belépés | regisztráció RSS

Archívum 2014. március 05., szerda

Vatikáni Rádió

Ma több vértanú van, mint az egyház kezdeti időszakában

Ezt állapította meg Ferenc pápa kedd reggeli szentmiséjén, amelyet a Szent Márta-házban mutatott be. Szentbeszédének középpontjában a keresztények üldözése állt. Ma több vértanú van, mint az ősegyházban – állapította meg a Szentatya. A keresztény élet nem egyfajta kereskedelmi haszon, hanem egyszerűen azt jelenti, hogy követjük Jézust.

A napi evangéliumi szakaszban (Mk 10,28-31), amikor Jézus befejezte mondanivalóját a földi gazdagság veszélyeiről, Péter felteszi a kérdést az Úrnak: „Íme, mi mindent elhagytunk és követtünk téged!" Mit kapnak mindezért cserébe?

Ferenc pápa homíliájában az evangéliumi példabeszédből kiindulva megállapította: Jézus nagylelkű. Így válaszol: „Bizony mondom nektek: mindaz, aki elhagyta házát vagy testvéreit, nővéreit vagy apját, anyját, a gyermekeit, vagy földjeit értem és az evangéliumért, százannyit kap már most, ebben a világban: házakat, testvéreket, nővéreket, anyákat, gyermekeket és földeket, bár üldözések között; az eljövendő világban pedig az örök életet".

Péter talán azt gondolta, hogy Jézust követni olyan, mint egy szép üzleti tevékenység, mert százszorosát lehet vele keresni – mondta a pápa. De Jézus hozzáteszi, hogy a nyereségen túl üldözések is lesznek. Mintha azt mondaná: Igen, ti mindent elhagytatok itt a földön, de üldöztetéssel! Mint egy saláta, amelyet az üldöztetés olajával ízesítettek: mindig. Ez a keresztény nyeresége és ez az útja annak, aki Jézust akarja követni, mert ezt az utat járta végig az Úr: üldözték. Ez a lealacsonyodás útja. Amit Pál mond a Filippiekhez: megalázta magát, emberré lett és megalázta magát egészen a halálig, a kereszthalálig (vö. Fil 2,5-11).
Ez a keresztény élet tónusa – fejtette ki homíliájában Ferenc pápa.

Ugyanígy a Nyolc Boldogság (Mt 5,1-10) esetében, amikor Jézus azt mondja, hogy boldogok vagytok, ha üldöznek benneteket a nevemért. Az üldöztetés az egyik a Nyolc Boldogság közül. A tanítványok, a Szentlélek eljövetele után azonnal elkezdték az igehirdetést és megkezdődtek az üldöztetések: Pétert bebörtönözték, István diakónust megölték és annyi más tanítványt üldöztek és üldöznek egészen napjainkig. A kereszt mindig jelen van a keresztények útján – hangsúlyozta a Szentatya. Az egyházban, a keresztény közösségben olyan sok testvér, anya, apa van és lesz, de mindig lesznek üldözések.

A világ ugyanis nem tűri el Krisztus istenségét. Nem tűri el az evangélium hirdetését. Nem tűri el a Nyolc Boldogságot. Ezért van az üldözés: szóval, rágalmakkal, amiket az első évszázadok keresztényeiről mondtak, a meghurcoltatás, a börtön. Mi könnyen felejtünk. Gondoljunk a sok-sok keresztényre 60 évvel ezelőtt, a táborokban, a náci, a kommunista börtönökben. Azért, mert keresztények voltak! És ma is. Valaki mondhatná: de ma kulturáltabbak vagyunk, nem létezik már az ilyesmi. Azonban még mindig létezik. Sőt, azt mondom nektek, hogy ma több a vértanú, mint az egyház első időszakában.

Annyi testvérünk, aki tanúságot tesz Jézusról, üldöztetést szenved. Keresztények, akiknek még Bibliájuk sem lehet – állapította meg keserűen a pápa.

A törvény elítéli őket, mert van Bibliájuk. Nem vethetnek keresztet. Ez Jézus útja. Azonban egy örömteli út, mert az Úr soha nem mér ránk több szenvedést, mint amit el tudunk viselni. A keresztény élet nem üzleti nyereség, nem karrier, hanem egyszerűen csak az, hogy követjük Jézust. Amikor Jézust követjük, akkor ez történik. Gondolkozzunk el róla – vágyakozunk-e arra, hogy bátran tanúságot tegyünk Jézusról? Gondoljunk sok testvérünkre, akik ma - ma! – mondta nyomatékosan a pápa – nem imádkozhatnak együtt, mert üldözik őket.

Nem lehet Evangéliumos könyvük, vagy Bibliájuk, mert üldözik őket. Gondoljunk azokra a testvéreinkre, akik nem mehetnek szentmisére, mert meg van tiltva. Hányszor előfordul, hogy egy családhoz titokban eljön egy pap, asztalhoz ülnek, mintha teáznának és így ünneplik a szentmisét, mert más nem láthatja őket. Ez ma történik. Készen állunk-e, hogy hordozzuk a keresztet, mint Jézus? Hogy hordozzuk az üldöztetést, tanúságot téve Jézusról, mint ahogy ezt teszik fivéreink és nővéreink, akiket megaláznak és üldöznek? – mindnyájunknak jót tesz, ha erre gondolunk – fejezte be kedd reggeli homíliáját Ferenc pápa.

(vm)

Kapcsolódó link
2021. június 23., szerda,
Zoltán napja van.

Elhunyt Pásztor Jánosné

2016. május 24., kedd

85 éves korában elhunyt Pásztor Jánosné, a Magyarországi Református Nőszövetség korábbi elnöke. „A legfontosabb számomra, hogy tudom, az Úristen szeret. Hiszem, hogy egészségemben, betegségemben velem van. Amikor legutóbb beteg lettem, éreztem, hogy a legnagyobb orvosság a szeretet. A gyerekeim folyamatosan kerestek, az egész család és a szomszéd is imádkozott értem. A nőszövetségben is nagyon kedvesek voltak, rengeteg gyöngédség van bennük” – mondta két évvel ezelőtt egy interjúban a Reformátusok Lapjának.

Az igazi győzelmek

2016. május 20., péntek

Hasznosságelv szerint működő világban élünk, ahol mindent forintosítanak, de a Szeretethídon senki nem számítja ki, hogy mennyit ér az önkéntes segítség, hiszen jó dolgokat tenni alapvető emberi magatartás. Helyszíni riport Budafokról, a Szeretethíd május 20-i megnyitójáról, ahol nemcsak önkénteskedtek, hanem táncra is perdültek a résztvevők a legkisebbektől kezdve a püspökökön át az államtitkárig.

Hogyan olvassunk égő háztetőt?

2016. május 16., hétfő

Az események egymásutániságában történetet keresni, a történetnek jelentést tulajdonítani: hitbeli cselekedet. Hit nélkül az egymásutániság: egymás nélküliség. A hit értelmezői mozzanatában azonban fölizzik egy lehetséges idézőjel a történet mondatai fölött – Molnár Illés gondolatai Visky András pünkösdi homíliá járól.

Az elefántnál is

2016. május 15., vasárnap

A Szentlélek szimbóluma a galamb. Az ősmélység felett mintegy tojását költő madárként lebegett – a Lélek teremtő hatalom; és Krisztus megkeresztelkedésekor aláereszkedik reá – a Lélek kinyilatkoztató és felhatalmazó erő. Feltétlenül szabad, mégis bizalmas, érkeztében szuverén áldáshozó. Mi azt mondanánk: vendég, holott ő a gazda – és minket avat birtoka vendégeivé: Ő a Lélek. A jelképe galamb.

A különbség: ég és föld

2016. május 11., szerda

A kis konfirmandusok a hét végén egyáltalán nem akartak hazamenni, pedig közülük többen bevallották, hogy néhány nappal korábban a legkülönbözőbb ötleteket fontolgatták, hogyan lehetne meglépni a csendeshétről. Lelki otthon, amely csodák színhelyévé vált. Az a ház, amit a tomboló tűz sem tudott elpusztítani. Harmincéves a nyárlőrinci Emmaus-ház, a kecskeméti reformátusok missziós háza.

Látogatóink száma a mai napon: 851
Összes látogatónk 2000. november 01. óta : 49477628

Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fenntartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat