Cikkek

Ifioldal

Füle Lajos: A nyereség


Biztos, hogy ami fénylik, mind arany?
Annak van többje, kinek "többje" van?
Vajon a soknál nem több az elég?
Használ-e annak bármi nyereség,
aki lelkében kárt vall? Ez a tét.
Az istenfélelem a nyereség.


Lélekmentés
Baleset következtében sokan bent rekedtek egy szénbányában. Nagy tömeg gyűlt össze, hogy segítsenek eltakarítani a törmeléket és kimentsék a bányászokat. Egy idős, ősz hajú férfi is odarohant ásóval a kezében, és tíz ember erejével kezdett dolgozni. Valaki felajánlotta, hogy felváltja az idős embert. “Állj félre az útból! - kiáltotta az öregember -. Két fiam van a mélyben!- Csak a megtéretlen lelkek iránti szeretet segíthet abban, hogy igyekszünk őket megmenteni. A lelki munkás eredményessége négy feltételtől függ: megtért szív, a Szentírást magába rejtő elme, a lelkek iránti szeretet, imádkozó élet és Isten Lelke.


ÉLETMENTŐ
“Önnek kutyaélete lehet, mondta egy járókelő a forgalomirányító rendőrnek egy forgalmas útkereszteződésnél. “Az lenne, ha kutya volnék - válaszolt a rendőr. - De nem vagyok kutya. Életmentő vagyok. Ma már három ember életét mentettem meg ezen a sarkon. Ön hány embert mentett meg ezen a napon?-


SEGÍTHETEK?
Az öreg Ford-kocsi motorjával hiába küszködő fiatalember felegyenesedett, hogy szemügyre vegye az ajánlkozót. A legújabb kiadású, ragyogó Fordból jól ápolt, elegáns férfi kászálódott ki. A bajba jutott bizalmatlanul szemlélte. "Jobban szeretem magam csinálni" -mondta nem valami barátságosan. A jól öltözött férfi nem sértődött meg, barátságos érdeklődéssel figyelte a másikat, aki néhány perc múlva mégis hozzá fordult: "Próbálja meg!" z idegen lehúzta kesztyűjét, kibújt a zakójából, felgyűrte ingujját... igazán tapasztalt ember benyomását keltette, ahogy a motorhoz nyúlt. Csak néhány perc, egy-két mozdulat, előhúzta az öreg kocsikhoz még használatos kurblit, és pár tekerés után a motor beindult. A meglepett és hálás fiatalembernek szerényen magyarázta: "Henry Ford vagyok, annak idején magam terveztem ezt a típust."
Gondolod, hogy Isten nem ért ahhoz, miképpen hozzon rendbe minket?


Melyik a király lova?
Nehézy Károly bácsi nem beszélt az embereknek, hanem beszélgetett velük. A hit által való megigazulás kérdése került a középpontba. Ennek megvilágítására aztán előhozott egy találós mesét:
Egy főúr pazar istállót tartott, amelyben saját lovai között ott volt a király lova is. Egy alkalommal, amikor megmutatta vendégeinek az istállót, feltette nekik a kérdést:
- Ki tudja megmondani, melyik a király lova? Találgatták, csak találgatták hosszú ideig, de nem tudták megmondani. Hát ti ki tudjátok-e találni, melyik volt a király lova? - kérdezte a bogárdi atyafiaktól Károly bácsi. Derűs morajlás hullámzott végig a termen. - Hát az volt a király lova, amelyik a legszebb volt. - mondta egy fiatalabb férfi. - Mindenkinek lehet szép lova. -válaszolt Károly bácsi. - Az volt, amelyik a legszebben volt lecsutakolva. - Az volt, amelyiken aranyszerszám volt. - Az volt... - Sorban peregtek a további válaszok, de Károly bácsi mindegyikre csak nemet mondott. Már csaknem elfáradt a társaság, amikor a beálló csendben megint egy fiatalabb férfi így szólt: - Hát az volt a király lova, amelyiknek a passzusa a király nevére volt írva. - Igen, így van, magának van igaza! -kiáltott nevetve Károly bácsi, és vele együtt kacagott az egész terem. Milyen egyszerű, hát persze, hogy így van!
Jézus Krisztus a vérontásával a kereszten megvásárolt bennünket, az ő tulajdonai vagyunk, nem a mi jócselekedeteinkért, hanem az ő áldozatáért nyerhetünk bűnbocsánatot és örök életet. Az üdvösség: ajándék. De ahogy minden ajándék csak úgy válik a miénké, ha elfogadjuk, úgy ez is. Amikor elfogadjuk Jézust Megváltónknak, akkor "íratik az életünk a király nevére".
És mi van te életeddel? A neved fel van írva az "Életnek könyvébe"?

Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fentartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat / Hírlevél