Nyomtat Elküld Olvasási nézet

Periszkóp 3.

PERISZKÓP 3.SZ.

AZ ANDORNAKTÁLYAI REFORMÁTUS MISSZIÓI EGYHÁZKÖZSÉG IDŐSZAKOS LAPJA

„Íme, én elküldelek titeket, mint juhokat a farkasok közé: legyetek tehát okosak, mint a kígyók, és szelídek, mint a galambok. Mt. 10.16

Kati és a kerekesszék

Egy-kettő, három, négy,
Kerekesszék hová mégy?
Nem megyek én messzire,
Az óvoda kertjébe.
Ott sem leszek sokáig,
Csak tizenkét óráig.
Megnézzük az óvodát,
Óvónénit és dajkát.
A konyhát sem hagyjuk ki,
a gazdám nagyon szeret enni.
Egy-kettő, három, négy,
Kerekesszék hová mégy?
Viszem haza a gazdám,
De nem be a szobába,
Kiül ő a hintába.
Ott pityereg magába,
De jó is volt réges-rég,
Míg nem volt ő nyomorék.
Ne sírj gazdám, szólok én
Ülj vissza a székedbe,
Irány a rendelőbe.
Megmérik a vérnyomást.
Megírják a syncumárt,
Betalokot, vitamint,
Egészséges leszel gazdám,
Mint a pinty!
Egy-kettő, három, négy,
Kerekesszék, hová mégy?
Bemegyek a garázsba,
A gazdámnak jó éjszakát
Kívánva!

özv. Kormos Józsefné ny. óvónő, mozgássérült, Balaton

RÁKERÜLTÜNK A VILÁGHÁLÓRA
A világ fejlődésével nem könnyű lépést tartani, mégis megpróbáljuk újra és újra az Evangéliumot az emberek közé vinni, amennyire lehet a kor nyelvén. A mai fiatalok érintkezésében egyre fontosabb lesz a számítógépes kapcsolattartás, az Internet világa. Az Internet olyan hálózat, melyet eredetileg katonai célra fejlesztettek ki. Távoli számítógépek kapcsolódhatnak egymáshoz telefonvonalon keresztül, így a rajtuk levő adatok, képek más internettel rendelkezők számára is hozzáférhetőek lesznek. Nagy központi számítógépek várják a közkinccsé teendő cikkeket, így református egyházunk is készített egy ilyen internetes központot parokia néven. A valóságos gyülekezeti élet: istentiszteletek, bibliaórák, kirándulások hangulata idegen a számítógép élettelen képernyőjétől, mégis feladatunk, hogy jelen legyünk a mai fiatalok világában is. A http://www.parokia.hu/subpage.php?id=765 internetes címen gyülekezetünkről egy rövid bemutatkozást olvashatnak, valamint kis lapunk eddig megjelent számait.

HITTAN
Szeptembertől gyülekezetünkben négyre emelkedett a hittancsoportok száma: megmaradt az andornaki általános iskolás csoport, de idén Felsőtárkányban is indul iskolai hittan. Aldebrőn ifis csoporttá alakulva, kicsit kibővülve folytatódnak az összejövetelek, terveink közt a már jól bevált bográcsolás mellett videózás, budapesti kirándulás és sok más is szerepel. Többen kérték a konfirmációi oktatást is, így ők alkotják majd a negyedik csapatot.


AZ ÉPÍTKEZÉSRŐL

Előző számunkban még terv volt a villanyszerelés, azóta rendben van a világítás. Középen egy csillár, oldalt az ablakok közt pedig fali lámpák világítanak. A külső világításról sem feledkeztünk meg, a bejárati ajtó fölé két oldalra szereltettünk külső lámpákat, ami szintén sokat lendített a templom kinézetén.
A meglévő régi padokat is átalakítottuk a gyülekezet igényei szerint: középen szétválasztotta a mester, új lábakat készített, a szúette részeket kivéstük amennyire lehetett, de a megmaradó károsítók elpusztítására az egészet bekentük egy xilamon nevű favédő festékkel.
Előttünk áll még a falak glettelése és festése, valamint a padok festése. Bízunk benne, hogy minél előbb kész leszünk ezekkel a munkákkal, mert onnantól kezdve az istentiszteleteket már nem hátul a kis teremben tartjuk, hanem annak méltó helyén. Természetesen még maradnak munkák, meg szeretnénk oldani a padok fűtését, a kerítést is meg akarjuk szépíteni és természetesen a kertet is, most mégis ezek a legfontosabb és legsürgősebb feladataink. Azok, akik anyagiakkal hozzá tudnak járulni munkánkhoz, a következő számlára küldhetik adományukat: Andornaktályai Református Missziói Egyházközség, Andornaktálya, Rákóczi u. 217. 62800228-11014454

KÖSZÖNET

Többen kérdezték, hogy mennyibe kerül az újságunk. Hála Istennek, ingyenes! Pici újságunk megjelenéséhez azonban nem elég a jó szándék, még az sem, hogy van aki megírja és szerkeszti, de ennek az egyszerű lapnak is vannak anyagi feltételei. Kell hozzá papír és fénymásoló. Nem tűnik nagy dolognak, mégsem lenne egyszerű, ha oldalanként 8 forintot kellene fizetni érte, mert kb. ennyibe kerül nyilvános helyen a fénymásolás. Az Egri Református Gyülekezet vállalta ennek terheit, így juthat el mindenkihez ingyen, nekik köszönjük tehát ez úton is, hogy jó szívvel adnak, amit adni tudnak. Isten áldja a gyülekezetet és lelkészét ezután is, Ő segítse építkezéseiket, munkáikat, Ő adjon lelki és anyagi javakat is!

RÖVID HÍREK

2002. július 9-én Andornaktályán eltemettük Vozik Jánosné Máté Eszter 77 évet élt testvérünket. A gyászoló családnak a vígasztaló szó Máté evangéliumából szólt: Boldogok, akik sírnak, mert ők megvigasztaltatnak. Mt. 5.4
2002. július 20-án eltemettük Filó Gábor 80 évet élt testvérünket Egercsehiben. A vígasztalás Igéi az 50. zsoltár 15. verse alapján szóltak: Hívj segítségül engem a nyomorúság idején! Én megszabadítlak, és te dicsőítesz engem.
Kereszteltünk is az elmúlt időszakban: Aldebrőn Szabó László 17 évesen, konfirmációjakor keresztelkedett meg saját elhatározásából.
Gyülekezetünkből hatan tettek konfirmációi hitvallást és fogadalmat: Balogi László, Balogi Marietta, Juhász Gabriella, Kiss Éva, Kiss László és Szabó László.
Aug 31-én Tófaluban ökumenikus esküvőre is sor került: Bocsa Ferenc katolikus vőlegény és Erdei Margaréta református menyasszony fogadott hűséget Isten előtt. Az igehirdetés az emmausi tanítványokról szólt, akik a közös úton Jézustól tanultak.
































































Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fentartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat / Hírlevél

  • 2024. április 18., csütörtök

    Az egyházkerületi konferencia-központok helyzetéről, a Kákicson nyíló ifjúsági házról és az elsőként megválasztott presbiterek közelgő találkozójáról ...
  • 2024. április 17., szerda

    A HolddalaNap zenekar újra hangszőnyeget sző a csendből. Imádságban fogant koncertjükről Gulyás Anna énekessel, dalszerzővel beszélgettünk.
  • 2024. április 16., kedd

    Duráczky Bálint szociológus szerint a tradicionális keretek lebomlása az elköteleződés megerősödését hozhatja egyházunkban.
  • 2024. április 16., kedd

    A Református Pulmonológiai Centrumban kapta meg Közép-Európában elsőként a gyógyszeres kezelést egy hatévesnél fiatalabb cisztás fibrózisos gyermek.
  • 2024. április 15., hétfő

    Alkohol- és drogfüggőségből szabadult srácok, közös munkájuk biztonságos közeget teremt számukra a reintegráció felé vezető úton.
  • 2024. április 15., hétfő

    Újraalapításának 30. évfordulójáért adott hálát a Kecskeméti Református Általános Iskola vasárnap.
  • 2024. április 12., péntek

    Százhúsz lelkész és missziói munkás találkozott a Káposztásmegyeri Református Gyülekezetben tartott Nagy-Budapesti Missziói Konferencián.
  • 2024. április 10., szerda

    Költészet napja alkalmából a tükrök fontosságáról és a férfivá nevelésről beszélgettünk Hajdúné Tóth Lívia, lovasberényi hittanoktatóval, lelkipásztor...
  • 2024. április 08., hétfő

    Hogyan kezdődik a templomépítés? Kell hozzá telek, tervek, támogatás? Külső-Kelenföldön rajzpályázattal indul. 
  • 2024. április 08., hétfő

    Az elmúlt évek felújításaiért adtak hálát a Tassi Református Egyházközségben, ahol a közösségi terek nemcsak az impozáns múltról, de az élettel teli j...