Időzóna: UTC + 1 óra

Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 1420 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29 ... 95  Következő

Szerző Üzenet
HozzászólásElküldve: 2008. okt. 01., szerda 13:56 
Bentlakó

rosta írta:
Ezt idáig nem nagyon vettem észre. Lehet talán, hogy az én hibám, de valahogy mindig az jött át tőled, hogy mást tartasz a felelősnek. Az általános hitetlenséget tartottad felelősnek a te problémás hiteddel kapcsolatban. Hitetleneknek tartottad a Református gimnáziumban a tanárokat, diákokat egyaránt, a református gyülekezeti tagokat, de hitetlennek tartod a katolikusokat, csecsemőkeresztelőket, mindenkit. Velük volt problémád, és nem magaddal. Nekem így jött le. Kivéve akire te ráböksz, hogy na ő igen, ő rendben van. Ha jól emlékszem 2-3 emberre mondtad csak az egész gimnáziumban, hogy hívő volt. Ezzel magyaráztad a saját problémáidat...

Nagyszerű! Kedves Rosta! :)
Akkor innen kezdhetjük előröl tiszta lappal.
Ha jól emlékszem, soha nem hoztam ide saját problémámat. Nincs is túl sok, hála az Úrnak. :) Ergo ide nem hozott problémákért nem is tarthattam mást felelősnek.
Idézet:
.. te problémás hiteddel kapcsolatban.
Az én hitemmel ugyan van probléma, de semmiképpen nem az amire te gondolsz vele kapcsolatban. :)
Az én hitemmel egy probléma van, hogy nem elég nagy, én legalább is nem vagyok vele megelégedve, de ezért soha nem hibáztattam senkit. Ha ember lehet ebben hunyó, akkor az én vagyok.
Idézet:
Hitetleneknek tartottad a Református gimnáziumban a tanárokat, diákokat egyaránt,...
Igazából nem hitetlennek tartom, hanem vallásosoknak, ami szerintem alapos céltévesztés.
Idézet:
Ha jól emlékszem 2-3 emberre mondtad csak az egész gimnáziumban, hogy hívő volt.
Nem voltak olyan sokan, konkrétan egyre utaltam. Ő most lelkész egykis faluban és a megtérés szükségességét hirdeti a reformátusoknak is, ezért gyakorlatilag épphogy megtűrt személynek számít a ref egyházban. Na ez viszont már a MRE problémája és én általában arról szoktam beszélni.
üdv
ex

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2008. okt. 02., csütörtök 09:43 
Bentlakó

Kedves Eeyore!
Itt a megígért összefoglalóm a kiegyezés utánról.

Elbukott a szabadságharc, megtorlás, depresszió, elkeseredés, reménytelenség, kudarc, nyomor.
Innen két úton lehetett tovább menni:
1. Folytatni a nemzeti ellenállást, nem engedni a ’48-ból, vállalni az ezzel járó elnyomást és nyomort, lemaradást és várni a sültgalambot, hátha meghozza nekünk a szabadságot.
2. Kiegyezni az osztrákokkal, ami azzal jár, hogy az ország partneri viszonyba kerül az elnyomásból, jogokat kap, megindulhat a kilábalás, cserébe viszont le kell mondani a függetlenségről.
Mint tudjuk a második verzió nyert és most már azt is tudjuk, hogy Magyarország mindmáig legvirágzóbb korszaka következett, de azt is tudni kell, hogy Deákot az akkori nemzeti radikálisok simán lehazaárulózták.
A nemzeti liberális vezetés nagyon előremutató volt és elősegítette a fejlődés, több dologban is élenjárók voltunk a világban (pl. vallásszabadság terén).
A lényeg, hogy az ország addig soha nem látott fejlődésnek indult, de ekkor alakult ki a konkolyvetésnek számító torzulás is, ami majd később hozta meg a gyümölcseit. Mi az?
Az, hogy a magyar földbirtokos arisztokrata elit még a 19 század eljöttét sem érzékelte és azt gondolta, hogy a feudalizmust tovább lehet folytatni az ipari forradalom után is.
A polgári, ipari gazdasági fejlődés motorjai nem ők lettek, abba nemhogy nem kapcsolódtak be, hanem egyenesen megvetett, lenézett szektornak számított a szemükben az ipar és a kereskedelem.
A polgári fejlődést motorja pedig a zsidó és német iparosok, kereskedők, pénzemberek voltak. (Erre a korszakra szoktak egyébként hivatkozni, amikor azt mondják, hogy befogadó nemzet voltunk. Igen, ez akkor valóban így volt. Betelepült rendesen boldoguló német és zsidó családok egy generáció múlva már díszmagyarban fényképeztették magukat, mert abban a világban érdemes volt magyarrá lenni. Ez mint látjuk majd, nem maradt így. Egyébként ez is egy soha meg nem fogadott tanulság, ha egy kisebbséget asszimilálni akarsz, akkor nem erőszakoskodni kell vele, hanem hagyni élni és magától asszimilálódik. Nem véletlenül mondták a cionisták később, hogy a magyar zsidóság volt a legasszimiláltabb Európában.)
Ráadásul a tanulásnak is ezekben a körökben volt igazán ázsiója, így a polgári foglalkozások jó részében (orvos, ügyvéd, tanár tudós, stb) is felülreprezentálták magukat. Világos, hogy ez a torzulás előbb-utóbb feszültségek forrásává vált.
(Mondjuk a zsidók esetében ez nem volt újság, mert a középkor azzal a „játékkal” telt Európa szerte, hogy a felelőtlen hedonista arisztokrácia eladósodott a zsidóknál, amit egy-egy pogrommal lehetett a legegyszerűbben „letörleszteni”)
A radikális nemzetiek, akik kiátkozták a kiegyezést, meg a dzsentri arisztokrácia, közben nagyon kellemesen beépültek a monarchia bürokráciájába az állami zsíros állásokba és természetes megélhetésnek vették a „keresztény magyar úriember” foglalkozást.
A polgárosodás izmosodásával viszont hosszú távon nem tudott versenyezni a feudális elit, és a zsigeri irigység egyre jobban megszülte a mai napig is tartó megosztottságot és gyűlöletet.
Ahelyett, hogy beszállt volna a polgárosodásba, a tanulásba a fejlődésbe, egyre inkább ellenségnek élősdinek tekintette annak motorjait, első sorban a zsidókat. Minden gond gyökerének egyre inkább a zsidóságot kezdték tartani, így a középkori vallási alapú antiszemitizmus gazdasági, irigység alapú antiszemitizmusként született újjá és erősödött meg.
Ezzel párhuzamosan két másik történet is zajlott.
A katolikus egyház már ebben a korai polgári világban is úgy érezte magát mint hal a parton. Számára az igazi élettér a középkori feudális világ volt, ahol a kereszt a karddal összefonódva, nemzetek feletti befolyással bírt a világban. Ez az abszolút státusz elveszett, de helyette egy új friss lóváltással próbálta visszaszerezni a pozícióját. Ez a friss új ló a nacionalizmus volt, aminek a nyergébe pattant és az addigi nemzetek feletti „globális” pozicionálás helyett a nemzeti vonalon látta a régi dicsőség maradékát megerősíteni. Ez végül valamilyen mértékben később sikerült is.
A másik történet az volt, hogy a monarchiában kiemelt nemzeti pozíciónkkal visszaélve, megfelelő felsőbbrendűséggel kezeltük le a többi nemzetiséget, ezzel megalapozva bennük azt a kívánságot, hogy az első adandó alkalommal lepattanjanak rólunk. Mint tudjuk az első adandó alkalom eljött és ők éltek is ezzel a lehetőséggel.

Visszatérve az ellenségképzésre, nagy katolikus hátszéllel megindult az antiszemita agymosás (antiszemita párt alakult), mintha az lenne a problémák forrása.
Itt álltunk tehát magyarok a századfordulón, jött a kapitalizmus szekere, amire ahelyett, hogy felszálltunk és a lovak közé csaptunk volna, megpróbáltuk megállítani.
Mondván: a kapitalizmus, ipar, kereskedelem az zsidó találmány, az ezzel szemben indult baloldali ellensúly mozgalom szintén zsidó találmány mi meg csak itt nézünk. Mi a fenét csinálunk? Kávéházi népnemzetiek aztán kitalálták a „magunkfajtának” való harmadik utat. Ami persze nem létezik, és ami nincs afelé nem lehet hajózni. És mint ahogy előzőleg idéztem a bölcseket: annak a kapitánynak, amelyik nem tudja hová megy, mindig rossz irányból fúj a szél.
Az első VH előtt úgy nézett ki Európa, hogy szinte mindenütt dinasztikus uralkodók tartották a feudalizmus frontját és a monarchiához hasonlóan a polgári világ megerősödése miatt recsegett ropogott a feudális államgépezet (te szereted az filmes példákat, a „Redl ezredes” elég jó korrajz). Csak kevés kivétel van, ahol szervesen és hasznosan tovább tudott élni a királyság intézménye (Pl. Nagy Britannia).
A magyar elit azt sem fogta fel, hogy egy nagyon lényeges, stratégiai döntés előtt áll. Akkor, a VH előtt kellett volna kiszállni a monarchiából, nem utána. De mennyire volt elvárható egy feudális élősködő elittől az önkiherélés? Hát ennyire. Éppen ezért meg is indult az ország a 20. századi tragikus vesszőfutásos süllyedésben.
Az én meglátásom szerint ez volt az oka, hogy egy európai szinten is tényezőnek számító fejlett pozícióból mára száz évet elvesztegettünk a fejlődésben. És lényegében ma is ennek a levét isszuk, ma is ezek az gyűlöletek és ellenségeskedések rágják az országot belülről mint egy parazita. Nagyon nagy felelőssége van ebben a történelmi egyházaknak, akik látás nélkül még szekértolóivá is váltak az ordas eszméknek és nem mentes a felelőségtől a kisember sem, amelyik befogadójává vált ezeknek.

Végül Kedves Eeyore, mivel az irodalmi példákat is szereted, idemásolok egy Lővy Árpád verset. Ő ugyan nem erről, meg az ilyen verseiről híresült el éppen ezért az utolsó sort ki is cenzúráztam, de ő egyébként a Magyar Nemzeti Múzeum elnöke volt, valamint az Elte nagy tiszteletben álló tagja, abban a korban amiről beszélünk.

A MAGYAR NEMZET JÖVŐJE

Mottó:

(Egy dunántúli kalendáriumból.)

Tiszántúl, Dunántúl, mind a négy gránicig,
Kilenc felekezet adósságra iszik:
S mikor elúsztatta az apai jussát,
A józan zsidónak szídja a Krisztusát.

- * -

Ki jövőbe látni tud:
S ahhoz nem is oly sok kell,
Tisztában lehet már ma is
A főbb eseményekkel.

Nyissuk csak a szemünket ki,
Mik voltunk ötven éve?
Rabláncra vert provincia,
Letörve, összetépve.

Úr és paraszt volt a magyar,
És gőgös mind a kettő,
Hős volt, ha kell, de nem tudta,
Hogy mi a kétszerkettő.

S eljött a próza korszaka:
Mit a vasút hozott meg,
De nem kellett a pudli, s rőf,
Hős, dicső nemzetünknek.

Ne adj' Isten! - azt képzeltük,
Hogy megalázó volna,
Ha Zoltán, Géza, "Urffy" a
Boltban vásznakat pakolna.

Szegény mamának a szíve
Megtört volna búvába':
Hogy fiacskája "Eminens"
Egy "Ipariskolába" (!)

Aztán jött egy kevésbé hős,
De élelmes faj árja,
S a jelszó: "Mi van eladó?"
Az egész Hont bejárja.

Ötven esztendő telt el és
Arra ébredtünk szépen,
Hogy a lenézett, rongy zsidó
Boldogul mindenképpen.

S ha mint zsidó nem boldogul,
A keresztvíznek áll ki,
S ötven krajcárért Széchenyi
Lehet ma már akárki.

Maholnap Kohn-ivadék lesz
Magyar miniszterelnök,
S x-lábú snájdig őrnagyért
Rajonganak a delnők.

Zsidó fiú kispapnak áll
(Ősei bóvlit mértek):
S idők múltán Goldstein-utód
Az esztergomi érsek!

Bank, színpad és redakció
Ővelük van már telve:
S kilökni az utolsó gójt,
Ez mindnyájuknak elve.

S mi deklamálunk, hősködünk,
S iszunk a Honhazáért,
S nem látjuk, hogy a sok beszéd:
Kutya … …t ér...

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2008. okt. 02., csütörtök 11:22 
Bentlakó

Pár fontos dologról nem írsz, de erről majd este, ha lesz időm.

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2008. okt. 02., csütörtök 12:30 

Exrefis

Dobd be magad a koztudatba ,:) legyszives :)
Olyan keves a normalis gondolkodo a politikaban...

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2008. okt. 02., csütörtök 13:10 
Bentlakó

centralpark írta:
Exrefis

Dobd be magad a koztudatba ,:) legyszives :)
Olyan keves a normalis gondolkodo a politikaban...
A köztudat erős ellenállásban van. :D
üdv
ex

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2008. okt. 02., csütörtök 16:48 

Kedves exrefis

Ez volt az elso amit eszrevettem..
(Nem csak ezen a forumon)
Hatalmas falba utkozes van ezen a teruleten :(
A problema az ,hogy sajnos elso latasra ertelmesnek tuno embereknel is..
:(

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2008. okt. 02., csütörtök 17:31 
Bentlakó

centralpark írta:
Kedves exrefis

Ez volt az elso amit eszrevettem..
(Nem csak ezen a forumon)
Hatalmas falba utkozes van ezen a teruleten :(
A problema az ,hogy sajnos elso latasra ertelmesnek tuno embereknel is..
:(
Kedves Cp!
Ne mondj ilyeneket, hogy értelmesnek tűnő, mert azzal te is mélyíted egy ásónyival az árkot. Mondjuk ahol szakadék van, ott már mindegy. :)
Egyébként értelmes emberekről van szó ténylegesen csak az ellentét nem értemi, hanem szellemi szinten van. De ez meg visszavezet egy másik szakadékhoz a lélek és a szellem különbségéhez. A reformátusok nem látják e kettő között a különbséget ezért egy sor támában még közös pást sincs a vitához. :)
üdv
ex

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2008. okt. 02., csütörtök 19:25 
Bentlakó

Átfutottam az irományodat exrefis, szerintem kérdezzük meg net2rist kollégát, hogy mi a véleménye róla. Úgyis szeret mindenhez hozzászólni, és az általad felvetettek igencsak kedvére valók. Szóval én megvárom, hogy ő mit szól hozzá..

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2008. okt. 02., csütörtök 19:37 
Bentlakó

kedves Rosta: ebből most kihagytalak volna...

kedves ex: KICSIT "féloldalas" a hozzászólásod, hogy CP kezéből próbálod kivenni az ásót, MIKÖZBEN lazán mélyítesz egyet a dichotom-trichotom árkon... már bocs: nem SZABADULTÁL véletlenül TE a REFORMÁTUS DÉMONOKTÓL?

mert ha IGEN (ha azt mondod, hogy nem, akkor alighanem amnéziás vagy :S) akkor nem értem, mi okból "démonizálódsz újra" itt közöttÜNK, REFORMÁTUSOK között...

ha meg nem ERRE gondoltál a "szellemi szinten" fennálló ellentét alatt, akkor talán fejtsd ki, hogy mégis MIRE...

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2008. okt. 02., csütörtök 20:28 
Bentlakó

net2rist írta:
kedves Rosta: ebből most kihagytalak volna...

kedves ex: KICSIT "féloldalas" a hozzászólásod, hogy CP kezéből próbálod kivenni az ásót, MIKÖZBEN lazán mélyítesz egyet a dichotom-trichotom árkon... már bocs: nem SZABADULTÁL véletlenül TE a REFORMÁTUS DÉMONOKTÓL?

mert ha IGEN (ha azt mondod, hogy nem, akkor alighanem amnéziás vagy :S) akkor nem értem, mi okból "démonizálódsz újra" itt közöttÜNK, REFORMÁTUSOK között...

ha meg nem ERRE gondoltál a "szellemi szinten" fennálló ellentét alatt, akkor talán fejtsd ki, hogy mégis MIRE...
Kedves Net!
Rosta nem e mostani irományomra utalt, amire itt reagálsz, hanem a kiegyezésről szólóra. Én is jobban örültem volna, ha arra reagálsz.
Cp-vel meg nem voltam féloldalas. Úgy gondolom, hogy itt értelmes emberek irogatnak még a velem legellenségesebbet is annak tartom. Nem értelmi szinten van az ellentét közöttünk.
Kérdésedre a válaszom nem, és még csak amnéziás sem vagyok.
A szellemi szinten lévő ellentéteket te pontosan érted én pedig nem kívánom most itt fejtegetni. :)
Dichotom-trichotom ügyben meg az árok akkora szakadék amiben egy lapát plusz minusz semmit nem számít. :)
üdv
ex

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2008. okt. 02., csütörtök 20:45 
Bentlakó

na EZ a nagy tévedés: mindenki azzal menti magát, hogy "az én kis lapátom nem oszt, nem szoroz"... aztán TÍZMILLIÓ SZORGOS ÁROKÁSÓ ORSZÁGÁBÓL csak kijön valami GrandCanyonSzerű "ügyesség" :'(

kiegyezés: teljesen kiegyezek veled, a levezetés csillagos ötös

ugyebár: aki téged áld, áldott lészen, aki téged átkoz... az egy ÁLDOTT korszak volt...

kár, hogy ezek csak amolyan "rövid intermezzók", vagy ahogy egy mondás tartja: "a béke: rövid FELKÉSZÜLÉS a KÖVETKEZŐ háborúra"

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2008. okt. 02., csütörtök 21:06 
Bentlakó

net2rist írta:
na EZ a nagy tévedés: mindenki azzal menti magát, hogy "az én kis lapátom nem oszt, nem szoroz"... aztán TÍZMILLIÓ SZORGOS ÁROKÁSÓ ORSZÁGÁBÓL csak kijön valami GrandCanyonSzerű "ügyesség" :'("
Ebben én egyetértek veled úgy általában. A közéletben nagyon is jellemző.
De a szellemi szakadékokat nem emberek ásták és ember nem is nagyon tudja, főleg szalmaszálakkal áthidalni. A szellem-lélek, az újjászületés, az alámerítkezés kérdései akkor a szakadékok amiket nem lehet finomkodással vagy a téma szőnyeg alá seprésével áthidalni.
Tudom ebben nem nagyon szoktunk egyetérteni, de hát semmi sem lehet tökéletes. :) Én már annak is nagyon örülök, hogy kiegyezés kérdésében egyetértünk. :)
üdv
ex

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2008. okt. 02., csütörtök 21:09 
Bentlakó

Exrefis hozzállásával nem akarok foglalkozni. Aki az országa felét lenácizza, azzal együtt kell élni, nincs mit hozzátennem a többi megnyilvánulásához sem. Ez őt minősíti.

A felvilágosodás utániakról írtakról ha jól látom ugyanaz a véleményed, mint exrefisnek. És a háborúról, meg az azutáni időről is ugyanaz a véleményed?

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2008. okt. 02., csütörtök 21:18 
Bentlakó

ne haragudj, ehhez én nem vagyok neked vitapartner...

nekem csak egy (amúgy református) nagyapám "ment rá" az ügyre, meg a testvére, aki vezérkari századosként a katonai ellenállást vezette, és a végén az OROSZOK nyírták ki... meg nagyanyám két öccse, szintén az oroszok "jóvoltából"...

az ember bizonyos helyekre nem engedi be, csak a barátait... ezt úgy hívják, hogy magánélet... jogom van erre...

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2008. okt. 02., csütörtök 21:27 
Bentlakó

rosta írta:
A felvilágosodás utániakról írtakról ha jól látom ugyanaz a véleményed, mint exrefisnek. És a háborúról, meg az azutáni időről is ugyanaz a véleményed?
Gondolom a felvilágosodás helyett kiegyezést kell érteni, mert a felvilágosodás nem akkor és nem nálunk volt.
Megjegyzem nem a fél országot nácizom le, szerencsére még nincsenek annyian. :)
ex

Vissza a tetejére

Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 1420 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29 ... 95  Következő

Időzóna: UTC + 1 óra