JennyT írta:
tulip írta:
A teológián úgy látszik alap dolgokat nem tanítanak meg. Az úrvacsora osztás nem palástos szolgálat, hanem a vezetőség dolga, hiszen nekik a dolguk ledönteni kit vesznek fel a gyülekezetbe, nekik a dolguk az egyház fegyelem gyakorlása, ahol az úrvacsora megvonás egy lehetséges szankció. Ezért az úrvacsorát csak vezetők szolgáltathatják ki, de ezek lehetnek presbiterek is, palást nélkül. Mivel egy nő biblikusan nem lehet presbiter, így nem is oszthat úrvacsorát. Ahol nő oszt kenyeret vagy bort, ott egyszerűen nem történik bibliai értelemben úrvacsora, csak közös reggelizés vagy uzsonnázás. S ezen az se segít, ha egyházjogilag erre is ráakasztják az úrvacsora szavunkat.
A prófétai szolgálathoz Isten adja a prófétaság lelkét, mint kegyelmi ajándékot. Az elhangzottakat ráadásul a hallgatóságnak meg kell ítélnie. Az úrvacsora osztás viszont vezetői feladat. Nagyon nem érted az úrvacsora lényegét, ha azt hiszed könnyebb kiosztani, mint igét hirdetni. Pál azt mondja szeretné, ha mindnyájan prófétálnátok (1Kor14,1.3.39a), de sehol se írja, hogy szeretné, hogy mindnyájan vezetők legyetek, hogy oszthassatok úrvacsorát.
Mondd, mennyit jártál te a teológiára? És honnan tudod, mit tanítanak? Látszat alapján ítélsz?
Ezek szerint csak látszat volt, hogy azt írtad az úrvacsora osztás palástos szolgálat?
JennyT írta:
Akkor most elmondom neked, hogy az úrvacsoraosztás igenis palástos szolgálat, ha jól tudom, még a törvénykönyvben is le van fektetve. Ahhoz, hogy úrvacsorát osszon a legátus (főleg régen), külön engedély kellett!! Mert úrvacsorát csak palástban lehet osztani, és a palástviseléshez meg püspöki engedély szükséges a felszentelés előtt. Ez az egyik. (zárójelben jegyzem meg, teljes a káosz, mert van, ahol rám teszik a palástot, mert úrvacsorát kell osztani, van ahol meg eszükbe sem jut (hála Istennek :)), mert azért van 5. év végén a kibocsátó istentisztelet, hogy ott megkapjuk a palástviselési jogot.)
Vannak gyülekezetek, ahol mindent a lelkésztől várnak, s meg is botránkoznának, ha nem palástos ember osztaná az úrvacsorát. Ám ez ettől még nem lesz palástos szolgálat. Egyébként ezt mindenütt így csinálnák. Nem káosz az amit a példában előadtál, hanem éppen engem igazol, hogy nem palástos szolgálat, ezért nem adták rád mindenütt a palástot. Amúgy ez az egész palástviselési jog a mindenek szép rendben történjenek elv követelményére vezethetők vissza.
JennyT írta:
A másik: nem attól úrvacsora az úrvacsora, hogy nő osztja-e vagy férfi. Hanem attól, hogy a meghalt és feltámadott Úr Jézus Krisztussal lehet közösségünk hit által.
Gyülekezetben kell történnie, s a vezetőknek kell azt kiszolgáltatni. A kérdés inkább az, hogy ha egyszer egy nő vezetővé lett kinevezve, akkor ez a későbbi vitákat elkerülendő, érvényessé teszi-e az általa kiszolgált sákramentumokat? Ahogy a korai egyház elfogadta a későbbi elhajlók korábbi sákramentum kiszolgáltatásait, mert egyébként újra kellett volna egy csomó embert keresztelni, akár olyanokat is, akik azóta vezetők lettek. Ezzel amit leírtam sokkal jobban lehetett volna támadni. Mert erre csak azt mondhatom, hogy női vezető által kiszolgáltatott sákramentum érvényes, attól függetlenül, hogy nő csak engedetlenség útján lehet vezető. Befejező mondatod triviálisan igaz.
JennyT írta:
Én egyébként nem értek egyet azzal, hogy meg van szabva: ki oszthat úrvacsorát, és ki nem. Szerintem teljesen lényegtelen kérdés. A közösség a lényeg. Az az út, amelyiken te haladsz, oda vezet, hogy a nők inkább ne is vegyenek részt az úrvacsorában, mert az utolsó vacsoránál sem volt ott egyetlen nő sem. Álljon meg a menet, én azt mondom!
Így van álljon meg! Azt tanulod a teológián, hogy ki kell emelned egy egyedi igehelyet, kitalálnod egy hamis magyarázatot, s vitapartnered véleményeként kell előadnod? Hát tud meg, hogy a II. Helvét Hitvallásunk, ami fogadalmat kell majd tenned, a 2. fejezetben elmondja, hogyan kell a Bibliát értelmezni. Ha ezt megérted rájössz, hogy 1Kor12 sokkal jobb hely annak eldöntésére, hogy ki vehet úrvacsorát, a gyülekezet tagjai, tehát nők is. S akkor senkinek a szájába nem akarod majd adni, hogy nők szerinted szerinte nem vehetnének úrvacsorát. Gondolom ez is csak látszat, s nem is történt meg ez egy világi vitában is megengedhetetlenek minősülő eljárás, nem hogy itt.
JennyT írta:
És személyesen: nekem azok a legnagyobb úrvacsora-élményeim (ha van ilyen, és lehet ilyenről beszélni), amikor egymásnak adjuk körbe a kenyeret és a poharat. Nem kell lelkész, nem kell palást, nem kell férfi, csak Jézus kell, és MI.
Ezzel megint csak engem erősítesz, mert én éppen azt mondtam, hogy nem kell palást, így persze lelkész se. Az ilyen közösségben is el kezdi valaki az úrvacsorát, s ez az adott közösség - akár ki se mondott, s akár csak az adott alkalomra szóló - vezetője.
JennyT írta:
Azt hiszem, nem érted az úrvacsora lényegét... Sajnállak... :(
S ezt a számba adás módszerével szeretted volna igazolni?
JennyT írta:
tulip írta:
Ahol nem akad férfi vezetőnek, ott egyszerűen megszűnt a gyülekezet önálló lenni. Ha ezt női vezetőkkel próbálják elfedni, nem fog menni. Mert bibliai értelemben ott ekkor már csak klubról beszélhetünk. Önmagukat becsapva persze nevezhetik gyülekezetnek. Valójában azonban ez már missziós terület, ahol nincs gyülekezet. Amúgy a BSZ körülbelül ebben bízhat, hogy az ilyen gyülekezetek rohamosan néptelenednek el, s hamarosan már nőt se találni vezetőnek. S ez a jelenség felébreszti azokat, akik addig nem tudatosították a probléma nagyságát. Ez is hozzájárulhat hogy meglegyen a megújulást támogató 10%.
Tudnék számtalan ellenpéldát hozni. Rengeteg olyan gyülekezetet ismerek, ahol nő a vezető, és nem néptelenedik el.
Figyelj jobban. Én nem olyan közösségekről beszéltem, ahol tudnának férfiakat is választani vezetőnek, de nőket is választanak, hanem ahol nem is tudják már megtenni. Ezek néptelenednek el. Ahol volna férfi is, de nőket is megválasztanak, ott a bomlásnak csak a kezdeti jelei vannak jelen, ott még jó ide el fog telni, amíg képesek lesznek takargatni a engedetlenség következményeit.
JennyT írta:
Ha meg mégis, akkor örüljél a szövetségeddel együtt!
Javaslom, hogy várd meg előbb a reakciókat, hogy nem tévedsz-e ítéleteidben, s csak aztán írj le ilyeneket.
JennyT írta:
Megáll az eszem! Attól gyülekezet a gyülekezet, hogy férfi vezeti?????? Ezt hol a bánatban olvastad?????? Épp most készülök dogmatika vizsgára, Ágoston ekkléziológiáját olvasva valahogy nem találkoztam ezzel a kitétellel :shock:
A teológián a Bibliát nem tanítják? Tele van azzal, hogy a presbitereknek, püspököknek milyen férfiaknak kell lenniük. Eddig csak azt tudtuk, hogy te ezt átköltöd, de hogy ennél is tovább mész, s ilyen „Ezt hol a bánatban olvasod?” típusú kérdést engedsz meg magadnak, az már magát minősíti. Ilyenre Isten biztosan nem hívott el. Az én eszem csak azért nem áll meg, mert tudom, hogy egy lejtőn nem könnyű megállni. Első lépés a szokásos értelmezés tagadása, a második a szokásos értelmezésre való gúnyos rácsodálkozás, hogy ezt meg honnan vette.
Amúgy el ne feledkezz megválaszolni azt a korábbi kérdést, ami a mi a baj a bp-i teológiával kérdéskörben utoljára feltettem.