Nyomtat Elküld Olvasási nézet

Templomunk rövíd története.

Márványtábla a templom falán.

A mostani templom helyén, Árpádkori "Ó-román- stílű templom állt a 13. századig.
-1231-1234 között a tatárok szétdúlták a vidéket és több mint valószínű, hogy ha nem is rombolták le egészen a templomot, de nagy méretű rombolást végeztek rajta. Erre abból a tényből következhetünk, hogy
-1250-ben felépítik a templomnak a Feketekörös felőli falát.
-1710. A templom boltozatos mennyezete megrongálódott.
-1721-ben, Debreczeni István lelkipásztor idejében, a gyülekezet tagjai leszarufázzák a templom falát, a tetejét, pedig náddal befedték. Az engedélyt ehhez EDLSPACHER ZSIGMOND vármegyei tisztviselő és földesúr adta.
-1724. A templom boltozatos mennyezete beomlott.
-1743. Zilachi János Lelkipásztor idejében, a templom kőfalának csorbáit kiigazítják, a mennyezetet, pedig megjavítják. Ugyancsak ebben az időben a templom zsindelytetőt nyert. Engedélyt ezen munkálatokhoz Bortsai Gergely főispán és Pogány József adta.
-1760-ban, Török Ferenc lelkipásztor idejében és Bohos Imre földesúr engedélyével, újra zsindelyezték a templomtetőt.
-1766-ban fatornyot építenek a templom mellé.
-1782, 1783-ban Kállai József lelkipásztor idejében újra zsindelyezték a templomtetőt 317 shénes forintért.
-1785-ben pedig elkészült a szószékkorona és szuperlát, 94 rhénes forintért.
-1792-ben készül a templom padlása.
-1801. A templom régi falaira új falakat raknak és kitoldják a Holt-Körös felőli oldalon. A boltíves mennyezet valószínű ekkor omlott össze. Három évig építenek a gyülekezet adományából. Az építési költségek elérte az 1.550 rhénes forintot. Ekkor épül fel a templom mai formájában, barokk stílusban. A kőműves Sajringer Ferenc, az ács bizonyos Mitru nevezetű, az asztalos, pedig Andrásik András. A templom új tetőteret nyert zsindelyből (40 ezer forint), továbbá új kórust, új mennyezetet, új templompadokat, minden a mai formájában. Mindez Kállai József lelkipásztor jó szervezőtehetségének és az őt kővető Szilágyi Mihály befejező munkájának köszönhető.
-1818. A templomhoz téglatornyot építenek, majd
-1821-ben felteszik rá a toronygömböt, Kuthi Lajos lelkipásztorsága idején. Ebben az időben Hégely János volt a bíró, a gyülekezet kurátora, pedig Bíró János.
-1900. A gyülekezet adományából, a templomalapból nagyjavítást végeztek a templomon. A vállalkozó Veres Károly, nagyszalontai építész, ki 7.115 koronáért a következő munkálatokat végezte el: bebádogozta a toronysisakot, teljesen új faanyagból új tetőzetet és új ablakokat készített, kívül-belül lemeszelte a falakat.
-1940-ben a vihar megrongálta és szinte ledöntötte a templom tornyát.
-1951-ben, a nagyszalontai mesterek a templomot és a tornyot kívül belül újrameszelték 55.000 lejes költségért.
-1970-ben a templomon végeztek javítást, ami a falak kijavításából, bemeszeléséből valamint a tetőzeten a törött cserepek cseréjében merült ki.

-2000-ben a templom külső belső javításakor a nagyszalontai mesterek megtalálták a freskót, a templom jobb olali falán. Ideiglenesen fel lett fedve és az óta is várja sorsa jobbrafordulását, vagyis restaurálást. Lásd A templom freskója cím alatt.


Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fentartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat / Hírlevél

Látogatók ma: 2, összesen: 112427

 • 2020. május 28., csütörtök

  Újratervezéseink során vajon odafigyelünk-e, hogy biztosan szükségünk van arra, amire igényünk is? Megjelent a Karakter magazin legfrissebb száma, vál...
 • 2020. május 27., szerda

  Trianon nem csak az országot, de az egyházszervezetet is darabokra szakította. A magyar reformátusok egy ellenségessé vált politikai környezetben szin...
 • 2020. május 27., szerda

  Külön kelyhes úrvacsorát javasol a gyülekezeteknek a Magyarországi Református Egyház Zsinatának Elnökségi Tanácsa. A testület a nyári táborok megtartá...
 • 2020. május 27., szerda

  Ismét megnyílt a Kálvin Kiadó Bocskai úti könyvesboltja, június 4., csütörtöktől pedig már a Bibliás Könyvesbolt is várja az érdeklődőket.
 • 2020. május 26., kedd

  A Baár–Madas Református Gimnázium tanulói színvonalas médiaanyagokat állítottak össze, amelyek mind hitüket, mind kreativitásukat megmutatják.
 • 2020. május 25., hétfő

  A megújulás növekedés, a megújulás kovásszá válás, a megújulás nyájjá alakulás.
 • 2020. május 24., vasárnap

  „Az a félelmem, hogy számvetés nélkül áll vissza minden a régi kerékvágásba. A karantén olyan volt, mint a költözés – muszáj átgondolni, mi az, amit á...
 • 2020. május 21., csütörtök

  „Felelős magatartás az lenne, ha a Nyugattal szembeni kisebbségi komplexusunkkal és a szomszédainkkal szembeni infantilis vádaskodásunkkal végre felha...
 • 2020. május 20., szerda

  „Budapesti lakosok, miért ültök itt a járványhíreket falva?”
 • 2020. május 19., kedd

  Miből élnek gyülekezeteink, és mit tehetünk saját közösségünkért krízishelyzetben?