Szia Grancsi!
Isten hozott!
Nehéz és súlyos kérdések, amik hitem szerint minden felekezetet és minden gyülekezetet megkísérthetnek. Ez alól a mi felekezetünk sem kívétel.
Mielőtt válaszolnék neked jelenlegi tudásom szerint, hadd adjak hálát Istennek azért, hogy 1517-ben Luther Márton által Isten hatalmasan beleszólt abba a gyakorlatba, ahol Krisztus keresztje kikerült a középpontból.
1. Anyagiasság:
Jézus Krisztus azt mondja, hogy nem lehet két Úrnak szolgálni. Vagy a Mammon, vagy az élő Isten! Ha egy gyülekezet a Mammonnak szolgál - minden kérdését a pénz istene elé visz - akkor ott ha jön a vihar, minden széthullik darabokra.
Ez nem jelenti azt, hogy a gyülekezet nem felelős anyagilag is az ott folyó életért, hiszen, mint egy nagy család, úgy él együtt a hívő nép.
Nálunk nincs olyan gyakorlat, hogy a régi egyháztagokat felkeresnénk annak érdekében, hogy fizessenek pénzt. Egyszer a régi lakásunknál a katolikus templomból jött egy levél, hogy tudják, hogy abban a kerületben kereszteltek meg és ezért most jó lenne ha fizetnék az egyháznak valamit.
Egy boritékba betettem 500,- Ft-ot és egy Igét (keressétek először Isten Országát) és bedobtam a perselybe és azóta se voltam a közelében a templomnak.
2. Hagyomány:
A konfirmáció lehet hagyományból és lehet a Lélek vezetése és munkája által. Én magam felnőtt fejjel konfirmáltam és nekem nagyon nagy élmény volt. Szinte tapintható volt Isten Lelkének a jelenléte ezen az alkalmon. Azonban azt is el tudom képzelni, hogy valaki alig várja, hogy vége legyen ennek a ceremóniának.
Minden vallásos tett - hitem szerint - lehet a Lélek által elvégzett dolog és lehet az ember által elvégzett dolog. Legyen ez konfirmáció, áldozás, bemerítkezés, stb.
Igazán kiszűrni, hogy ki tért meg szív szerint, úgy se lehet másként, mint úgy, ahogyan az Úr Jézus mondta:
"Gyümölcseiről ismeritek meg a fát"
3. Régies énekek (fekete énekes könyv):
Ezeknek az énekeknek a dallama nagyon szép. A szövegek imádságok, még hozzá mélyen hívő emberek gyönyörű imádságai.
Mi a gond vele? Valóban a régies nyelvezet. Ezt azért nagyon nehéz kiiktatni, mert dallam kapcsolódik hozzá. A Károli bibliát könnyebb volt frissíteni, de ezeket az énekeket nehéz, mert a dallam megköti a fordító kezét.
A liturgia nekem nem rossz. Én egy katolikus liturgián, vagy egy új felekezeti liturgián nem érezném magam jól. Ehhez szoktam, nézd el ezt egy reformátusnak.
Egyébként a liturgia lényege - hitem szerint - az Igehirdetés. Ahol ez van középpontban, ott nagy baj nem lehet.
Tudom nem adtam minden kérdésedre választ és pláne nem oldottam meg azokat a valóban fájó pontokat, amiről írtál, de ennek a dolgai nem is az én kezemben vannak. Van nálam bölcsebb és hatalmasabb Személy, aki mint fej, pontosan tudja, hogy mikor mit tegyen a saját testével.