belépés | regisztráció RSS

Archívum 2014. február 19., szerda

Budai Református Gyülekezet

A kárpátaljai Nagydobrony református líceumából voltak vendégeink

A budai gyülekezet 2014. évi kiemelt támogatottja a nagydobronyi református líceum és diákjai. 2004-ben itt kezdődött el az a tíz éves folyamat, melynek eredményeképpen megszületett a budai gyülekezet „Szeretetszálak határok nélkül" néven nevezett határon túliakat támogató programja. Tíz éve már ennek, és ennyi minden történt azóta! 

Jó volt végignézni a 2004. évi első kárpátaljai gyülekezeti kiránduláson készült fotókat!
 

FOTÓK a 2004. évi gyülekezeti kirándulásról.

És elolvasni a 2004. évi adventi gyülekezeti hírlevélben lévő beszámolót. Itt kezdődött el ez a szép támogató program, amiben a gyülekezet apraja, nagyja, kicsik és nagyok, fiatalok és öregek, mind örömmel vettünk részt.

 

2004. évi beszámoló az akkori gyülekezeti újságból:

2004-ben a nagydobronyi Irgalmas Szamaritánus fogyatékos gyermekotthont támogattuk, de a rákövetkező két évben a nagydobronyi református líceum lett a kiemelt támogatottunk. Isten különös ajándéka, egybeesés, hogy az idei Dizseri Tamás díjat éppen az Irgalmas Szamaritánus igazgatója Katkó László kapta meg, akivel annak idején mi is kapcsolatba léptünk.  Beszámoló a díjátadásról itt: http://www.parokia.hu/hir/mutat/5326/

 

Azóta már több alkalommal is jártunk ott, és mindig nagy szeretettel fogadtak bennünket, így most mi is örömmel fogadtuk az onnan hozzánk érkezőket. A Budabálra most érkező kis küldöttséget pénteken és szombaton a gyülekezeti diakónia, a Mustármag csoport önkéntesei segítségével látta vendégül.

A vonat pontosan érkezett a Nyugati pályaudvarra, így a tervezett program egy kis dunai hajókázással kezdődhetett. De előtte csoportos BKV bérletet vásároltunk a csapatnak. Nem is gondoltuk, hogy ez ekkora nagy öröm lesz a számukra, hiszen ezzel szabadon közlekedhettek a városban, amennyit csak akartak. Éltek is a lehetőséggel!

Bár a város elég ködös volt, azért mégis szép volt a Dunáról rátekintetni a város nevezetességeire.

A nagyteremben meleg étel várta a messziről érkező vendégeket, majd elfoglaltuk a szállást a Baár-Madas kollégiumában. Este hétre már újra a gyülekezetben voltunk, ahol Ráth Olivér fogadta a fiatalokat és kísérő tanárukat Bátyi Sándort. A gyülekezet Szupernova ifis csoportja látta őket vendégül a péntek esti alkalmukon.

Talpraesett kis csapat, mert este a szállásukra már önállóan, kísérő nélkül mentek el.

Másnap a reggeli után Faragó Noémi a Mustármag csoportból várta őket a Baár-Madas kapujában. És elkezdődött a nagy menetelés a városban! Hősök tere, Városliget, Vajdahunyad vára, Bazilika voltak az állomáshelyek. Egy korai ebéd a gyülekezetben és Luzsicza Fanni és Helyes Sarolta vezetésével irány a Kossuth tér, Nagy Imre szobor, majd az Országház épületének belső megtekintése. Még a Mangalica fesztiválra is jutott idő, aztán irány az Alexandra könyvesház és a hangszerboltok.

Délután egy kis pihenés, és utána fel a Várba, a Budabálba. Itt a nagydobronyi lelkipásztor köszöntő szavai után a fiatalok énekkel, muzsikával kedveskedtek a báli közönségnek.

A vasárnap délelőtti istentiszteleten is velünk voltak a vendégek. Istentisztelet után Ingrid és Ákos finom főztjét kóstolhatták, majd indulni kellett haza.

