belépés | regisztráció RSS

Archívum 2014. február 26., szerda

tirek.hu

BORUM: borászok és szőlészek találkozója Sárospatakon

Első alkalommal, hagyományteremtő szándékkal tartották meg a Kárpát-medencei Református Borászok és Szőlészek Fórumát (BORUM) Sárospatakon, a Magyar Református Szeretetszolgálat Egyháztáji Programjának részeként, február 22-én és 23-án. A rendezvényen több kiváló bort is felsorakoztattak, a legjobbak egy évig viselhetik „A Magyar Református Szeretetszolgálat Bora 2014" címet. 

A református kollégiumok, különösen Sárospatak és Nagyenyed híresek voltak a borkultúra megteremtéséről és műveléséről. A konferenciát – felelevenítve a korábbi hagyományokat – a szőlőtermesztés és borkészítés rejtelmeinek ápolása és a református kötődésű termelők szakmai együttműködése érdekében szervezték – fogalmazott Kocsis Attila, a Magyar Református Szeretetszolgálat Egyháztáji Programjának koordinátora. Mint mondta, a kezdeményezés segíti a magyar mezőgazdaságot: a fogyasztókat jó minőségű, magyar áruhoz juttatja, és hozzájárul a vidéki termelés fellendüléséhez.

Bölcskei Gusztáv tiszántúli püspök, a Zsinat lelkészi elnöke az Egyháztáji Program fontosságát hangsúlyozta. Mint mondta, egyházi kötődésű kistermelők és fogyasztók találkozhatnak egymással összegyűjtve a Kárpát-medencében található mezőgazdasági értékeket. Hozzátette: az idén hetedik alkalommal megrendezendő Református Jótékonysági Bálon – amelynek bevételéből ezúttal a Kőhalmi Szórványdiákotthont támogatják – a fórumon minősített borokat is kisorsolják majd a tombolán.

A program résztvevőit Pál Sándor, a Magyar Református Szeretetszolgálat kuratóriumi elnöke, Csomós József, a Tiszáninneni Református Egyházkerület püspöke, Hörcsik Richárd, a térség országgyűlési képviselője és Aros János, Sárospatak polgármestere köszöntötték.
A megnyitót követően a Sárospataki Református Kollégium, a Biblia, illetve a bor kapcsolatáról hallhattak előadásokat az egybegyűltek. A délután folyamán pódiumbeszélgetést tartottak, melyen a szakemberek arra keresték a választ, hogy mit tehet az egyház és a Vidékfejlesztési Minisztérium a borászokért.

A kétnapos programra Magyarország több borvidékéről, valamint Felvidékről, Partiumból és Vajdaságból érkeztek borászok, akik benevezték boraikat a fórummal egyidőben rendezett Kárpát-medencei borversenyre. A megmérettetésre 4 ország 49 bora nevezett, összesen 3 kategóriában hirdettek végeredményt. A nyertes alkotások közül többen egy évig viselhetik „A Magyar Református Szeretetszolgálat Bora 2014" címet.


A verseny eredménye:


Termelői borok
Vörös bor – „Tiszteletes" bora 2011 – Móricz Árpád, Bácskossuthfalva, Szerbia – arany minősítés
Fehér bor – Rajnai Rizling 2013 – Paskó László, Cegléd – arany minősítés


Forgalmazható borok
Tokaji Aszú 1999 – Dr. Bodnár Sándor, Sátoraljaújhely – nagyarany minősítés


„A Magyar Református Szeretetszolgálat Bora 2014" cím viselésére jogosult borok:
Tokaji Hárslevelű késő szüret 2011 – Sajgó Krisztina, Tolcsva
Tokaji Hárslevelű, 2011 – ifj. Hörcsik Richárd, Sárospatak
Tokaji Száraz Szamorodni 2003 – Sajgó Gábor, Tolcsva 

Kapcsolódó link
2019. május 21., kedd,
Konstantin napja van.

Elhunyt Pásztor Jánosné

2016. május 24., kedd

85 éves korában elhunyt Pásztor Jánosné, a Magyarországi Református Nőszövetség korábbi elnöke. „A legfontosabb számomra, hogy tudom, az Úristen szeret. Hiszem, hogy egészségemben, betegségemben velem van. Amikor legutóbb beteg lettem, éreztem, hogy a legnagyobb orvosság a szeretet. A gyerekeim folyamatosan kerestek, az egész család és a szomszéd is imádkozott értem. A nőszövetségben is nagyon kedvesek voltak, rengeteg gyöngédség van bennük” – mondta két évvel ezelőtt egy interjúban a Reformátusok Lapjának.

Az igazi győzelmek

2016. május 20., péntek

Hasznosságelv szerint működő világban élünk, ahol mindent forintosítanak, de a Szeretethídon senki nem számítja ki, hogy mennyit ér az önkéntes segítség, hiszen jó dolgokat tenni alapvető emberi magatartás. Helyszíni riport Budafokról, a Szeretethíd május 20-i megnyitójáról, ahol nemcsak önkénteskedtek, hanem táncra is perdültek a résztvevők a legkisebbektől kezdve a püspökökön át az államtitkárig.

Hogyan olvassunk égő háztetőt?

2016. május 16., hétfő

Az események egymásutániságában történetet keresni, a történetnek jelentést tulajdonítani: hitbeli cselekedet. Hit nélkül az egymásutániság: egymás nélküliség. A hit értelmezői mozzanatában azonban fölizzik egy lehetséges idézőjel a történet mondatai fölött – Molnár Illés gondolatai Visky András pünkösdi homíliá járól.

Az elefántnál is

2016. május 15., vasárnap

A Szentlélek szimbóluma a galamb. Az ősmélység felett mintegy tojását költő madárként lebegett – a Lélek teremtő hatalom; és Krisztus megkeresztelkedésekor aláereszkedik reá – a Lélek kinyilatkoztató és felhatalmazó erő. Feltétlenül szabad, mégis bizalmas, érkeztében szuverén áldáshozó. Mi azt mondanánk: vendég, holott ő a gazda – és minket avat birtoka vendégeivé: Ő a Lélek. A jelképe galamb.

A különbség: ég és föld

2016. május 11., szerda

A kis konfirmandusok a hét végén egyáltalán nem akartak hazamenni, pedig közülük többen bevallották, hogy néhány nappal korábban a legkülönbözőbb ötleteket fontolgatták, hogyan lehetne meglépni a csendeshétről. Lelki otthon, amely csodák színhelyévé vált. Az a ház, amit a tomboló tűz sem tudott elpusztítani. Harmincéves a nyárlőrinci Emmaus-ház, a kecskeméti reformátusok missziós háza.

Látogatóink száma a mai napon: 317
Összes látogatónk 2000. november 01. óta : 44396827

Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fenntartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat