Nyomtat Elküld Olvasási nézet

Templomunk rövíd története.

Márványtábla a templom falán.

A mostani templom helyén, Árpádkori "Ó-román- stílű templom állt a 13. századig.
-1231-1234 között a tatárok szétdúlták a vidéket és több mint valószínű, hogy ha nem is rombolták le egészen a templomot, de nagy méretű rombolást végeztek rajta. Erre abból a tényből következhetünk, hogy
-1250-ben felépítik a templomnak a Feketekörös felőli falát.
-1710. A templom boltozatos mennyezete megrongálódott.
-1721-ben, Debreczeni István lelkipásztor idejében, a gyülekezet tagjai leszarufázzák a templom falát, a tetejét, pedig náddal befedték. Az engedélyt ehhez EDLSPACHER ZSIGMOND vármegyei tisztviselő és földesúr adta.
-1724. A templom boltozatos mennyezete beomlott.
-1743. Zilachi János Lelkipásztor idejében, a templom kőfalának csorbáit kiigazítják, a mennyezetet, pedig megjavítják. Ugyancsak ebben az időben a templom zsindelytetőt nyert. Engedélyt ezen munkálatokhoz Bortsai Gergely főispán és Pogány József adta.
-1760-ban, Török Ferenc lelkipásztor idejében és Bohos Imre földesúr engedélyével, újra zsindelyezték a templomtetőt.
-1766-ban fatornyot építenek a templom mellé.
-1782, 1783-ban Kállai József lelkipásztor idejében újra zsindelyezték a templomtetőt 317 shénes forintért.
-1785-ben pedig elkészült a szószékkorona és szuperlát, 94 rhénes forintért.
-1792-ben készül a templom padlása.
-1801. A templom régi falaira új falakat raknak és kitoldják a Holt-Körös felőli oldalon. A boltíves mennyezet valószínű ekkor omlott össze. Három évig építenek a gyülekezet adományából. Az építési költségek elérte az 1.550 rhénes forintot. Ekkor épül fel a templom mai formájában, barokk stílusban. A kőműves Sajringer Ferenc, az ács bizonyos Mitru nevezetű, az asztalos, pedig Andrásik András. A templom új tetőteret nyert zsindelyből (40 ezer forint), továbbá új kórust, új mennyezetet, új templompadokat, minden a mai formájában. Mindez Kállai József lelkipásztor jó szervezőtehetségének és az őt kővető Szilágyi Mihály befejező munkájának köszönhető.
-1818. A templomhoz téglatornyot építenek, majd
-1821-ben felteszik rá a toronygömböt, Kuthi Lajos lelkipásztorsága idején. Ebben az időben Hégely János volt a bíró, a gyülekezet kurátora, pedig Bíró János.
-1900. A gyülekezet adományából, a templomalapból nagyjavítást végeztek a templomon. A vállalkozó Veres Károly, nagyszalontai építész, ki 7.115 koronáért a következő munkálatokat végezte el: bebádogozta a toronysisakot, teljesen új faanyagból új tetőzetet és új ablakokat készített, kívül-belül lemeszelte a falakat.
-1940-ben a vihar megrongálta és szinte ledöntötte a templom tornyát.
-1951-ben, a nagyszalontai mesterek a templomot és a tornyot kívül belül újrameszelték 55.000 lejes költségért.
-1970-ben a templomon végeztek javítást, ami a falak kijavításából, bemeszeléséből valamint a tetőzeten a törött cserepek cseréjében merült ki.

-2000-ben a templom külső belső javításakor a nagyszalontai mesterek megtalálták a freskót, a templom jobb olali falán. Ideiglenesen fel lett fedve és az óta is várja sorsa jobbrafordulását, vagyis restaurálást. Lásd A templom freskója cím alatt.


Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fentartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat / Hírlevél

Látogatók ma: 3, összesen: 113469

 • 2020. augusztus 11., kedd

  Akinek van füle, hallja. Akinek van élete, élje. Meghívó Kánába – harmadik rész.
 • 2020. augusztus 11., kedd

  Személyi sérülés nem történt, a gyors és szakszerű tűzoltásnak köszönhetően sikerült megmenteni a tetőszerkezetet.
 • 2020. augusztus 10., hétfő

  Azt mondják, a vizet borrá változtatta. Én láttam, hogy a könnyeket is, melyeket idáig tartogatott az örömre. Meghívó Kánába – második rész.
 • 2020. augusztus 09., vasárnap

  Talán ez volt az a történet, amely megismertetett Jézussal. Ahol a legjobban és legegyértelműbben megéreztem, hogy ő tényleg itt volt teljes valójával...
 • 2020. augusztus 07., péntek

  A Magyarországi Református Egyház is elkötelezett a környezet védelmében, így a Károli Gáspár Református Egyetem zöldítésének projektje mellett a Magy...
 • 2020. augusztus 06., csütörtök

  A lányok, asszonyok régen fonóba jártak, ahol a munkát is el lehetett végezni és közben meg tudtak osztani egymással örömöt, bánatot. Ezt a hagyományt...
 • 2020. augusztus 06., csütörtök

  A vallásos formák és a spontaneitás is helyet kaphatnak az Istennel való kapcsolódásban.
 • 2020. augusztus 04., kedd

  „A jézusi szelíd hatalom nem kívül igáz le, hanem megérint belül és az élet irányába vezet. Boldog, aki elfogadja, szerencsétlen, aki nem él vele."
 • 2020. augusztus 04., kedd

  Középiskolás és egyetemista fiatalok építették fel a semmiből valahol az Alföldön, egy erdő szélén, a rendszerváltás után. Idén nyáron már az ő gyerme...
 • 2020. augusztus 02., vasárnap

  A Balaton-NET idei rendezvényét online tartják meg a járványveszély miatt. Kapocs Attila koordinátorral arról beszélgettünk, hogy mindez milyen kihívá...