belépés | regisztráció RSS

Publikációk Elküld Nyomtat

Adorján Kálmán

Nem azért, mert megváltoztam, hanem hogy megváltozzak

Kibújhatunk-e a bőrünkből? - kérdi a Kis Tükör a személyiség és jellem, ezek változása, a megtérés és újjászületés személyiségünkre gyakorolt hatása felől tudakozódva. Képesek vagyunk-e lényeges változásra?


Isten keserűen kemény kérdése jutott eszembe először, amire Ő maga felel:"Elváltoztathatja-e bőrét a szerecsen, és a párduc az ő foltosságát? Úgy ti is cselekedhettek jót, kik megszoktátok a gonoszt." (Jer 13,23) Minél inkább mossák a szerecsent, annál inkább megmutatkozik bőre igazi színe, és vedlés után - párducnál és minden más állatnál - a bunda sajátos mintázata csak csillogóbb. Még a kaméleon is változatlan a maga kaméleonkodásában!
Azután egy szép karácsonyi ének szavai motoszkáltak bennem: "...ó csuda változás..." Meg kellett keresnem: hogy is szól? Megvan! Igen!: "Csuda változással testet Ő magára felvőn, Adván nekünk üdvösséget, Mennyben részessé tőn." Majd így folytatja (Nicholas Herman a 16. század közepén): "Én úr, Ő pedig lett szolga, Ó csuda változás! Jobbat Jézus mit adhatna? Nekünk boldogulás!" Az Isten változása (holott Benne nincs változás, sem változásnak árnyéka) kapunyitás a változásra képtelen (képtelenségekre változó) ember felé.
Majd arra kellett gondolnom, hogyan is történt változás az én életemben. Csak Isten Lelkének tulajdoníthatom, hogy ami tizenhat éves koromig az én fejemben a lelkészi családban szerzett tudás, az Ő gondolataiban pedig a világ kezdete óta eltervezett és elrendelt ajándék volt, valósággá lett: Krisztus áldozatáért (e csuda változásért) átélhettem, hogy immár a Mennyei Atya gyermekévé lettem, és bűneimre bocsánatot nyertem. Nem azért, mert megváltoztam, hanem hogy megváltozzak.
Egy évtizednek kellett eltelnie, hogy a Krisztusban nyert kegyelem alapján állva ne saját erőből akarjak változni, és ne kívánjam biztosítani magamnak Isten jótetszését se extra lelki megtapasztalással, se egy a magam hozzájárulásaként értelmezett változással. Az extra - utólag szemlélve - csak elhomályosította előttem Krisztus keresztjének jelentőségét. Tehetetlenségem és kárhoztató bűnös természetem újabb felismerésére volt szükségem, hogy felismerjem: az újjászületés nem Isten és ember vegyesvállalkozása.
Azóta magamra nézve hiszem, hogy "ha valaki Krisztusban van, új teremtés az. A régiek elmúltak, ímé újjá lett minden." (2Kor 5,17) Másokban látom is és csodálom. Kérem Istent, hogy amit parancsol, adja is meg nekem: "Változzatok el a ti elméteknek megújulása által." (Róm 12,2) Hátha valaki megkívánja!
Ne haragudj, hogy most a megszokottól eltérő az aláírásom!

Megjelent a Kis Tükör 2004. júniusi számában (Kolozsvár, Koinonia)

További cikkek:
2021. június 23., szerda,
Zoltán napja van.

Elhunyt Pásztor Jánosné

2016. május 24., kedd

85 éves korában elhunyt Pásztor Jánosné, a Magyarországi Református Nőszövetség korábbi elnöke. „A legfontosabb számomra, hogy tudom, az Úristen szeret. Hiszem, hogy egészségemben, betegségemben velem van. Amikor legutóbb beteg lettem, éreztem, hogy a legnagyobb orvosság a szeretet. A gyerekeim folyamatosan kerestek, az egész család és a szomszéd is imádkozott értem. A nőszövetségben is nagyon kedvesek voltak, rengeteg gyöngédség van bennük” – mondta két évvel ezelőtt egy interjúban a Reformátusok Lapjának.

Az igazi győzelmek

2016. május 20., péntek

Hasznosságelv szerint működő világban élünk, ahol mindent forintosítanak, de a Szeretethídon senki nem számítja ki, hogy mennyit ér az önkéntes segítség, hiszen jó dolgokat tenni alapvető emberi magatartás. Helyszíni riport Budafokról, a Szeretethíd május 20-i megnyitójáról, ahol nemcsak önkénteskedtek, hanem táncra is perdültek a résztvevők a legkisebbektől kezdve a püspökökön át az államtitkárig.

Hogyan olvassunk égő háztetőt?

2016. május 16., hétfő

Az események egymásutániságában történetet keresni, a történetnek jelentést tulajdonítani: hitbeli cselekedet. Hit nélkül az egymásutániság: egymás nélküliség. A hit értelmezői mozzanatában azonban fölizzik egy lehetséges idézőjel a történet mondatai fölött – Molnár Illés gondolatai Visky András pünkösdi homíliá járól.

Az elefántnál is

2016. május 15., vasárnap

A Szentlélek szimbóluma a galamb. Az ősmélység felett mintegy tojását költő madárként lebegett – a Lélek teremtő hatalom; és Krisztus megkeresztelkedésekor aláereszkedik reá – a Lélek kinyilatkoztató és felhatalmazó erő. Feltétlenül szabad, mégis bizalmas, érkeztében szuverén áldáshozó. Mi azt mondanánk: vendég, holott ő a gazda – és minket avat birtoka vendégeivé: Ő a Lélek. A jelképe galamb.

A különbség: ég és föld

2016. május 11., szerda

A kis konfirmandusok a hét végén egyáltalán nem akartak hazamenni, pedig közülük többen bevallották, hogy néhány nappal korábban a legkülönbözőbb ötleteket fontolgatták, hogyan lehetne meglépni a csendeshétről. Lelki otthon, amely csodák színhelyévé vált. Az a ház, amit a tomboló tűz sem tudott elpusztítani. Harmincéves a nyárlőrinci Emmaus-ház, a kecskeméti reformátusok missziós háza.

Látogatóink száma a mai napon: 840
Összes látogatónk 2000. november 01. óta : 49477617

Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fenntartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat