Nyomtat Elküld Olvasási nézet

Periszkóp 2.

PERISZKÓP 2.SZ.

AZ ANDORNAKTÁLYAI REFORMÁTUS MISSZIÓI EGYHÁZKÖZSÉG IDŐSZAKOS LAPJA

„Íme, én elküldelek titeket, mint juhokat a farkasok közé: legyetek tehát okosak, mint a kígyók, és szelídek, mint a galambok. Mt. 10.16

ÉPÍTKEZÜNK
Gyülekezetünk központjában, Andornaktályán újra elkezdődhetett a templom építése. Istennek hála, elkezdődhetett, mert a Tiszáninneni Egyházkerület 2.2 millió forinttal támogatta tervünket. Burkus Benedek építési vállalkozó, az Egri Gyülekezet tagja a rá bízott munkákat már elvégezte, így kerülhettek új ablakok, csatornák az épületre. A külső megjelenésen sokat javított az oromdeszkázat, a régi fafelületek újrafestése. Belül pedig a mennyezet készült el hőszigeteléssel.
Tavasztól nem csak a vállalkozó dolgozott, hogy szebb helyen tarthassuk istentiszteleteinket és valódi központtá válhasson Andornak, hanem a gyülekezet is. Kezdődött a lomtalanítással, folytatódott és folytatódik a templomkert kitisztításával. Sok munka van még hátra, ami sok fáradtságot és sajnos sok pénzt is igényel: villanyszerelési munkák, a padok megfelelő kialakítása, festése, a belső és később a külső meszelés. A munkák nagyobb részét magunk szeretnénk megcsinálni, de az anyagot így is meg kell venni. Többen kérdezték, hogy hogy lehetne segíteni: elsőként az imádságot kérem a testvérektől, hiszen egy ilyen építkezés felülmúlja az emberi erőinket. Több gond, több feszültség, de ha többet imádkozunk, hiszem, hogy Isten átsegít a nehezebb időkön, és ha kész leszünk, jó szívvel adhatunk hálát Neki.
Az eddigi kétkezi segítséget ezúton is megköszönöm az andornaki testvéreknek, természetesen továbbra is fontos az ő munkájuk.
Van gyülekezetünknek egy bankszámlája az Eger és Vidéke Takarékszövetkezetnél, (ez működik a legtöbb községben) melynek száma: 62800228-11014454 Aki tud adakozni, erre a számra megteheti, vagy az istentiszteleten céladományként fizethet az építkezésre.

PÜNKÖSD

Pünkösdi legátusunk Oláh István negyed éves teológus hallgató volt Kisvárdáról. Jól érezte magát nálunk és elmondása szerint sokat tanult a gyülekezetek hitéből, mert meglátása szerint így kisebbségben, templomoktól távol nehezebb megtartani a hitet. Sajnos igaznak bizonyult az is amit az igehirdetése elején mondott, hogy a pünkösd nem olyan népszerű ünnep, mint a karácsony vagy a húsvét. Ő nem látta, de néhány helyen bizony nem voltunk olyan sokan, mint a két nagyobb ünnepen. Ennek egyik oka a Szentlélek ismeretlensége lehet. Az Atya teremtői és a Fiú megváltói munkáját jobban ismerjük. A Szentlélekről az Apostoli Hitvallás sem mond túl sokat, viszont épp a Lélek munkájáról beszél: az Anyaszentegyházról, a szentek egyességéről, a feltámadásba és az örök életbe vetett hitről. Hihetetlen dolgok ezek, mégis a Lélek által: nem lehet kétségünk felőle.

Nagyvisnyói Református Ifjúsági Találkozó
2002. április 13-án az ifjúsági találkozón az aldebrői és feldebrői kt-sok is részt vettek, tiszteletes úr öccsével és a kántor úr kislányával, Péter Ilonkával
Az előre megbeszéltektől eltérően sajnos eggyel kevesebb kocsi állt a rendelkezésünkre így tiszteletes úr édesapja segített ki bennünket és vitt el Nagyvisnyóra. Segítségét utólag is nagyon köszönjük.
A találkozó délelőtt 10 órakor kezdődött. A Kidron együttes biztosította a zenét és a jó hangulatot. A találkozón beszélgettünk, énekeltünk és imádkoztunk. Megismertük más fiatalok gondolatait, problémáit a mindennapjaink és a vallás kapcsolatáról. Voltak csoportos beszélgetések korcsoportonként, ami döcögősen indult, lassan bontakozott ki, de mire kezdett oldódni a hangulat már véget is értek a beszélgetések, akárcsak a találkozó. Ahol jó a hangulat ott gyorsan telik az idő.
Hazaindulás előtt még megtekintettük a most renoválás alatt álló Nagyvisnyói Református templomot, ami nagyon bájos, reméljük minél hamarabb be tudják fejezni a renoválást.
Mindenkinek szép emlék marad és remélem sok református ifjúsági találkozó lesz még Nagyvisnyón.
Juhász Gabriella
Feldebrő

Bográcsolás a Tarna parton
2002. május 4-én elterveztük a Káté órán, hogy a következő hét végén szombaton bográcsolni megyünk a Tarna-patakhoz.
Kiosztottuk egymás között, hogy ki mit visz. Elérkezett május 11. és délután 14 óra. Aldebrőn a Rózsa utcában találkoztunk. Elindultunk a Tarna-patakhoz. Valaki kocsival, más pedig biciklivel. Összesen heten mentünk. Kiértünk a Tarnához és kipakoltunk mindent. Felállították a bográcsot a fiúk és elmentek fát keresni, a lányok pedig a burgonyát meghámozták. Közben fényképet is készítettek rólunk. Míg készült a slambuc, addig a fiúk fociztak. A lányok pedig beszélgettek. Elkészült, mindenki jóízűen fogyasztotta el, valaki még többször is evett belőle. Miután mindenki evett, beszélgettünk még és elindultunk hazafelé.
Mindenki jól érezte magát, reméljük máskor is elmegyünk valahova.
Balogi Marietta
Aldebrő
RÖVID HÍREK
Február 3-án Ostoroson a gyülekezet közösségében házasságot kötött Bíró Levente és Bernád Katalin. Megkereszteltük leányukat: Kittit.
Április 21-én Szúcson a gyülekezet előtt is megpecsételte házasságát Rácz Ernő és Tatár Ágnes. Megkereszteltük leányukat: Krisztinát.
Május 23-án Sirokban eltemettük Simon Jánosné Székely Edit tanárnőt. Az igehirdetés alapigéje a 90. zs. 12. verse volt: „Taníts minket úgy számlálni napjainkat, hogy bölcs szívhez jussunk.”
Szintén e napon Parádon Köteles Lajos testvérünket temettük. A feltámadás evangéliuma vigasztalja a gyász miatt megtört szíveket.


































Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fentartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat / Hírlevél

  • 2024. április 22., hétfő

    „Az esperesi szolgálat nem plecsni, nem kitüntetés, hanem lehetőség a szolgálatra.” Beiktatták Kovács Gergely esperest a Budapest-Déli Református Egyh...
  • 2024. április 22., hétfő

    Baráti ölelések, szakmai beszélgetések, keresztyén légkör fogadta a lelkipásztorokat, hittanoktatókat és vallástanárokat a Dunamelléki Katechetikai Tá...
  • 2024. április 21., vasárnap

    Közelebb a teremtett világhoz, közelebb egymáshoz, közelebb az Ige megéléséhez. A Gyökössy Intézet a lelkészeket hívja ki a mindennapok terhei közül. ...
  • 2024. április 18., csütörtök

    Az egyházkerületi konferencia-központok helyzetéről, a Kákicson nyíló ifjúsági házról és az elsőként megválasztott presbiterek közelgő találkozójáról ...
  • 2024. április 17., szerda

    A HolddalaNap zenekar újra hangszőnyeget sző a csendből. Imádságban fogant koncertjükről Gulyás Anna énekessel, dalszerzővel beszélgettünk.
  • 2024. április 16., kedd

    Duráczky Bálint szociológus szerint a tradicionális keretek lebomlása az elköteleződés megerősödését hozhatja egyházunkban.
  • 2024. április 16., kedd

    A Református Pulmonológiai Centrumban kapta meg Közép-Európában elsőként a gyógyszeres kezelést egy hatévesnél fiatalabb cisztás fibrózisos gyermek.
  • 2024. április 15., hétfő

    Alkohol- és drogfüggőségből szabadult srácok, közös munkájuk biztonságos közeget teremt számukra a reintegráció felé vezető úton.
  • 2024. április 15., hétfő

    Újraalapításának 30. évfordulójáért adott hálát a Kecskeméti Református Általános Iskola vasárnap.
  • 2024. április 12., péntek

    Százhúsz lelkész és missziói munkás találkozott a Káposztásmegyeri Református Gyülekezetben tartott Nagy-Budapesti Missziói Konferencián.