nemosinex írta:
Jól értem, Rosta, hogy a pc beszéd nálad az opportunizmus szinonimája? A jobboldali szóhasználatban tudom, hogy pejoratív konnotációi vannak, de a jellemző példák szerintem nem azok, amiket hoztál, hanem a társadalmi elhallgatásnak (vagy néven nem nevezésnek) olyan esetei, amik a konfliktuskerülésből erednek. De nem minden esetben a magunk-bőrének-mentése-szerű konfliktuskerülésből; eredhet olyan konfliktuskerülésből is, aminek alapja az az egyszerű meggyőződés, hogy a másik is ember (urambocsá', ő is Isten teremtménye!), ezért nem kell az orrát folyton beledörgölni abba, hogy ő más.
Nem erről van szó. A pc korrekt beszéd nem szimpla elhallgatása valami nem túl lényeges dolognak. Ezt a beszédet egyes közösségek létfontosságú igazságának, érdekének sárba tiprására használják. Erre számtalan példa található. A pc beszéd, az ezzel való tematizálás nemcsak az igazságot, de a politikát, vagy akár a jogot is, így a mindennapi életet is átformálja.
Itt van például a délvidéki tragédia. A magyarok megöltek 4000 embert 1942-ben. A Horthy bíróság bűnösnek nevezte ezt a vérengzést és a főkolomposokat halálra ítélte. A háború után számtalanszor bocsánatot kért a kormányunk a szerbektől. Feltáró, önmarcangoló könyvet írtak az íróink, hasonló film készült ezekről az időkről. Ez szerintem korrekt tett volt. Nem pc korrekt, hanem korrekt. Naivan máig abban a tévhitben leledzünk, hogy a volt háborús ellenfelünk a hasonló vérengzéseiről hozzánk hasonlóképpen, korrektül számol el.
Viszonzásul ugyanis Titó emberei, a szerb partizánok, civilek 40 000 magyar embert gyilkoltak le délvidéken. A televízióban levetített horror filmek közelében sincsenek annak a borzalomnak, ahogy hóhérolták a kisgyerektől a nyolcvan éves magyarokig a férfiakat. Nyilván elvárnánk, hogy a szerbek hozzánk hasonlóképpen leszámolnak szörnyű tettükkel. Ez nem történt meg, ugyanis nem történt semmi a szerbek szerint. Nem lettek megnevezve a felelősök, a tettesek, nem lettek bíróság által elítélve, egyszerűen el lett fedve (nem feledve) ez a történelmi leszámolás. Olyannyira, hogy a tömegsírokat szeméttelepekkel borítják, az évfordulókra kitűzött kereszteket kitördelik, a virágokat szemétre dobják még ma is a szerbek. A szerb politikának, értelmiséginek máig eszébe sem jut, hogy bocsánatot kérjen.
Mi tehát korrektek voltunk ebben a történetben, mert az igazság szerint cselekedtünk, az igazság volt a központban. Ezzel szemben a szerbek szerint az igazság az, hogy nem történt semmi, amihez a bűnbánatnak, vagy a jognak, netán az igazságnak köze lenne, olyannyira, hogy a gyászunkat is betiltják, vagy meggyalázzák mindmáig.
Összehasonlítva a két fél viselkedését talán érthető a korrekt és a pc korrekt gondolkodás közötti különbség.
A pc beszéd általában a győztes beszéde. Másrészt azé, aki egy sokkalta komolyabb dolgot akar valamely pc beszéddel elfedni. A szerbeknél szerintem az a gond, hogy ha jól emlékszem kb. 1 millió áldozata volt Titó vérengzésének az akkori területükön. Egyszerűen nem engedhette/ nem engedhetik meg magának /maguknak a 40 000 magyar legyilkolásának elismerését. Mert nem lenne vége az áldozatok listájának.