Cikkek

Régészet - Heródes kőbányája Jeruzsálemben

Izraeli régészek nagy horderejű bejelentést tettek 2007 szeptemberében. A jeruzsálemi Óvárostól mintegy 4 km-re északra, egy iskola alapozó munkái során, Nagy Heródes azon kőbányájára bukkantak, amelyből az ún. Második Templom felépítéséhez szükséges köveket termelték ki.

Az azonosítás úgy történhetett meg, hogy a helyszínen hátra maradt néhány olyan 3 - 8 méteres, kb. 20 tonnás kőtömb, amelynek méretei pontosan megfelelnek a heródesi templom által használt építési kövek méreteinek, amelyeket ma a Siratófalban, illetve a Templomhegy falában láthatunk. A helyszínen tucatnyi vasból készült feszítő ék, Heródes korabeli (Kr.e. 37-4) kerámiatöredék és pénzérme is előkerült.

Haim Richman, a Harmadik Templom Intézetnek rabbija, mindezt „Isten csodálatos csókjának" nevezi. Az Örökkévaló éppen akkor ajándékozta meg a zsidó népet ezzel a lelettel, amikor a mohamedán hatóságok a zsidók háromezer éves jelenlétét és két templomuk egykori létét próbálják megkérdőjelezni. A második templomot a rómaiak Kr.u. 70-ben rombolták le.

A rabbi szerint a zsidók eljövendő harmadik temploma egykor a világ közepének neveztetik.

A témáról többet a Google keresőben találhatunk: „Herod's Quarry" kereső szó alatt.

 

Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fentartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat / Hírlevél

Látogatók ma: 111, összesen: 294610