belépés | regisztráció RSS

Publikációk Elküld Nyomtat

Fábián Tibor

Agresszió

Agresszív világban élünk.

 Egyre gyorsabb az élet menete, egyre kevesebb számunkra a napi 24 óra. Igyekszünk a lehető legtöbbet kisajtolni a mindennapokból. Kihasználjuk a napot azon az áron is, ha közben mi meg elhasználódunk…
Ne áltassuk magunkat, cseppet sem attól függ az agresszió jelenléte életünkben, gondolatainkban, hogy Európa melyik fertályán élünk. Maga az agresszió, az erőszak sem mindig fizikai ráhatást jelent. Létezhet lelki terror is vagy akár pszichológiai hadviselés…
Immár több mint 13 éve, 1990 márciusában magyarellenes progrom tört ki Marosvásárhelyen. A felgyülemlet ellentétek, a megnemértés, az intolerancia, mint sötéten morajló fellegek: vihart, villámlást szültek. Elfogytak a szavak, s nem maradt más csak a tettlegesség. S, mikor elfogynak a szavak, akkor a szakadék peremén egyensúlyozunk, ami szinte egyet jelent a zuhanással.
Az ember kezdetektől fogva agresszív. A bűnesetet követően csak idő kérdése volt, hogy mikor kerül sor a káini agresszióra.
Milyen csodálatos, hogy Isten nem agresszív módon jelent meg fiában, az Úr Jézus Krisztusban, hanem békességszerzőként. Ez ugye, teljesen elüt az emberi megközelítéstől. Mi rögvest Isten angyali hadseregét mozgósítanánk, rögvest lerúgnánk talpunkról a port és gondolkodás, mérlegelés nélkül ítéletet mondanánk.
Ezzel szemben Ő úgy szerez békét, hogy mindeközben vállalja, hogy agressziót kövessenek el rajta. Emberi ésszel szinte felfoghatatlan ez az isteni megközelités, melynek gyökerében, központjában az isteni szeretet és kegyelem áll.
Ez a világ az agresszióra épül. Háborúra, gyűlöleltre, összecsapásra, megelőző hadviselésre, fenyegetésre, öldöklésre. Mert káini a megközelítésünk és gondolkodásmódunk. Ima helyet töltünk és célzunk.
Ott, ahol előtérbe kerül az Úr szava, ott megfordul ez a torz szemlélet. Ott valóban béke költözik az ember szívébe és a káini rombolást felváltja az ábeli béketűrés és szeretet. Keressük ezt a békességet, amit egyedül csak a mi Urunk és Megváltónk: az Úr Jézus Krisztus nyújthat számunkra. Ne keressük tévutakon, mellék- és holtvágányokon, hanem ott ahol megtalálható. Őnála.
A fohász: adj békét Uram, a világnak és az én életemnek - ma legalább olyan fontos és aktuális, mint bármikor, mint mindenkor.
„Kinek szíve majd Rád támaszkodik, megőrzöd azt teljes békében, mivel Tebenned bízik. „ Ézsaiás 26,3.

További cikkek:
2021. június 23., szerda,
Zoltán napja van.

Elhunyt Pásztor Jánosné

2016. május 24., kedd

85 éves korában elhunyt Pásztor Jánosné, a Magyarországi Református Nőszövetség korábbi elnöke. „A legfontosabb számomra, hogy tudom, az Úristen szeret. Hiszem, hogy egészségemben, betegségemben velem van. Amikor legutóbb beteg lettem, éreztem, hogy a legnagyobb orvosság a szeretet. A gyerekeim folyamatosan kerestek, az egész család és a szomszéd is imádkozott értem. A nőszövetségben is nagyon kedvesek voltak, rengeteg gyöngédség van bennük” – mondta két évvel ezelőtt egy interjúban a Reformátusok Lapjának.

Az igazi győzelmek

2016. május 20., péntek

Hasznosságelv szerint működő világban élünk, ahol mindent forintosítanak, de a Szeretethídon senki nem számítja ki, hogy mennyit ér az önkéntes segítség, hiszen jó dolgokat tenni alapvető emberi magatartás. Helyszíni riport Budafokról, a Szeretethíd május 20-i megnyitójáról, ahol nemcsak önkénteskedtek, hanem táncra is perdültek a résztvevők a legkisebbektől kezdve a püspökökön át az államtitkárig.

Hogyan olvassunk égő háztetőt?

2016. május 16., hétfő

Az események egymásutániságában történetet keresni, a történetnek jelentést tulajdonítani: hitbeli cselekedet. Hit nélkül az egymásutániság: egymás nélküliség. A hit értelmezői mozzanatában azonban fölizzik egy lehetséges idézőjel a történet mondatai fölött – Molnár Illés gondolatai Visky András pünkösdi homíliá járól.

Az elefántnál is

2016. május 15., vasárnap

A Szentlélek szimbóluma a galamb. Az ősmélység felett mintegy tojását költő madárként lebegett – a Lélek teremtő hatalom; és Krisztus megkeresztelkedésekor aláereszkedik reá – a Lélek kinyilatkoztató és felhatalmazó erő. Feltétlenül szabad, mégis bizalmas, érkeztében szuverén áldáshozó. Mi azt mondanánk: vendég, holott ő a gazda – és minket avat birtoka vendégeivé: Ő a Lélek. A jelképe galamb.

A különbség: ég és föld

2016. május 11., szerda

A kis konfirmandusok a hét végén egyáltalán nem akartak hazamenni, pedig közülük többen bevallották, hogy néhány nappal korábban a legkülönbözőbb ötleteket fontolgatták, hogyan lehetne meglépni a csendeshétről. Lelki otthon, amely csodák színhelyévé vált. Az a ház, amit a tomboló tűz sem tudott elpusztítani. Harmincéves a nyárlőrinci Emmaus-ház, a kecskeméti reformátusok missziós háza.

Látogatóink száma a mai napon: 111
Összes látogatónk 2000. november 01. óta : 49476888

Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fenntartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat