Cikkek

Immár elismerve... - A "Bóbita--óvoda akkreditálása

A "Bóbita--óvoda akkreditálása

A Kolozsvár-Tóvidéki Református Egyházközség szerves részét alkotja az immár öt évvel ezelőtt létrehozott "Bóbita--óvoda. Már az is, hogy minden évbe nagy gyereksereg özönlik be kapuin, igazolja az óvoda működésének szükségességét. A sikeres és színvonalas munka érdekében az óvoda vezetősége és az ott dolgozó pedagógusok fontosnak tartottuk elsajátítani és alkalmazni a Maria Montessori olasz pedagógus által kidolgozott alternatív pedagógiai módszer.
Minden megújulásra és valódi gyermekközpontúságra törekvő pedagógia alkalmaz - ha nem is mindig tudatosan - olyan módszereket, amelyek a Montessori pedagógiára jellemzők. Zágon Bertalanné a Süss fel nap című alternatív pedagógiákkal foglalkozó könyvének bevezetőjében a következőképpen ír ezekről:
"Minden gyermek adottságaként rendelkezik a világ megismerési igényével, cselekvési vággyal, spontán aktivitással, melyek kibontakozását csak elő kell segíteni...Fontos a gyerek személyiségének tisztelete, fejlődési és haladási tempójának figyelembevétele, mert csak ez által őrizhető meg számára a tanulás örömtelisége és biztosítható eredményessége... A tanulás különböző készségek alakulása, mely célszerű tevékenységeken keresztül valósul meg... Saját megismerés alapján szerzett megismétlődő tapasztalat során alakulnak ki a fogalmak, a gondolkodási műveletek a gondolkodási képesség.-
A Montessori pedagógia az egyéni képességek fejlesztésére, a tudás, a szépség megszerettetésére törekszik. Óvodánkban ennek az új szellemet képviselő pedagógiának biztosítani akartuk a törvényes kereteket. De nemcsak mi, pedagógusok, hanem a szülői közösség is ezt kívánta, az óvoda létesítése óta.
Akkreditációs előkészületeink már a 2001-2002-es tanévben elkezdődtek. Ekkor kezdtük fokozatosan alkalmazni mindennapi foglalkozásainkban a Montessori pedagógia elemeit.
A 2002-2003-as tanévben saját kezűleg készítettük el a Montessori oktatáshoz elengedhetetlen rengeteg idő- és munkaigényes eszközt. Ugyancsak időigényesnek bizonyult a tanterv aprólékos kigondolása és megszerkesztése.
Fáradságos munkánk nem vált hiábavalóvá. Ez év szeptember 5-én megjelent óvodánkban a Tanügyminisztérium képviseletében a hét főből álló akkreditáló bizottság, melyet Török Ferenc főtanfelügyelő is elkísért. Jóllehet a legapróbb részleteket is tüzetesen megvizsgálták, óvodánk felkészültsége szinte hibátlannak minősült. Nagy megelégedésünkre a bizottság minden tagja biztatóan jó pontszámmal jutalmazta intézményünket.
Mátyás Noémi, óvónő

Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fentartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat / Hírlevél