Cikkek

Teológiai délután Hatvanban

2016. február 19-én a Keresztény-Zsidó Társaság (KZST) elnökségi tagjait láttuk vendégül a szombati istentiszteleten. Dr. Szécsi József főtitkár katolikus teológusként a héber nyelv újraéledéséről szólt. Ez a „revitalizáció" szinte példátlan modern nyelvcsoda, hiszen szemeink előtt egy holtnyelv válhatott anyanyelvvé a 20. században. Ehhez hasonlóan élt át a zsidóság egy fizikai megéledést is azzal, hogy Auschwitz borzalmai után napjainkban ismét az „Atyák Földjén" lakhat.

Dobner Győző baptista lelkész a KZST elnökségének tagjaiként a kairói kopt keresztyének helyzetét mutatta be.

Az üldözések ellenére az egyiptomi keresztyénség jelentős része lelki megújulásban él. Tízezrek tartanak istentiszteleteket hegybevágott barlangokban. Lelkes és erőteljes istendicsőítésük látványa mindnyájunkat magával ragadott!

Dr. Tatai István pedig az Ígéret Földjének tulajdonjogi kérdését mutatta be különböző teológiai szempontokból. A különböző pozíciók bemutatása (keresztyén, Korán, Palesztin Alapokmány) után, a nagy református teológussal, Barth Károllyal együtt hangsúlyozta: ha Isten valóban hűséges a választott népével megkötött szövetségéhez, akkor a Szentföldön összegyűjtés alatt álló zsidóság is Isten hűségének jeleként értelmezhető, ahogy ezt a Német Protestáns Egyház (EKD, 1980) is megerősíti, illetve a Református Világszövetség is teológiai kérdésnek tekinti (1991).

Tatai István

Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fentartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat / Hírlevél

Látogatók ma: 4, összesen: 289440