Református Egyház irányában tett legkiemelkedôbb és legmerészebb döntése az volt, amikor a katolikus egyházfô debreceni látogatásakor, 1991 augusztusában megkoszorúzta a gályarabok emlékművét. Ez a lépése is egyike volt azoknak a megengesztelôdéseknek, amelyekkel az "egyház gyermekeinek- az emberiség régmúlt és közelmúlt történelmében elkövetett bűneiért bocsánatot kért.
Az új pápa, Joseph Ratzinger, aki XVI. Benedek néven lépett trónra. megválasztását a következôképpen kommentálta a református püspök: A Magyar Református Egyház nem lepôdött meg azon, hogy a korábbi pápa közeli segítôje, a konzervatív felfogású, briliáns felkészültségű teológus, Ratzinger bíboros lett a katolikus egyház új vezetôje. "Nagy befolyású és tekintélyű vezetôje volt eddig is a vatikáni apparátusnak, különös tekintettel a tanbeli kérdésekre, tehát komoly meglepetést nem okozott az ô megválasztása- - mondta. Bölcskey szerint "a következetes, konzervatív teológusként ismert Ratzinger karakterében más lesz, mint elôdje volt, de a tanbeli, ideológiai változás nem várható az egyház politikájában-.
(az MTI jelentése alapján)

Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fentartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat / Hírlevél