belépés | regisztráció RSS

archívum

MTI 2009. március 03., kedd

Mesemeraton Benedek Elek tiszteletére Hargita megyében

Mesemaratonnal emlékeztek a 150 éve született Benedek Elekre a romániai Hargita megye több településén: összesen mintegy 3300-an olvastak fel a magyar meseirodalom székelyföldi születésű nagyjának műveiből. A Benedek Elek-emlékév keretében a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont reggeltől estig tartó meseolvasásra hívott kedden minden mesekedvelőt, gyereket és felnőttet egyaránt - írja az Új Magyar Szó című napilap internetes oldalán. Megyeszerte 32 településen összesen nagyjából 106 órán át több mint 3300-an olvastak fel Elek apó meséiből. A felolvasók tetszés szerint választhattak mesét vagy részletet, de a résztvevők nagy száma miatt nem mindig jutott idő egy egész mese felolvasására. 

tovább a részletekhez

MTI 2009. március 03., kedd

Varga József kapta a muravidéki magyarság legrangosabb kulturális elismerését

A muravidéki magyarság legrangosabb kulturális elismerésével, életműdíjjal tüntették ki Varga József költőt pénteken a szlovéniai Lendván (Lendava), ahol a magyar kultúra napjához kapcsolódóan kulturális nívódíjakat adtak a szlovéniai magyar közösség képviselőinek. Elismerésben részesült a domonkosfai (Domanjsevci) Petőfi Sándor Művelődési Egyesület Citeraegyüttese, Kotter Gizella pedagógus, Molnár Ferencné Göncz Ilona népdalkör-vezető, Varga Mária hagyományőrző és Golschmied József, a budapesti Égtájak Iroda vezetője. Az életműdíjat Varga József költő, író, nyelvész, nyugalmazott egyetemi tanár kapta. 

tovább a részletekhez
2023. március 25., szombat,
Irén , Írisz napja van.

Elhunyt Pásztor Jánosné

2016. május 24., kedd

85 éves korában elhunyt Pásztor Jánosné, a Magyarországi Református Nőszövetség korábbi elnöke. „A legfontosabb számomra, hogy tudom, az Úristen szeret. Hiszem, hogy egészségemben, betegségemben velem van. Amikor legutóbb beteg lettem, éreztem, hogy a legnagyobb orvosság a szeretet. A gyerekeim folyamatosan kerestek, az egész család és a szomszéd is imádkozott értem. A nőszövetségben is nagyon kedvesek voltak, rengeteg gyöngédség van bennük” – mondta két évvel ezelőtt egy interjúban a Reformátusok Lapjának.

Az igazi győzelmek

2016. május 20., péntek

Hasznosságelv szerint működő világban élünk, ahol mindent forintosítanak, de a Szeretethídon senki nem számítja ki, hogy mennyit ér az önkéntes segítség, hiszen jó dolgokat tenni alapvető emberi magatartás. Helyszíni riport Budafokról, a Szeretethíd május 20-i megnyitójáról, ahol nemcsak önkénteskedtek, hanem táncra is perdültek a résztvevők a legkisebbektől kezdve a püspökökön át az államtitkárig.

Hogyan olvassunk égő háztetőt?

2016. május 16., hétfő

Az események egymásutániságában történetet keresni, a történetnek jelentést tulajdonítani: hitbeli cselekedet. Hit nélkül az egymásutániság: egymás nélküliség. A hit értelmezői mozzanatában azonban fölizzik egy lehetséges idézőjel a történet mondatai fölött – Molnár Illés gondolatai Visky András pünkösdi homíliá járól.

Az elefántnál is

2016. május 15., vasárnap

A Szentlélek szimbóluma a galamb. Az ősmélység felett mintegy tojását költő madárként lebegett – a Lélek teremtő hatalom; és Krisztus megkeresztelkedésekor aláereszkedik reá – a Lélek kinyilatkoztató és felhatalmazó erő. Feltétlenül szabad, mégis bizalmas, érkeztében szuverén áldáshozó. Mi azt mondanánk: vendég, holott ő a gazda – és minket avat birtoka vendégeivé: Ő a Lélek. A jelképe galamb.

A különbség: ég és föld

2016. május 11., szerda

A kis konfirmandusok a hét végén egyáltalán nem akartak hazamenni, pedig közülük többen bevallották, hogy néhány nappal korábban a legkülönbözőbb ötleteket fontolgatták, hogyan lehetne meglépni a csendeshétről. Lelki otthon, amely csodák színhelyévé vált. Az a ház, amit a tomboló tűz sem tudott elpusztítani. Harmincéves a nyárlőrinci Emmaus-ház, a kecskeméti reformátusok missziós háza.

Látogatóink száma a mai napon: 5023
Összes látogatónk 2000. november 01. óta : 54601011

Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fenntartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat