belépés | regisztráció RSS

Archívum 2014. március 07., péntek

Pécs Ma

Örülnek a kertvárosi reformátusok

Elkészült a pécsi kertvárosi református templom mennyezetének fakazettás díszítése, s a közeljövőben új orgonát is kap az épület - jelentette be Hoppál Péter kulturális bizottsági elnök és Csizi Péter alpolgármester a templomban tartott csütörtöki sajtótájékoztatón. 

Az Értékes Pécs projekt keretében mintegy 400 millió forintból újul meg ezekben a hónapokban több pécsi egyházi érték, hogy azok turisztikailag is érdekesebbek legyenek. A program részeként a kertvárosi református templomot újítják fel 40 millió forintból. Pontosabban a 20 évvel ezelőtti elképzeléseket valósítják meg most, amelyeket a tervező megálmodott. Most készült el a templom mennyezete, amelyet 159 darab, kézzel festett fakazetta díszít.

Csizi Péter, Pécs alpolgármestere azt mondta, idén májusig újra cserélik az elavult orgonát is. Nagy Zoltán Csaba lelkész pedig abban reménykedik, hogy a gazdagon díszített mennyezet és az orgona segítségével megtartott koncertek nemcsak a pécsiek, hanem a városba érkező turisták figyelmét is felkeltik majd.

Az Értékes Pécs programban a Cella Septichorát új technikai eszközökkel látják el, megnyílik az első magyarországi középkori egyetem, ahol lesz kiállítás is, látogatóközpontot építenek a belvárosi református templomhoz. Emellett egy szerb ortodox imaházat is építenek, amely lehetővé teszi, hogy az egykor Szentendrére szállított baranyai szerb ortodox ikonosztázokat visszahozzák Pécsre és bemutassák, de megindult a pécsi zsinagóga belső restaurálása is, valamint a pécsi és baranyai zsidóság történetét bemutató tárlat kialakítása is. 

Kapcsolódó link
2019. szeptember 16., hétfő,
Edit napja van.

Elhunyt Pásztor Jánosné

2016. május 24., kedd

85 éves korában elhunyt Pásztor Jánosné, a Magyarországi Református Nőszövetség korábbi elnöke. „A legfontosabb számomra, hogy tudom, az Úristen szeret. Hiszem, hogy egészségemben, betegségemben velem van. Amikor legutóbb beteg lettem, éreztem, hogy a legnagyobb orvosság a szeretet. A gyerekeim folyamatosan kerestek, az egész család és a szomszéd is imádkozott értem. A nőszövetségben is nagyon kedvesek voltak, rengeteg gyöngédség van bennük” – mondta két évvel ezelőtt egy interjúban a Reformátusok Lapjának.

Az igazi győzelmek

2016. május 20., péntek

Hasznosságelv szerint működő világban élünk, ahol mindent forintosítanak, de a Szeretethídon senki nem számítja ki, hogy mennyit ér az önkéntes segítség, hiszen jó dolgokat tenni alapvető emberi magatartás. Helyszíni riport Budafokról, a Szeretethíd május 20-i megnyitójáról, ahol nemcsak önkénteskedtek, hanem táncra is perdültek a résztvevők a legkisebbektől kezdve a püspökökön át az államtitkárig.

Hogyan olvassunk égő háztetőt?

2016. május 16., hétfő

Az események egymásutániságában történetet keresni, a történetnek jelentést tulajdonítani: hitbeli cselekedet. Hit nélkül az egymásutániság: egymás nélküliség. A hit értelmezői mozzanatában azonban fölizzik egy lehetséges idézőjel a történet mondatai fölött – Molnár Illés gondolatai Visky András pünkösdi homíliá járól.

Az elefántnál is

2016. május 15., vasárnap

A Szentlélek szimbóluma a galamb. Az ősmélység felett mintegy tojását költő madárként lebegett – a Lélek teremtő hatalom; és Krisztus megkeresztelkedésekor aláereszkedik reá – a Lélek kinyilatkoztató és felhatalmazó erő. Feltétlenül szabad, mégis bizalmas, érkeztében szuverén áldáshozó. Mi azt mondanánk: vendég, holott ő a gazda – és minket avat birtoka vendégeivé: Ő a Lélek. A jelképe galamb.

A különbség: ég és föld

2016. május 11., szerda

A kis konfirmandusok a hét végén egyáltalán nem akartak hazamenni, pedig közülük többen bevallották, hogy néhány nappal korábban a legkülönbözőbb ötleteket fontolgatták, hogyan lehetne meglépni a csendeshétről. Lelki otthon, amely csodák színhelyévé vált. Az a ház, amit a tomboló tűz sem tudott elpusztítani. Harmincéves a nyárlőrinci Emmaus-ház, a kecskeméti reformátusok missziós háza.

Látogatóink száma a mai napon: 177
Összes látogatónk 2000. november 01. óta : 45303409

Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fenntartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat