belépés | regisztráció RSS

Archívum 2014. március 06., csütörtök

Európa Rádió

Értékvesztés

Gondom van! De kit érdekel ez rajtam kívül? Létezik-e egyáltalán olyan értékrend, amelybe beleférnek az én gondjaim? Nem tudom! De az biztos, hogy ha nagy ember lennék, akkor előbb-utóbb akadna valaki, aki érdeklődne irántam. Na nem azért, mert rajtam akar segíteni, hanem azért, mert jótett helyébe jót vár. 

Vagyis létezik olyan helyzet, amelyben az én gondjaimnak értéke van. Nem is biztos, hogy kicsi ez az érték. Az mindig attól függ, kinek mit kellene elintézni. Nem érdekes? Nem elveszett az, akinek gondjai vannak! Mindez azért, mert valaki felfedezi az én gondjaim értékét, a maga szempontjából. Vagyis az én problémáim tesznek engem bizonyos szempontból értékessé. Ezek szerint fordított a helyzet: nem amiatt nincs értelme az életemnek, mert problémáim vannak, hanem éppen a problémáim jelentik az értékeim fedezetét. Hiszen valaki a maga számára használja fel eszközként az én gondjaimat: segít nekem, hogy így segítsen saját magán. Mert hát a Krisztus koporsóját sem őrizték ingyen. Ha valamit nekem segítenek, annak ára van és az nem véletlen, ha valaki segít.

Ennyit az önzetlenségről és a gondjainkról, melyek értékessé tesznek minket, ahelyett, hogy elvennék életünk értelmét. De mi van akkor, ha az infláció érinti ezt a fajta értékrendet? Nagyon egyszerű: maradnak megoldatlanul a problémák, melyek ráadásul értéktelenné tudják tenni az életet is. A magyarázat egyetlen szó: közömbösség. Látszólag magánügy, valójában pedig közügy: mások nem fedezik fel a problémáim értékeit a maguk számára. Nem segítenek nekem, nem látnak értéket problémáimban még a maguk szempontjából sem. Ez a vesztem. Nincs értéke a gondjaimnak. Azok maximum nekem jelentenek értéket, vagy inkább fontosak, betöltik az életemet, de ezzel az élettől is elveszik a kedvem. Persze az ideális az lenne, ha valaki szeretne. Csak úgy önmagamért, önérdek nélkül, azzal együtt, vagy annak ellenére, amilyen vagyok. Ha ez nincs, akkor önző módon is megelégednék azzal, ha valaki legalább a maga problémái megoldásához használná fel az enyéimet és segítene, hogy segítsek.

Micsoda bonyolult egy értékrend, tele számítgatással! Vagy csak én ismerem rosszul ezt a világot? Egy azonban biztos: az önzetlen szeretet értékrendjénél nincs egyszerűbb. Abban nem veszíti értékét soha a másik problémája - és ez a bumeráng még inkább visszatér, megoldást jelent, a legcélravezetőbb minden szempontból, minden probléma megoldására, az élet értékének megőrzése szempontjából is. Bizony, erre képes a szeretet! Aki nem hiszi, próbálja ki és meglátja, hogy a közömbösségnél, a számítgatásnál sokkal nagyobb értékre lel, de vigyázat, mert az csak az ősi szabály szerint küzdve nyerhető el: aki nem szeret túlságosan, az nem szeret eléggé.

Aki ezt a harcot vívja, értékállót nyer, melyet valójában a szeretet igazi, minősített mércéje tesz azzá, vagyis az érték mögötti fedezet, mely „megmarad" mindörökre. 

Dr. Enghy Sándor 

Kapcsolódó link
2021. június 23., szerda,
Zoltán napja van.

Elhunyt Pásztor Jánosné

2016. május 24., kedd

85 éves korában elhunyt Pásztor Jánosné, a Magyarországi Református Nőszövetség korábbi elnöke. „A legfontosabb számomra, hogy tudom, az Úristen szeret. Hiszem, hogy egészségemben, betegségemben velem van. Amikor legutóbb beteg lettem, éreztem, hogy a legnagyobb orvosság a szeretet. A gyerekeim folyamatosan kerestek, az egész család és a szomszéd is imádkozott értem. A nőszövetségben is nagyon kedvesek voltak, rengeteg gyöngédség van bennük” – mondta két évvel ezelőtt egy interjúban a Reformátusok Lapjának.

Az igazi győzelmek

2016. május 20., péntek

Hasznosságelv szerint működő világban élünk, ahol mindent forintosítanak, de a Szeretethídon senki nem számítja ki, hogy mennyit ér az önkéntes segítség, hiszen jó dolgokat tenni alapvető emberi magatartás. Helyszíni riport Budafokról, a Szeretethíd május 20-i megnyitójáról, ahol nemcsak önkénteskedtek, hanem táncra is perdültek a résztvevők a legkisebbektől kezdve a püspökökön át az államtitkárig.

Hogyan olvassunk égő háztetőt?

2016. május 16., hétfő

Az események egymásutániságában történetet keresni, a történetnek jelentést tulajdonítani: hitbeli cselekedet. Hit nélkül az egymásutániság: egymás nélküliség. A hit értelmezői mozzanatában azonban fölizzik egy lehetséges idézőjel a történet mondatai fölött – Molnár Illés gondolatai Visky András pünkösdi homíliá járól.

Az elefántnál is

2016. május 15., vasárnap

A Szentlélek szimbóluma a galamb. Az ősmélység felett mintegy tojását költő madárként lebegett – a Lélek teremtő hatalom; és Krisztus megkeresztelkedésekor aláereszkedik reá – a Lélek kinyilatkoztató és felhatalmazó erő. Feltétlenül szabad, mégis bizalmas, érkeztében szuverén áldáshozó. Mi azt mondanánk: vendég, holott ő a gazda – és minket avat birtoka vendégeivé: Ő a Lélek. A jelképe galamb.

A különbség: ég és föld

2016. május 11., szerda

A kis konfirmandusok a hét végén egyáltalán nem akartak hazamenni, pedig közülük többen bevallották, hogy néhány nappal korábban a legkülönbözőbb ötleteket fontolgatták, hogyan lehetne meglépni a csendeshétről. Lelki otthon, amely csodák színhelyévé vált. Az a ház, amit a tomboló tűz sem tudott elpusztítani. Harmincéves a nyárlőrinci Emmaus-ház, a kecskeméti reformátusok missziós háza.

Látogatóink száma a mai napon: 362
Összes látogatónk 2000. november 01. óta : 49477139

Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fenntartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat