Cikkek

Testi-lelki egészség

Különleges és igen tartalmas rendezvényt szervezett a református gyülekezet szeptember 30-án, szombaton. Az Újtelepi templomba, illetve annak udvarára invitáltak mindenkit a szószékről hirdetve és meghívók útján is. Benépesült az udvar és megtelt a templom 9 órára. Gyűltek az érdeklődők az érdekes előadások meghallgatására. Mint a program neve is mutatta, a testi egészségünk, amire mindenki vágyik, nem képzelhető el a lélek épsége, harmóniája nélkül.

Az első téma napjaink igen aktuális problémája volt: generációk együttélése. Amikor sorra jönnek létre, s telnek meg az idősek otthonai, akkor a több generáció együttélésének hasznáról, eredményeiről hallani, több volt, mint érdekes. Így az idősek világnapja táján hasznos volt ráirányítani a figyelmet a családban élő idős nagyszülők értékeire, megbecsülésükre. Saját élettapasztalatát felhasználva igen színesen ecsetelte ezt Balogh Tihamérné, a Fehérgyarmaton élő ny. esperes úr felesége. Emlékeztetett bennünket a néhány évtizeddel ezelőtt még oly természetes viszonyokra, a nagymamák tapasztalatának, bölcsességének továbbadására, a fiatalok szüleik iránti kötelességére. (5. parancsolat!) Az udvaron elfogyasztott bőséges tízórai után a testi egészség témája került sorra. Dr. Takács Éva reumatológus szakorvos tartott előadást a mozgásszervi betegségekről. Kiemelte a helyes táplálkozással, mozgásos életmóddal való megelőzés fontosságát, ismertette a két leggyakoribb mozgásszervi betegség tüneteit és tennivalóinkat, hogy megkönnyítse azok felismerését, kezelését. Nagy érdeklődés kísérte az izületi bántalmak, kopások okozta fájdalmak csökkentéséről, és a csontritkulásról szóló, szemléletes ismertetését. Kérdéseinkre készséggel, szívesen válaszolt doktornő még az ebédidőben is. Az elméleti ismereteket a gyakorlás követte. A templom udvarán tornászott a sok ember. Nagy László gyógytornász irányításával megmozgattuk az ülésben elfáradt izmainkat, és megtanultunk pár alapvető gyakorlatot. A gyógytornász segítségét ajánlotta fel a rendszeres otthoni tornához szükséges kazetták beszerzéséhez is.
A szellemi táplálék mellett a bőséges táplálékról a gyülekezet tagjai gondoskodtak. Szorgos kezek készítették a frissen sült fánkot, aminek illata betöltötte a környéket.
Érdekes lehetőséget biztosított a délután. Önök érték - azaz mindenkiben van érték - hangoztatta Nagy György lelkész úr, aki az egész program szervezője, irányítója volt. Megmutathatták a résztvevők a bennük rejlő értékeket versek mondásával, énekek előadásával, tanításával egyaránt. Öröm, és lelki felüdülés volt a közös éneklés. Majd Dr. Szűcs József tisztabereki lelkész úr szolgált a lelki egészség megőrzéséről szóló, életrajzi vonatkozású előadásával. Saját sorsában is feltárta, hogy a nehéz élethelyzetekben (háború, idegen környezet) hogyan őrizte meg lelki egészségét. Tanácsokat kaptunk arra, hogy lehet, és érdemes derűsen megöregedni, harmóniában, lelki békében önmagunkkal, embertársainkkal és Istennel.
Nagyon hasznos, tartalmas nap volt. Köszönet érte a szervezőknek, segítőknek. Losonczi Léna

Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fentartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat / Hírlevél