belépés | regisztráció RSS

Archívum 2014. március 06., csütörtök

reformatus.hu

Köszönet a líbiai és szíriai egyházak tanúságtételéért

Egy háromnapos libanoni lelkészi látogatás során Setri Nyomi, a Református Egyházak Világközösségének főtitkára első kézből értesült azokról a kihívásokról, amivel a libanoni és szíriai keresztényeknek napjainkban szembe kell nézniük. 

„Hálát adok az egyházak tanúságtételéért Libanonban és Szíriában – mondja Nyomi. „Nyilvánvaló, hogy mindezen kihívások közepette melyekkel egyházunknak szembe kell néznie ebben a két országban, tagegyházaink önfeláldozóan próbálnak változtatni a helyzeten.

A szíriai konfliktus meggyorsította a keresztyén emigrációt, lecsökkentve ezzel a hazájukban élő keresztyének számát. Több ezer ezek közül a keresztények közül szíriai menekült. A líbiai egyházak gondoskodnak róluk, még ha páran tovább is szeretnének menni nyugat felé. „Nem elég a menekültek közvetlen igényeit kielégíteni" – mondja Najla Kassab Abou Sawan a Református Egyházak Világtanácsának végrehajtó bizottságának libanoni tagja. Mindent meg kell tennünk, hogy megállítsuk a szenvedés és az erőszak körforgását.

A bejrúti Rabieth evangélikus templomban tartott prédikációjában egyetértését fejezte ki Nyomi is, egyúttal arra kérte a keresztyéneket, hogy bízzanak Isten átalakító erejében. „Isten folyamatosan gyógyítja világunkat ma is" - mondja. Ennek ellenére mennünk kell és megmutatni, hogy ott vagyunk, ha segítségre van szükség. Ezzel fejezzük ki, hogy részt veszünk Isten alakító, gyógyító munkájában.

A gondoskodáson kívül a libanoni egyházak élelmet és orvosi segélyt is biztosítanak a menekülteknek Szíriában, ha lehetőségeik engedik. Ezt egyrészt saját forrásból, másrészt külföldi partneregyházaktól érkező források segítségével tudják megvalósítani. Nagyon megérintett a sok keresztény hűsége és bátorsága, mondta Nyomi. Például hallottam olyan lelkészekről, akik elhagyhatták volna Szíriát, de mégis úgy döntöttek, hogy maradnak, és együtt szenvednek az emberekkel.

Nyomi találkozott a Református Egyházak Világközösségének több vezetőjével is valamint részt vett egy lelkészeknek és hitveseiknek tartott találkozón melyet a tagegyházak legfelsőbb tanácsa hívott össze. Ezen kívül ellátogatott egy menekülttáborba is a Bekaa-völgyben. Figyelemre méltó, ahogyan a libanoni egyházak a szíriai helyzet kapcsán felmerülő szükségleteknek elköteleződnek, de egyúttal ugyanez elmondható a gyülekezeteknek a szolgálatban való elköteleződéséről és sok más olyan egyházi cselekedetről, amelyekkel az már évek óta foglalkoznak, állítja Nyomi.

Ahogy köszönetet mondunk, az egyház ilyen nehéz körülmények között tanúsított hatékony munkájáért, meg kell erősíteni a velük való közös utunkat, mondja Nyomi. „Fontos, hogy az egész közösség imádkozzon testvérinkért, akik ezen a területen laknak és, hogy részt vegyen, azokban a gyakorlati intézkedésekben melyek helyzet megváltoztatására irányulnak".

A Református Egyházak Világközösségének szíriai és libanoni tagjai a Szíriai és Libanoni Nemzeti Evangéliumi Zsinat, a Közel-keleti Örmény Evangéliumi Egyházak Uniója, valamint a Libanoni Nemzeti Evangéliumi Unió. A Református Egyházak Világközössége több mint 80 millió keresztyént képvisel több mint 105 országban. A REV tagegyházai elkötelezettek az ökumenikus párbeszéd iránt, segítik az egyházak egységének megteremtését, és a klíma, a gazdaság, a nemek igazságosság és az egyházi szolgálatot támogató teológiai tanulmányok készítését és az egész világot átfogó kezdeményezéseket.
Külügyi Iroda
Fordította: Major Stefánia
Forrás: WCRC.ch 

Kapcsolódó link
2021. június 23., szerda,
Zoltán napja van.

Elhunyt Pásztor Jánosné

2016. május 24., kedd

85 éves korában elhunyt Pásztor Jánosné, a Magyarországi Református Nőszövetség korábbi elnöke. „A legfontosabb számomra, hogy tudom, az Úristen szeret. Hiszem, hogy egészségemben, betegségemben velem van. Amikor legutóbb beteg lettem, éreztem, hogy a legnagyobb orvosság a szeretet. A gyerekeim folyamatosan kerestek, az egész család és a szomszéd is imádkozott értem. A nőszövetségben is nagyon kedvesek voltak, rengeteg gyöngédség van bennük” – mondta két évvel ezelőtt egy interjúban a Reformátusok Lapjának.

Az igazi győzelmek

2016. május 20., péntek

Hasznosságelv szerint működő világban élünk, ahol mindent forintosítanak, de a Szeretethídon senki nem számítja ki, hogy mennyit ér az önkéntes segítség, hiszen jó dolgokat tenni alapvető emberi magatartás. Helyszíni riport Budafokról, a Szeretethíd május 20-i megnyitójáról, ahol nemcsak önkénteskedtek, hanem táncra is perdültek a résztvevők a legkisebbektől kezdve a püspökökön át az államtitkárig.

Hogyan olvassunk égő háztetőt?

2016. május 16., hétfő

Az események egymásutániságában történetet keresni, a történetnek jelentést tulajdonítani: hitbeli cselekedet. Hit nélkül az egymásutániság: egymás nélküliség. A hit értelmezői mozzanatában azonban fölizzik egy lehetséges idézőjel a történet mondatai fölött – Molnár Illés gondolatai Visky András pünkösdi homíliá járól.

Az elefántnál is

2016. május 15., vasárnap

A Szentlélek szimbóluma a galamb. Az ősmélység felett mintegy tojását költő madárként lebegett – a Lélek teremtő hatalom; és Krisztus megkeresztelkedésekor aláereszkedik reá – a Lélek kinyilatkoztató és felhatalmazó erő. Feltétlenül szabad, mégis bizalmas, érkeztében szuverén áldáshozó. Mi azt mondanánk: vendég, holott ő a gazda – és minket avat birtoka vendégeivé: Ő a Lélek. A jelképe galamb.

A különbség: ég és föld

2016. május 11., szerda

A kis konfirmandusok a hét végén egyáltalán nem akartak hazamenni, pedig közülük többen bevallották, hogy néhány nappal korábban a legkülönbözőbb ötleteket fontolgatták, hogyan lehetne meglépni a csendeshétről. Lelki otthon, amely csodák színhelyévé vált. Az a ház, amit a tomboló tűz sem tudott elpusztítani. Harmincéves a nyárlőrinci Emmaus-ház, a kecskeméti reformátusok missziós háza.

Látogatóink száma a mai napon: 631
Összes látogatónk 2000. november 01. óta : 49477408

Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fenntartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat