Iroda felújítás 2023, - ennek is eljött az ideje

2023. december 03., vasárnap

Az utóbbi 18 évben egymást érték a felújítások és a beruházások a gyülekezetben, de Lelkészi Hivatal, vagy ahogy egymás közt emlegetjük, az iroda a korábbi állapotokat tükrözte.

Adventi kézműves foglalkozás Csillaghegyen

2023. december 03., vasárnap

Az adventi előtti szombaton, 2023. december 2-án rendeztük meg a Csillaghegyi gyülekezetben a szokásos, karácsonyra készülő kézműves délutánt.

Adventi orgonahangverseny Csillaghegyen

2023. november 27., hétfő

A Csillaghegyi református templomban tartottunk Adventi orgonahangversenyt 2023. november 25-én.

Presbiter és főgondnok választás 2023

2023. november 23., csütörtök

A presbiter jelölteket nevét és bemutatkozását 2023. november 5-én, az istentiszteleten ismerhette meg a gyülekezet.

Csillaghegyi Esték: Aludjatok csak - beszámoló

2023. november 23., csütörtök

Aludjatok csak, néma, szent hadak - Csillaghegyi Esték
A korábbi hagyományokhoz igazodva, Csillaghegyi Esték keretében számoltunk be szeptember 27-én a gyülekezetnek az őszi, szeptember 14-17. közötti, immár negyedik Észak-Olaszországi kirándulásról.

Szüreti Almás pite fesztivál 2023

2023. november 23., csütörtök

Szeptember 23-án, szombaton délután megválasztottuk Csillaghegy legjobb almáspitéjét. Túlzás nélkül állíthatjuk azonban, hogy itt egyben a harmadik kerület, Óbuda-Békásmegyer legjobb almás pitéjéről van szó, hiszen tudomásunk szerint máshol nem került sor hasonló rendezvényre.

Aludjatok csak, néma, szent hadak

2023. november 05., vasárnap

A csillaghegyi reformátusok látogatása az olasz front helyszínein

Vitéz Somogyváry Gyula: „A boldog szunnyadókhoz" című versének idézete adta a mottóját a Budapest-Csillaghegyi református gyülekezet 2023. szeptember 14-17. között szervezett, az első világháborús olasz front emlékhelyeit immár negyedik alkalommal felkereső, Észak-Olaszországi kirándulásának. Öt évvel ezelőtt, 2018-ban indultunk el először, hogy bejárjuk az első világháború olasz frontjának méltatlanul elfeledett (osztrák-)magyar katonatemetőit és háborús emlékhelyeit. Dr. Radich Orsolya kezdeményezésére, szervezésében és vezetésével vágtunk neki most is az immár négynapos útnak.

A felső képen látható csoportkép Padovában, Villa Giusti parkjában készült, ahol aláírták az un. Padovai fegyverszünetet 1918-ban.

 

"Aludjatok csak, néma, szent hadak" - kirándulás meghívó

2023. június 08., csütörtök

Az alábbi meghívás a Budapest-Csillaghegyi Református Egyházközség 2023. szeptember 14-17. között szervezett, az első világháborús olasz front emlékhelyeit felkereső, Észak-Olaszországi kirándulására szól. Elsősorban gyülekezeti tagjaink jelentkezésére számítunk, de amennyiben marad még hely a buszon, a hittanosaink családjait, a korábban velünk utazókat, valamint az utazás céljával egyetértő, és keresztyén értékrendünkkel és gyakorlatunkkal azonosulni tudó barátokat is szívesen látjuk.

600 esztendő magyar történelem

2023. május 14., vasárnap

Kossuth Lajos szülőháza előtt - Monok

Zuhogó esőben indultunk el 2023. május 13-án, szombaton a kora reggeli órákban a Csillaghegyi református gyülekezet rendes tavaszi kirándulására. Inkább így nevezzük, mert ma már több, mint egyszerű hagyomány, hanem egészen egyértelmű, hogy tavasszal közös autóbuszos túrára indulunk. A 2008. óta megkezdett kirándulás sorozat folytatásaként 35. alkalommal indultunk útnak a gyülekezet vállalkozó tagjaival. Amint az utóbbi egynapos kirándulások alkalmával, most is Szelecky Aurél testvérünk szervezte, vezette a kirándulást. Köszönet érte!

Csillaghegyiek a Ráday Házban

2023. április 25., kedd

2022. szeptember 29 - október 1. között adták át a felújított és újjáépített Ráday Házat. Az ünnepi esemény egybeesett gyülekeztünk harmadik Észak-Olaszországi kirándulásával, így azon akkor nem tudtunk részt venni. Gyülekeztünk főgondnoka jelenleg a Dunamelléki Református Egyházkerület főgondnoki tisztét is betölti, így 2023. április 22-én, szombaton ő lehetett a fogadó házigazdája és „idegenvezetője" a Ráday Házba látogató Csillaghegyi gyülekezeti csoportnak.

Kárpátalja műemlék templomai Csillaghegyen

2023. március 20., hétfő

 

„Kárpátalja műemlék templomai" címmel tart előadást Deschmann Alajos építészmérnök a Budapest-Csillaghegyi Református Egyházközség gyülekezeti termében 2023. március 31-én, pénteken 18 órától.

Újévi koccintással kezdődött a 2023. év Csillaghegyen

2023. február 08., szerda

 

A gyülekezet programját több esemény is színesítette januárban, de a cím csak félig helyes: az új év most is újévi könyörgéssel kezdődött január 1-én. A hónap és az egész év kezdőigéjét a napi szakaszból választottuk: "Mindnyájan elámultak az Isten nagyságán" Lukács 9,43
Talán ennyi clickbait (kattintásvadász) még belefér a címadásba.

 

 

Rendhagyó Himnuszéneklés és kiállítás megnyitó Csillaghegyen

2023. január 19., csütörtök

 

Csillaghegyen a Magyar Kultúra Napján, 2023. január 22-én a 10 órakor kezdődő istentisztelet végén a református templomban a gyülekezet a 130. zsoltár dallamára énekli végig Kölcsey Himnuszának verseit, majd az istentiszteletet követően a gyülekezeti teremben a Lónyay Menyhért vándorkiállítás megnyitójára kerül sor.

Imádság az üldözött keresztyénekért

2023. január 19., csütörtök

A Református Bibliaolvasó Kalauz heti imatémájának ajánlotta 2023. január 15-re, az üldözött keresztyénekért való imádásgot. Az istentiszteleten Csonka Attila presbiter vezette a gyülekezet közös imádásgát.

Újévi koccintás – 91 éves a Csillaghegyi gyülekezet

2023. január 19., csütörtök

2023. január 8-án, a 10 órakor kezdődő istentisztelet után a gyülekezeti teremben köszöntöttük a 91 éves gyülekezetet, a 91 éves Deák Zoltán nyugdíjas lelkészt, és az újévet.

„..ahol a magyarnak közvetlen köze volt a tengerhez"

2023. január 06., péntek

„..ahol a magyarnak közvetlen köze volt a tengerhez" címmel, (Márai Sándor tollából vett idézettel) szervezett a Budapest-Csillaghegyi Református Egyházközség három napos autóbuszos gyülekezeti kirándulást - immár második alkalommal -, 2019. március 15-17. között az első világháborús olasz - osztrák-magyar frontvonal harcai és áldozatainak jelentősebb emlékhelyeire.

Csillaghegyi Szeretetdoboz 2022. advent

2022. december 01., csütörtök

A Budapest-Csillaghegyi Református Egyházközség tagjai 2022-ben újra csatlakoztak a Magyar Református Szeretetszolgálat adventi adománygyűjtő akciójához.

Magyar Református Egység Napja - kezdeményezés Csillaghegyen

2022. május 16., hétfő

„sokan egy test vagyunk Krisztusban, egyenként pedig egymásnak tagjai" Róma 12,5

A magyar reformátusság közös ünnepe a „Magyar Református Egység Napja". 2009. május 22-én indult a kezdeményezés az első egységnappal, kifejezve a bárhol a világon élő magyar reformátusok összetartozását. Nem mindenki tudja, hogy egyházunk országonként szerveződik, így nincs egyetlen központja, és egyetlen világ-vezetője sem, mint ahogy a római katolikus testvéreknek. Ennek megfelelően a magyar reformátusok Trianon után az utódállamokban saját országos szervezetet hoztak részre, a melyek sokáig egymás mellett léteztek, igazi szerves kapcsolódás nélkül. A határon túli magyar református és a diaspórában élő magyar református gyülekezetek összefogásának és összetartozásának ünnepnapja ez az egységnap. A részleteket nem írom le, elolvasható egyházunk honlapján, itt >>>

Ebben az évben, május 20-21-én a közös ünneplés Gyulafehérváron és Nagyenyeden kerül megrendezésre.

 

Kastélyok és kávézók - Gyülekezeti kirándulás

2022. május 08., vasárnap

Élménybeszámoló a 2022. május 7.-ei tavaszi kirándulásról

Ezen a napon Csillaghegy - Bajna - Szomód - Tata - Csillaghegy útvonalon kirándultunk a kétévi - covidos - kihagyás után, először. Sok jelentkező volt előzetesen, de végül 49 fő jelent meg az indulásnál, a Lidl áruháznál, a reggel 8 órai induláskor.

 

 

Megkeresztelt gyermekek vasárnapja Csillaghegyen

2022. április 28., csütörtök

Megkeresztelt gyerekek vasárnapját tartottuk, immár hagyományosan április utolsó vasárnapján a Csillaghegyi gyülekezetben április 24-én, a 10.00 órakor kezdődő istentiszteleten.

régebbi hírek >>

Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fentartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat / Hírlevél

Látogatók ma: 275, összesen: 931805

  • 2024. április 25., csütörtök

    Az evangélium dinamikus, egyházi életünk viszont jobbára statikus. Mit tehetünk azért, hogy az életet munkáljuk – mások számára is? Lovas András...
  • 2024. április 25., csütörtök

    A Krisztusban kapott szabadságról gondolkodtak a lelkésznők és lelkésznék a Ráday Házban tartott közelmúltbeli találkozójukon.
  • 2024. április 24., szerda

    Alig több mint tíz év alatt vált néhány fős közösségből templomépítővé a szigetszentmártoni református gyülekezet, amely április 20-án rakta le félkés...
  • 2024. április 22., hétfő

    „Az esperesi szolgálat nem plecsni, nem kitüntetés, hanem lehetőség a szolgálatra.” Beiktatták Kovács Gergely esperest a Budapest-Déli Református Egyh...
  • 2024. április 22., hétfő

    Baráti ölelések, szakmai beszélgetések, keresztyén légkör fogadta a lelkipásztorokat, hittanoktatókat és vallástanárokat a Dunamelléki Katechetikai Tá...
  • 2024. április 21., vasárnap

    Közelebb a teremtett világhoz, közelebb egymáshoz, közelebb az Ige megéléséhez. A Gyökössy Intézet a lelkészeket hívja ki a mindennapok terhei közül. ...
  • 2024. április 18., csütörtök

    Az egyházkerületi konferencia-központok helyzetéről, a Kákicson nyíló ifjúsági házról és az elsőként megválasztott presbiterek közelgő találkozójáról ...
  • 2024. április 17., szerda

    A HolddalaNap zenekar újra hangszőnyeget sző a csendből. Imádságban fogant koncertjükről Gulyás Anna énekessel, dalszerzővel beszélgettünk.
  • 2024. április 16., kedd

    Duráczky Bálint szociológus szerint a tradicionális keretek lebomlása az elköteleződés megerősödését hozhatja egyházunkban.
  • 2024. április 16., kedd

    A Református Pulmonológiai Centrumban kapta meg Közép-Európában elsőként a gyógyszeres kezelést egy hatévesnél fiatalabb cisztás fibrózisos gyermek.