ezt BENÉZTED... Korintusban NEM EZ történt...
[1Tim. 1.3] Mint ahogy Macedóniába utaztomban megkértelek,
maradj Efézusban, hogy ott megparancsold, hogy egyebet ne tanítsanak,
[1Tim. 1.4] se ne figyeljenek mesékre és végnélküli nemzedéksorozatokra, melyek inkább vitatkozásokra adnak alkalmat, mint Isten hitbeli sáfárságának gyakorlására.
[1Tim. 1.5] A parancsolat csúcspontja a tiszta szívből, jó lelkiismeretből és képmutatástól mentes hitből fakadó szeretet.
[1Tim. 1.6] Ezeket azonban némelyek elhibázták és letértek az útról, hogy hiábavalóságokat fecsegjenek.
[1Tim. 1.7] Törvénytanítók akarnak lenni, noha sem azt nem értik, amit fecsegnek, sem azt, amiért bizonykodnak.
[2Tim. 3.5] Olyanok, akiknél megvan az istenfélelem külső látszata, de annak hatalmát megtagadják. Fordulj el tőlük.
[2Tim. 3.6] Közülük valók tudniillik azok, akik beférkőznek a házakba, s foglyul ejtik a vétkektől elhalmozott, sokféle kívánságtól űzött asszonykákat,
[2Tim. 3.7] kik mindig tanulnak, de soha az igazság megismerésére eljutni nem képesek.
[2Tim. 3.8] Amilyen módon Jannész és Jambrész állottak ellene Mózesnek, úgy állnak ellene ezek is az igazságnak, értelmükben megromlott, a hit dolgában próbát nem álló emberek.
[2Tim. 3.9] De tovább előretörni nem tudnak, mert esztelenségük mindenki előtt kiviláglik, amint amazokkal is történt.
[2Tim. 3.13] Szemfényvesztő, rossz emberek előre törik magukat, hogy még rosszabbra jussanak. Tévelyítenek és eltévelyednek.
de ez NEM Korintus...
korintusiaknak EZT mondja:
[1Kor. 1.10] Urunknak, a Krisztus Jézusnak neve által felszólítalak titeket testvéreim, hogy mindnyájatoknak ugyanaz legyen a beszédetek, s ne legyenek köztetek hasadások, hanem ugyanabban a meglátásban és ugyanabban a megismerésben legyetek helyreállítva.
[1Kor. 1.11] Kloé emberei ugyanis világossá tették előttem felőletek testvéreim, hogy vetélkedések vannak köztetek.
[1Kor. 1.12] Úgy értem, hogy közületek így szólnak egyesek: Én Pálé vagyok, én Apollósé, én Kéfásé, én a Krisztusé.
[1Kor. 1.13] Részekre osztották a Krisztust? Vagy Pál feszíttetett meg értetek? Vagy Pál nevébe merítkeztetek be?
[1Kor. 1.14] Hálát adok, hogy közületek senkit sem merítettem be, csak Kriszpuszt és Gájuszt.
[1Kor. 1.15] Hogy valaki azt ne mondja, hogy az én nevembe merítkeztetek be.
[1Kor. 1.16] Bemerítettem még Sztefánász házát is. Egyébiránt nem tudom, hogy valaki mást bemerítettem volna.
már bocs, de a felsoroltak közül MELYIK volt a befurakodott tévtanító? Pál? Apollós? Péter?
Figyelő írta:
Életszerűen tudnád modellezni ,majd magadnak megválaszolni; hogyan néz ki ez a korintusi "ügylet", ami nekünk is tanulságzul lehet?
lehet róla szó, van némi rossz minőségű hangfelvétel, meg egy kevés jegyzet etárgyban... csak az a gyanúm, hogy nem ugyanarról beszélünk, ha még az se világos hogy mi a különbség Korintus és mondjuk az efézusiak/galaták között...