Cikkek

Beszélgetés Kovács Edit legátussal

Régi szokás a református gyülekezetekben, hogy a nagy üdvtörténeti ünnepeken - karácsony, húsvét, pünkösd - egy-egy teológushallgató prédikál egy vagy több gyülekezetben. Jó alkalom ez arra, hogy az elméleti tudást átültesse a gyakorlatba; ismerkedjen azzal a környezettel, ahol majd szolgál.

Így érkezett közénk 2004 húsvétján legációba Kovács Edit III. éves teológiai hallgató a debreceni Református Egyetemről.

Honnan érkezett hozzánk legációba; milyen családból jött?

A családunk elég vegyes; egyik fele római katolikus, a másik fele - anyai ágon - református. Akitől az első hatást kaptam a keresztyén életről, az az anyai nagymamám volt. Ő volt az első, aki igazán hatással volt rám. Ő volt az első, aki elvitt a templomba.

Mit jelent ez közelebbről, helyileg honnan érkezett közénk?

Miskolci vagyok, a belvárosi gyülekezetnek vagyok a tagja; az ifjúsági körben szoktam tevékenykedni.

Mi volt az, ami elindította a teológia felé?

Mióta az eszemet tudom, lelkész szerettem volna lenni. De arról nem tudok beszámolni, hogy ekkor és ekkor megkaptam az elhívást. Valahogy tudtam gyermekkoromtól kezdve, hogy ide kell indulnom. Közgazdasági szakközépiskolába jártam, statisztikus és vállalati tervező lettem. Dolgozni kezdtem, de úgy éreztem, nem vagyok a helyemen. Így jelentkeztem a debreceni teológiára.

Hogyan vette az első évek akadályait?

Egy teológus számára az első évek azt jelentik, hogy megpróbálja elsajátítani a bibliai nyelveket. Dr. Semsey Klára professzor asszony azt mondta nekünk, hogy "a görög és a héber nyelvet minden nap tanulni kell-. Annyira emlékszem az első évekből, hogy reggeltől-estig tanultam, és Debrecenből nem láttam semmit. A második év sokkal nehezebb volt, mert ekkor jöttek először a szigorlatok, a bibliaismeret. De a harmadik év a legnehezebb, mert úgy érzi az ember, hogy mindaz, amit addig tanult, káoszként van a fejében. Ekkor kell eldöntenie, hogy hogyan tovább? Úgy érzem, nem bántam meg, hogy a teológiára jelentkeztem.

Mi a kedvenc tantárgya? Ki a kedvenc professzora?

Több is van. Több professzor és tantárgy is van, mindegyiket tisztelem és szeretem. Dr. Semsey Klára az egyik, a görög nyelv és az újszövetségi bevezetés a kedvenceim. De ugyanígy tisztelem Dr. Kustár Zoltánt és szeretem a héber nyelvet. A szemináriumokban sok mindenre döbbentett rá minket az Ószövetséggel kapcsolatban. De ugyanígy szeretem Gárdonyi professzor urat is, aki jóllehet professzor, de együtt lehet vele kosárlabdázni.

Távolabbi tervei a teológia után?

Több dologra is gondolok. Először is szeretnék egy külföldi ösztöndíjat elnyerni. Alapvizsga dolgozatomat az Újszövetségből szeretném írni Pál apostol leveléből. Szakdolgozatom témájául is - most még legalábbis úgy gondolom - a páli corpus egyik részét szeretném választani. De mindezek mellett van egy bizonyos szociális munkás hajlamom is - a főiskolán ezt tanultam a teológia előtt -, de az ösztöndíj ideje alatt, hogyha sikerül, a Római levéllel szeretnék foglalkozni.

A főiskolát említette. Milyen főiskolát végzett?

A Károli Gáspár Református Egyetem nagykőrösi főiskolájára jártam; szociális munkás végzettséget szereztem ott.

Kérem, mondjon néhány szót az itteni benyomásairól!

Igazából sok mindent nem tudtam erről a helyről, mivel most vagyok itt először. A gyülekezet szeretete fantasztikus, azt nem lehet kifejezni, és nem lehet eléggé megköszönni. Amikor tegnap egy idős néni a nyakamba borult zokogva, azt nem lehet leírni. Egy kicsit elhomályosult a szemem, mint most is, ha rágondolok. A gyülekezeti tagoktól kapott szeretet mindennél többet ér. Szerintem ez a legfontosabb egy lelkipásztor életében, ezt átélni. Tényleg szeretettel fogadtak itt.

Köszönöm az interjút, és Isten áldását kérem életére, további tanulmányaira!

Tóth Sándor
lelkipásztor

Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fentartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat / Hírlevél