Nyomtat Elküld Olvasási nézet

Kik vagyunk mi reformátusok? Kiben és miben hiszünk?

A Reformáció idején a XVI. században élt egy nagy svájci reformátor, Kálvin János, aki éppúgy, mint Luther Márton, szerette volna az akkori római katolikus vallást megreformálni a Biblia kijelentései alapján. Az akkori egyház elutasította ezt, így született meg az "Evangélium szerint Reformált Katolikus Egyház", azaz a református felekezet. Hiszen mi csak a Szentírást tekintjük az Élő Isten Kijelentésének! Így mi reformátusok az Ige Egyháza vagyunk!

S valljuk, hogy az Élő Isten, a mi jó Atyánk, Aki már a világ teremtése előtt annyira szeretett minket, hogy az Ő Fiában Jézus Krisztusban kiválasztott az Örök Életre (Jn. 3:16), amely már itt a földön elkezdődik a Benne való hit által (Ef. Levél 2:6-8), hogy mi az Újjászületés és Megtérés csodáját átélve (Apcsel 2:38), egyre inkább elhagyjuk bűneinket és sötét cselekedeteinket, s Isten Szentlelkével a szívünkben és a Bibliával a kezünkben, mint az  Ő Megváltott gyermekei élhessünk egy olyan nagybetűs Életet , amelyben kézzel fogható Isten Szeretete! :) (Mt. 5:16)

Így a hívő református keresztyén ember már nem élhet akárhogy, mivel hálás Istennek, Aki megmentette őt a kárhozattól, megtisztította bűneitől és megadta neki a vele való személyes és élő kapcsolatot!

A cselekedeteiben is meg kell mutatkoznia a hálának, azaz igyekszik mindent Isten dicsőségére a lehető legjobban csinálni. Legyen szó akár a tanulásról, munkáról,  családtagjaival, barátaival  való viszonyról. „Mindent Isten dicsőségére tesz!" :)

Emellett fontos, hogy a szavainkkal is megvalljuk az Élő Isten Szeretetét, amelyet naponta tapasztalunk, ahogy azt Jézus Urunk is parancsolta: „Aki vallást tesz Rólam az emberek előtt, arról majd Én is vallást teszek az Én Mennyei Atyám előtt!" ( Mt. 10: 32)

Végezetül pedig hiszünk - ahogy hitvallásunkban mondjuk is - „hiszem a keresztyén Anyaszentegyházat...." - azaz a „nagybetűs" Egyházat, amiben minden Jézus Krisztusban élő hitre jutott lélek testvér! Legyen  a keresztyénség akármelyik felekezetének tagja is! :)

-> Történetünk

-> Kik vagyunk mi reformátusok? Kiben és miben hiszünk?

-> A szentségekről...

-> A konfirmáció...

-> Hittan és cserkészet...

 

 

Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fentartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat / Hírlevél

Látogatók ma: 3, összesen: 119726

  • 2024. április 16., kedd

    Duráczky Bálint szociológus szerint a tradicionális keretek lebomlása az elköteleződés megerősödését hozhatja egyházunkban.
  • 2024. április 16., kedd

    A Református Pulmonológiai Centrumban kapta meg Közép-Európában elsőként a gyógyszeres kezelést egy hatévesnél fiatalabb cisztás fibrózisos gyermek.
  • 2024. április 15., hétfő

    Alkohol- és drogfüggőségből szabadult srácok, közös munkájuk biztonságos közeget teremt számukra a reintegráció felé vezető úton.
  • 2024. április 15., hétfő

    Újraalapításának 30. évfordulójáért adott hálát a Kecskeméti Református Általános Iskola vasárnap.
  • 2024. április 12., péntek

    Százhúsz lelkész és missziói munkás találkozott a Káposztásmegyeri Református Gyülekezetben tartott Nagy-Budapesti Missziói Konferencián.
  • 2024. április 10., szerda

    Költészet napja alkalmából a tükrök fontosságáról és a férfivá nevelésről beszélgettünk Hajdúné Tóth Lívia, lovasberényi hittanoktatóval, lelkipásztor...
  • 2024. április 08., hétfő

    Hogyan kezdődik a templomépítés? Kell hozzá telek, tervek, támogatás? Külső-Kelenföldön rajzpályázattal indul. 
  • 2024. április 08., hétfő

    Az elmúlt évek felújításaiért adtak hálát a Tassi Református Egyházközségben, ahol a közösségi terek nemcsak az impozáns múltról, de az élettel teli j...
  • 2024. április 04., csütörtök

    Folytonosság és változás, külső tényezők és személyes hit, individualizmus és felekezeti elkötelezettség, ébredés és szekularizáció teszik sokszínűvé ...
  • 2024. április 03., szerda

    Messze megelőzve korukat, épp negyven éve kezdtek gyülekezetépítésbe egy panelvárosban Szénási János és felesége, Gazda Klára lelkipásztorok, akikkel ...