belépés | regisztráció RSS

Publikációk

Czövek Tamás

1965. november 29-én születtem Budapesten. A monori József Attila Gimnáziumban érettségiztem 1984-ben. Másfél év katonai szolgálat után a Budapesti Református Teológián tanultam 1986 és 1991 között. 1989 és 1991 között az ELTE Hebraisztika tanszékén is látogattam előadásokat. 1991-től 1993-ig Németországban, Tübingenben és Heidelbergben folytattam teológiai tanulmányokat, elsősorban ószövetségi és újszövetségi írásmagyarázatot. A tübingeni időszak alatt a Bengel-Hausban (www.bengelhaus.de) laktam, mely diákszállón a közösség ápolását fontos szempontként éltem meg. 1993-ban ordináltak református lelkészként. 1993 és 1996 közt a Budapest Kálvin téri református gyülekezetben beosztott lelkészként dolgoztam.

Az 1996-97-es tanévben az atlantai Columbia Theological Seminary-n magiszteri fokozatot szereztem Ószövetségből (témavezetőm Walter Brueggemann és Kathleen O'Connor volt). Visszatérve Magyarországra egy évet keresztény kiadóknál dolgoztam. 1998-ban kezdtem doktori tanulmányaimat az angliai Oxford Centre for Mission Studies-ban (www.ocms.ac.uk), mely posztgraduális fokozatokat kínál. Doktori dolgozatom, melyben Izráel első három királyát vizsgáltam a karizmatikus vezetés szemszögéből (Three Seasons of Charismatic Leadership: A Literary-Critical and Theological Interpretation of the Saul, David and Solomon Narrative), 2002. februári megvédése után a diplomát a Wales-i egyetemtől kaptam. Témavezetőm Robert P. Gordon, a Cambridge-i Egyetem Regius professzora és Carl Armerding, a Regent college korábbi igazgatója volt. Angliai tartózkodásunk ideje alatt a North Oxford Overseas Centre-ben laktam családommal. Ez a keresztény vezetés alatt álló diákszálló kitűnő lehetőséget biztosított a világ számtalan országából érkező diákok kultúrájának és gondolkodásának megismerésére.

2002. ősze óta a Wesley János Lelkészképző Főiskolán tanítok Ószövetséget. Különösen a bibliai teológia és az írásmagyarázat, azon belül az ószövetségi elbeszélés érdekel (amikkel legbehatóbban foglalkoztam: Bírák, 1-2Sámuel). 2003. novembere óta kisegítő beosztott lelkész vagyok a Budapest-Gazdagréti gyülekezetben. A 2004. évben tutorként részt vettem a Protestáns Missziói Tanulmányi Intézet magiszteri képzésén. 2004-től az Eszéki Protestáns Teológia (www.evtos.hr) vendégelőadójaként időről-időre kurzusokat adok, ill. a posztgraduális képzésben is közreműködöm. Nős vagyok, feleségem szintén teológiát tanult, jelenleg a Semmelweis Egyetem lelkigondozói kurzusát végzi. Négy gyermekünk van.


Írásai
2021. június 23., szerda,
Zoltán napja van.

Elhunyt Pásztor Jánosné

2016. május 24., kedd

85 éves korában elhunyt Pásztor Jánosné, a Magyarországi Református Nőszövetség korábbi elnöke. „A legfontosabb számomra, hogy tudom, az Úristen szeret. Hiszem, hogy egészségemben, betegségemben velem van. Amikor legutóbb beteg lettem, éreztem, hogy a legnagyobb orvosság a szeretet. A gyerekeim folyamatosan kerestek, az egész család és a szomszéd is imádkozott értem. A nőszövetségben is nagyon kedvesek voltak, rengeteg gyöngédség van bennük” – mondta két évvel ezelőtt egy interjúban a Reformátusok Lapjának.

Az igazi győzelmek

2016. május 20., péntek

Hasznosságelv szerint működő világban élünk, ahol mindent forintosítanak, de a Szeretethídon senki nem számítja ki, hogy mennyit ér az önkéntes segítség, hiszen jó dolgokat tenni alapvető emberi magatartás. Helyszíni riport Budafokról, a Szeretethíd május 20-i megnyitójáról, ahol nemcsak önkénteskedtek, hanem táncra is perdültek a résztvevők a legkisebbektől kezdve a püspökökön át az államtitkárig.

Hogyan olvassunk égő háztetőt?

2016. május 16., hétfő

Az események egymásutániságában történetet keresni, a történetnek jelentést tulajdonítani: hitbeli cselekedet. Hit nélkül az egymásutániság: egymás nélküliség. A hit értelmezői mozzanatában azonban fölizzik egy lehetséges idézőjel a történet mondatai fölött – Molnár Illés gondolatai Visky András pünkösdi homíliá járól.

Az elefántnál is

2016. május 15., vasárnap

A Szentlélek szimbóluma a galamb. Az ősmélység felett mintegy tojását költő madárként lebegett – a Lélek teremtő hatalom; és Krisztus megkeresztelkedésekor aláereszkedik reá – a Lélek kinyilatkoztató és felhatalmazó erő. Feltétlenül szabad, mégis bizalmas, érkeztében szuverén áldáshozó. Mi azt mondanánk: vendég, holott ő a gazda – és minket avat birtoka vendégeivé: Ő a Lélek. A jelképe galamb.

A különbség: ég és föld

2016. május 11., szerda

A kis konfirmandusok a hét végén egyáltalán nem akartak hazamenni, pedig közülük többen bevallották, hogy néhány nappal korábban a legkülönbözőbb ötleteket fontolgatták, hogyan lehetne meglépni a csendeshétről. Lelki otthon, amely csodák színhelyévé vált. Az a ház, amit a tomboló tűz sem tudott elpusztítani. Harmincéves a nyárlőrinci Emmaus-ház, a kecskeméti reformátusok missziós háza.

Látogatóink száma a mai napon: 246
Összes látogatónk 2000. november 01. óta : 49477023

Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fenntartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat