belépés | regisztráció RSS

Archívum 2014. december 06., szombat

hirado.hu

Kompenzálják a református egyház forráscsökkenését

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) szerint a jövő évi költségvetési törvényjavaslatba beépül az egyházi hitéleti támogatás kiegészítését célzó, 1,72 milliárd forintos előirányzat, amely biztosítja a Magyar Református Egyház (MRE) költségvetésében az MRE elnöke által jelzett forráscsökkenés kompenzációját - reagált az Emmi egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkársága csütörtökön az MRE lelkészi elnökének beszédére. 

Bölcskei Gusztáv az MRE szerdai zsinati ülésén arról beszélt, hogy jövőre 425 millió forinttal kevesebb pénzből gazdálkodik az MRE. A hiányt tovább növeli a kommunizmus idején elkobzott egyházi ingatlanokért kapott kárpótlás kamatának csökkenése - tette hozzá.

A minisztérium közleményében azt írta: az Emmi és a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM), valamint a katolikus, református, evangélikus egyház, illetve a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének vezetői közötti novemberi egyeztetés eredményeként a jövő évi költségvetési törvényjavaslatba beépül az egyházi hitéleti támogatás kiegészítését célzó, 1,72 milliárd forintos előirányzat. Fontos azt is hangsúlyozni, hogy az egyházi támogatások 2010-től 2014-ig éves szinten 24 milliárd forintról 52 milliárd forintra nőttek.

Hozzátette a tárca: a szentszéki megállapodás módosítását figyelembe véve a református egyház egy év alatt 3,7 milliárd forinttal kapott több támogatást; igaz, a támogatási összegek kifizetése valóban késedelmet szenvedett, részben azért, mert a Református Zsinati Iroda nem szolgáltatta határidőben az adatokat. A tárca szerint emiatt Bölcskei Gusztávnak nem kell aggódnia azért, hogy ne lenne biztosítható a Magyarországi Református Egyház részéről a beszédében felsorolt intézmények támogatása.

Az Emmi szerint a kérdések rendezéséhez szükséges egyeztetések megkezdődtek, illetve folyatódnak, az aktuális költségvetési problémák a korábban jelzettek szerint a 2015. évi költségvetésben megoldódhatnak. Közleményében rögzíti: "az erről szóló költségvetési módosító javaslat az Országgyűlés előtt van, amely azonban sajnos nem tudja ülésrendjét és az egyes törvényjavaslatok tárgyalását a Magyarországi Református Egyház költségvetési tárgyalásaihoz igazítani", a tárca ezért megértést és türelmet kért az érintettektől.

A minisztérium visszautasította Bölcskei Gusztáv állítását, miszerint a kormánnyal 2010 óta nem sikerült érdemben tárgyalniuk. A tárca tájékoztatása szerint az egyházakkal a legmagasabb állami vezetői szinten is - köztársasági elnök, miniszterelnök, miniszter, államtitkár - rendszeresen voltak érdemi tárgyalások, amelyeken összességében minden felmerült problémára megoldást találtak, és az újabb felvetések tisztázása céljával rendszeresek a szakértői egyeztetések is. Hozzátette: az írásban felvetett problémákra is igyekezett a kormányzat mindig megoldást találni, például Bölcskei Gusztáv kérésére vállalta a debreceni református oktatási intézmények megújítását összességében mintegy 10 milliárd forint értékben.

Az egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkárság reményét fejezte ki, hogy a Magyarországi Református Egyházban zajló választási folyamatok befejezését követően folytatódni fog a korábban kialakult konstruktív együttműködés. 

2024. április 18., csütörtök,
Andrea , Ilma napja van.

Elhunyt Pásztor Jánosné

2016. május 24., kedd

85 éves korában elhunyt Pásztor Jánosné, a Magyarországi Református Nőszövetség korábbi elnöke. „A legfontosabb számomra, hogy tudom, az Úristen szeret. Hiszem, hogy egészségemben, betegségemben velem van. Amikor legutóbb beteg lettem, éreztem, hogy a legnagyobb orvosság a szeretet. A gyerekeim folyamatosan kerestek, az egész család és a szomszéd is imádkozott értem. A nőszövetségben is nagyon kedvesek voltak, rengeteg gyöngédség van bennük” – mondta két évvel ezelőtt egy interjúban a Reformátusok Lapjának.

Az igazi győzelmek

2016. május 20., péntek

Hasznosságelv szerint működő világban élünk, ahol mindent forintosítanak, de a Szeretethídon senki nem számítja ki, hogy mennyit ér az önkéntes segítség, hiszen jó dolgokat tenni alapvető emberi magatartás. Helyszíni riport Budafokról, a Szeretethíd május 20-i megnyitójáról, ahol nemcsak önkénteskedtek, hanem táncra is perdültek a résztvevők a legkisebbektől kezdve a püspökökön át az államtitkárig.

Hogyan olvassunk égő háztetőt?

2016. május 16., hétfő

Az események egymásutániságában történetet keresni, a történetnek jelentést tulajdonítani: hitbeli cselekedet. Hit nélkül az egymásutániság: egymás nélküliség. A hit értelmezői mozzanatában azonban fölizzik egy lehetséges idézőjel a történet mondatai fölött – Molnár Illés gondolatai Visky András pünkösdi homíliá járól.

Az elefántnál is

2016. május 15., vasárnap

A Szentlélek szimbóluma a galamb. Az ősmélység felett mintegy tojását költő madárként lebegett – a Lélek teremtő hatalom; és Krisztus megkeresztelkedésekor aláereszkedik reá – a Lélek kinyilatkoztató és felhatalmazó erő. Feltétlenül szabad, mégis bizalmas, érkeztében szuverén áldáshozó. Mi azt mondanánk: vendég, holott ő a gazda – és minket avat birtoka vendégeivé: Ő a Lélek. A jelképe galamb.

A különbség: ég és föld

2016. május 11., szerda

A kis konfirmandusok a hét végén egyáltalán nem akartak hazamenni, pedig közülük többen bevallották, hogy néhány nappal korábban a legkülönbözőbb ötleteket fontolgatták, hogyan lehetne meglépni a csendeshétről. Lelki otthon, amely csodák színhelyévé vált. Az a ház, amit a tomboló tűz sem tudott elpusztítani. Harmincéves a nyárlőrinci Emmaus-ház, a kecskeméti reformátusok missziós háza.

Látogatóink száma a mai napon: 5100
Összes látogatónk 2000. november 01. óta : 57777830

Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fenntartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat