Cikkek

Életünk dialektikája

A tapasztalatok azt bizonyítják, hogy amit élő hitnek nevezünk, el tud segíteni átlagon felüli békességhez is. Szándékosan váltok át itt a békesség szóra. Ebben ugyanis van boldogság is, de nem ez a legfőbb jellemzője. A békesség gazdag belső világába belefér a szomorúság, a fájdalom is. Egyenesen gyanús, ha valaki a "hit által- útján nem ismer mást, csak ujjongó örömöket. Ha valami kicsi részt kaptunk az isteni szeretetből, akkor már nem tudjuk zavartalan örömmel élvezni ajándékba kapott üdvösségünket, Akkor mindet is meggyötör a külső világban látható igazságtalanság, embertelenség, ártatlan szenvedés. De nem torzul el gondolkodásunk annyira, hogy belebetegszik a szenvedés óceánjának látványába. Az evangéliumi keskeny ösvényen együtt és egyszerre éljük át mindkettőt: együtt érzünk és segítünk, amennyire tudunk, ott, ahol kiáltó a szenvedés. Ez nem fojtja el bennünk az üdvösség örömét és a reménységet.

A Szentlélek minket is beállít a világtörténelem és hazánk történelmének sodrásába, és úgy vezérel, hogy biblikusan dialektikus lesz az életünk. Jézus boldogmondásaiban ez a kettősség tárul elénk: "Boldogok, akik sírnak, mert ők megvigasztaltatnak.-
Az Isten vigasztalása bőséges öröm-kárpótlás annak, aki igyekszik becsülettel végigküzdeni az élet minden nehéz küzdelmét.

/Farkas József/

Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fentartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat / Hírlevél