belépés | regisztráció RSS

Publikációk Elküld Nyomtat

Adorján Kálmán

Őbenne vagytok beteljesedve

"Ez a mondat a lelki sérültekre, szellemi fogyatékosokra vonatkozik." Jó huszonöt esztendővel ezelőtt, egy magyar irodalomórán hallottam ezt a magyarázatot, Jézus azon szavainak furcsa értelmezéseként, amelyekkel boldogoknak mondja a lelki szegényeket. Padtársammal, L.-lel összenevettünk.


Akkoriban A.-val rohangásztunk az ifjúsági bibliaórákra, a "Kétpúpúba". Jobban mondva én rohangásztam, ő pedig ült a tolószékben. Bírta a sebességet, amíg egy-egy hirtelen kanyarban a centrifugális erő túl naggyá nem lett. A riadtságot, amely egy ilyen alkalommal ült ki az arcára, azóta sem felejtem.
Karácsony táján együtt ünnepelhettem a Hit és Fény egy csoportjával. A.-tól eltérően ők nem mozgásukban korlátozottak, vagy nem csupán abban. Eltérő mértékben, de mindannyiuknak szükségük van arra, hogy értelmi, érzelmi hiányosságaikban vagy egyensúly- és arányvesztett állapotukban mások szerető jelenléte vegye körül és védje őket. Boldogan szavaltak, énekeltek. Velük való ünneplésembe belevegyült az a félelem, hogy vajon hogyan hordoznék meghatározatlan ideig egy ilyen helyzetet?
A hiányosságok semmiféle formája nem tesz boldoggá, csak szenvedést hoz. Viszont a testi, lelki avagy értelmi zavarok, fogyatékosságok látszólagos hiánya vagy tudomásul nem vétele sem tesz boldogokká, teljes életűekké. Ám az Isten szeretetének ígérete eséllyé teszi esélytelenségeinket. Mert ahol a bűn miatt jogos isteni elutasítás helyett Krisztusban a befogadás valósul meg, áldás forrásává válnak nyomorúságaink.
"Ti Őbenne vagytok beteljesedve", írja Pál apostol a kolosséi gyülekezetnek (2,10). Milyen csoda, hogy a beteljesedés kegyelmében való részesedés valóban a kegyelem és nem emberi képességek, kvalitások függvénye! Ez teszi lehetségessé, hogy az "erősek" is felszabaduljanak félelmeikből.

Megjelent a Kis Tükör 2004. februári számában (Kolozsvár, Koinonia)

További cikkek:
2021. augusztus 05., csütörtök,
Krisztina napja van.

Elhunyt Pásztor Jánosné

2016. május 24., kedd

85 éves korában elhunyt Pásztor Jánosné, a Magyarországi Református Nőszövetség korábbi elnöke. „A legfontosabb számomra, hogy tudom, az Úristen szeret. Hiszem, hogy egészségemben, betegségemben velem van. Amikor legutóbb beteg lettem, éreztem, hogy a legnagyobb orvosság a szeretet. A gyerekeim folyamatosan kerestek, az egész család és a szomszéd is imádkozott értem. A nőszövetségben is nagyon kedvesek voltak, rengeteg gyöngédség van bennük” – mondta két évvel ezelőtt egy interjúban a Reformátusok Lapjának.

Az igazi győzelmek

2016. május 20., péntek

Hasznosságelv szerint működő világban élünk, ahol mindent forintosítanak, de a Szeretethídon senki nem számítja ki, hogy mennyit ér az önkéntes segítség, hiszen jó dolgokat tenni alapvető emberi magatartás. Helyszíni riport Budafokról, a Szeretethíd május 20-i megnyitójáról, ahol nemcsak önkénteskedtek, hanem táncra is perdültek a résztvevők a legkisebbektől kezdve a püspökökön át az államtitkárig.

Hogyan olvassunk égő háztetőt?

2016. május 16., hétfő

Az események egymásutániságában történetet keresni, a történetnek jelentést tulajdonítani: hitbeli cselekedet. Hit nélkül az egymásutániság: egymás nélküliség. A hit értelmezői mozzanatában azonban fölizzik egy lehetséges idézőjel a történet mondatai fölött – Molnár Illés gondolatai Visky András pünkösdi homíliá járól.

Az elefántnál is

2016. május 15., vasárnap

A Szentlélek szimbóluma a galamb. Az ősmélység felett mintegy tojását költő madárként lebegett – a Lélek teremtő hatalom; és Krisztus megkeresztelkedésekor aláereszkedik reá – a Lélek kinyilatkoztató és felhatalmazó erő. Feltétlenül szabad, mégis bizalmas, érkeztében szuverén áldáshozó. Mi azt mondanánk: vendég, holott ő a gazda – és minket avat birtoka vendégeivé: Ő a Lélek. A jelképe galamb.

A különbség: ég és föld

2016. május 11., szerda

A kis konfirmandusok a hét végén egyáltalán nem akartak hazamenni, pedig közülük többen bevallották, hogy néhány nappal korábban a legkülönbözőbb ötleteket fontolgatták, hogyan lehetne meglépni a csendeshétről. Lelki otthon, amely csodák színhelyévé vált. Az a ház, amit a tomboló tűz sem tudott elpusztítani. Harmincéves a nyárlőrinci Emmaus-ház, a kecskeméti reformátusok missziós háza.

Látogatóink száma a mai napon: 4997
Összes látogatónk 2000. november 01. óta : 49884443

Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fenntartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat