Cikkek

Gyülekezetünk elöljárói

Ebben a rovatban gyülekezetünk tisztségviselőit mutatjuk be. Mostani számunkban Kovács Zoltán presbiter kerül sorra. A presbiteri szolgálatról és annak jelentőségéről Visky Péter lelkipásztor beszélget vele.

- Először is, kérem, mutatkozzon be.
- 1964-ben születtem a Szilágy megyei Sarmaságon. Itt is nevelkedtem 1980-ig, akkor költöztem Kolozsvárra. 1987-ben házasodtam meg, és ezzel "belenősültem- a Tóközi gyülekezetbe.
Az átlagosnál gyengébb látogatója voltam a gyülekezeti alkalmaknak. A mindenható Isten 1993-ban jónak látta, hogy egy súlyos betegséggel látogasson meg, melynek következtében életem mélypontjára jutottam. Ekkor adatott meg számomra, hogy szabadulásért kiáltsak. A válasz nem késett: Isten kegyelmébe részesített. És nemcsak testi gyógyulást ajándékozott, hanem újjászült, megelevenített Lelke által.
Azóta buzgón látogatom a gyülekezeti alkalmakat, keresve a közösséget a Szabadítóval és a megszabadultakkal. A családomban, feleségemmel és négy gyermekemmel együtt, és a gyülekezetem közösségében tanulgatom, hogy mit is jelent az az Ige, hogy "... ragaszkodjatok hozzá, mert Ő a te életed és a te életednek a hosszúsága- (5Móz 30,20).
1999-ben pótpresbiteri tisztségre javasoltak, és meg is választottak.
- Mitől presbiter a presbiter?
- Úgy gondolom, hogyha valakit demokratikusan megválasztanak presbiternek, attól még nem lesz azzá a szó ősi jelentése értelmében. Pál apostol az efézusi gyülekezet véneit (presbitereit) így figyelmezteti: "Viseljetek gondot azért magatokra és az egész nyájra, melyben a Szentlélek titeket vigyázókká tett, az Isten anyaszentegyházának legeltetésére, melyet tulajdon vérével szerzett. Mert én tudom azt, hogy az én eltávozásom után jőnek ti közétek gonosz farkasok, kik nem kedveznek a nyájnak. Azért vigyázzatok...- (Csel 20,28-29.31)
Jézus Krisztustól kapva a küldetését, a Szentlélek által, a gyülekezet érdekében presbiter a presbiter. ("Mert ő tőle, ő általa és ő rá nézve vannak mindenek- - Róm 11,36) A presbiterek felelősségteljes szolgálatához szükséges képességek és jellembeli tulajdonságok leírását az 1Tim 3,1-7-ben és a Tit 1,6-9-ben találjuk.
Akire nem jellemző ez az igei leírás, az nem a Szentlélek által lett presbiter. Talán ezért beszélnek manapság a presbiterképzés szükségességéről, mert érezhető, hogy valami nem működik, valami nincs rendben a gyülekezetekben. De vajon lehet-e hívő presbitereket kiképezni? Ha ez valamilyen módszer segítségével lehetséges lenne, akkor sikerülne a farkasból is bárányt csinálni. Az Igéből tudjuk, a farkasnak nem okoz gondot, hogy a bárány bőrébe bújjon, de igenis problémát okoz neki, hogy a farkas-természetét megtagadja. Mellesleg a farkasnak a legszebb álma teljesül, ha éppen rá bízzák a juhok őrzését, ezért ragaszkodik ehhez a tisztséghez, és arra törekszik, hogy más farkast is hozzásegítsen ehhez a "felelősségteljes- szolgálathoz. Külsőleg nem vehető észre, ha a presbiternek farkas-természete van, erről csak a nyáj apadása beszél.
Mit tehetünk ez ellen? Ragaszkodjunk ahhoz, Aki tehet, Aki otthagyta a menny dicsőségét, hogy megkeressen bennünket farkasokat, és elvegye a farkasi természetünket, Akiben helyreáll a bűneset előtti rend: "...és lakozik a farkas a báránnyal, az oroszlán, mint az ökör, szalmát eszik; nem ártanak és nem pusztítanak sehol szentségemnek hegyén.- (És 11,6-9)
Hát, mitől presbiter a presbiter? Adja Isten, hogy erre a kérdésre ne szavakkal, hanem a szolgálatommal, a szolgálatunkkal válaszoljunk, ott azon a helyen, ahová Isten helyezett bennünket.
- Mi motiválja a presbiter szolgálatát?
- A presbiteri szolgálat lényegét Jézus Krisztustól tudjuk: "...vigyázzatok én velem- (Mt 26,38). Nagy megtiszteltetés számomra, és mindnyájunk számára, akik Jézushoz közel állnak, hogy bevon bennünket az Ő munkájába, az Ő harcába. Ugyanakkor nem akarom elfelejteni soha azt, amit érettem tett, hogy honnan és miből szabadított meg engem.

- Körzetében hogyan tapasztalta: van-e Isten Igéje utáni éhség?
- Nagy a közömbösség, sajnos a munka fontosabb, mint Isten igéje.
- Mivel lehetne kigyógyítani a közömbösség betegségét?
- Az Ezékiel próféta könyvében olvasunk a templomból kifolyó vízről:"...valahova e folyam bemegy, élni fog.- (Ez 47, 9). A gyógyulás a templomból kifele történik, bárcsak csatornák lehetnénk, és rajtunk keresztül megérkezne az élő víz azokhoz, akik gyógyulásra vágynak.
- Van-e valamilyen üzenet, amit a Tóközhír által szeretne átadni gyülekezetünk tagjainak?
- Az énekeskönyvünk 474-es énekéből szeretnék idézni:
"Siessetek, hamar lejár,
Kegyelme már régóta vár;
Ma még lehet, ma még szabad;
Borulj le a kereszt alatt!-
A Mindenható és irgalmas Isten az Ő kegyelmét kínálja mindenki számára, és ezt a kegyelmet személyesen hozta el hozzánk. Gondoljunk bele: a világmindenség Ura az ajtó előtt áll. Ne várakoztassuk Őt tovább, nyissuk ki az ajtót, és hívjuk be az életünkbe, hogy legyen Ura annak.
A mi templomunkba nincs kereszt, de az életünkben van, hiszen alatta görnyedünk, onnan nem tudjuk kidobni, és nem is kell, mert a kereszt a megtérés helye, a megbánás helye (amit Ézsau sírva keresett, de nem talált meg). Boruljunk le a kereszt alatt. Ámen!

Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fentartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat / Hírlevél