A jótékony bál megtörtént, a vendégek elmentek, de a támogató programnak nincs vége!
Tervezünk jótékonysági vásárokat, koncerteket a nagydobdonyiak javára, és a templom nyári nyitva tartásának idei tiszta bevétele is erre a célra kerül felajánlásra.

Bíztatás a budai fiataloknak: Már most lehet 1-1 hét templomi ügyelet vállalására jelentkezni a diakonia@gyulekezet.hu e-mailcímen, ezzel a szolgálattal is segítve a kárpátaljai kisdiákok tanulmányait! A nagydobronyiak javára szerveződő egyéb jótékony akciókról folyamatosan tájékoztatást adunk!
 

Hordozzuk imádságban az ottani szolgálatokat és az értük fáradozókat!
 

Képek a nagydobronyiak mostani budapesti látogatásáról.
 

Csenki Zsuzsa
diakóniai gondnok

Kapcsolódó link
2021. június 23., szerda,
Zoltán napja van.

Elhunyt Pásztor Jánosné

2016. május 24., kedd

85 éves korában elhunyt Pásztor Jánosné, a Magyarországi Református Nőszövetség korábbi elnöke. „A legfontosabb számomra, hogy tudom, az Úristen szeret. Hiszem, hogy egészségemben, betegségemben velem van. Amikor legutóbb beteg lettem, éreztem, hogy a legnagyobb orvosság a szeretet. A gyerekeim folyamatosan kerestek, az egész család és a szomszéd is imádkozott értem. A nőszövetségben is nagyon kedvesek voltak, rengeteg gyöngédség van bennük” – mondta két évvel ezelőtt egy interjúban a Reformátusok Lapjának.

Az igazi győzelmek

2016. május 20., péntek

Hasznosságelv szerint működő világban élünk, ahol mindent forintosítanak, de a Szeretethídon senki nem számítja ki, hogy mennyit ér az önkéntes segítség, hiszen jó dolgokat tenni alapvető emberi magatartás. Helyszíni riport Budafokról, a Szeretethíd május 20-i megnyitójáról, ahol nemcsak önkénteskedtek, hanem táncra is perdültek a résztvevők a legkisebbektől kezdve a püspökökön át az államtitkárig.

Hogyan olvassunk égő háztetőt?

2016. május 16., hétfő

Az események egymásutániságában történetet keresni, a történetnek jelentést tulajdonítani: hitbeli cselekedet. Hit nélkül az egymásutániság: egymás nélküliség. A hit értelmezői mozzanatában azonban fölizzik egy lehetséges idézőjel a történet mondatai fölött – Molnár Illés gondolatai Visky András pünkösdi homíliá járól.

Az elefántnál is

2016. május 15., vasárnap

A Szentlélek szimbóluma a galamb. Az ősmélység felett mintegy tojását költő madárként lebegett – a Lélek teremtő hatalom; és Krisztus megkeresztelkedésekor aláereszkedik reá – a Lélek kinyilatkoztató és felhatalmazó erő. Feltétlenül szabad, mégis bizalmas, érkeztében szuverén áldáshozó. Mi azt mondanánk: vendég, holott ő a gazda – és minket avat birtoka vendégeivé: Ő a Lélek. A jelképe galamb.

A különbség: ég és föld

2016. május 11., szerda

A kis konfirmandusok a hét végén egyáltalán nem akartak hazamenni, pedig közülük többen bevallották, hogy néhány nappal korábban a legkülönbözőbb ötleteket fontolgatták, hogyan lehetne meglépni a csendeshétről. Lelki otthon, amely csodák színhelyévé vált. Az a ház, amit a tomboló tűz sem tudott elpusztítani. Harmincéves a nyárlőrinci Emmaus-ház, a kecskeméti reformátusok missziós háza.

Látogatóink száma a mai napon: 817
Összes látogatónk 2000. november 01. óta : 49477594

Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fenntartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat