Cikkek

Campbell: Nehéz évek

Könyvajánló! Campbell: Nehéz évek

Érdekes, hasznos és tanulságos olvasmányt ajánlok mindazok figyelmébe, akik gyerekekkel foglalkoznak, gyerekeket nevelnek, akár családban- szülőként, akár pedagógusként. A kötet a Harmat Kiadónál jelent meg, szerzője Dr. Ross Campbell pszichiáter és többgyermekes családapa, akinek a neve sokak számára ismerős lehet előző nagysikerű "Életre szóló ajándék"című munkájáról. Azért is különleges ez a kis kötet szerintem, mert amellett, hogy a szerző érdekes témákkal foglalkozik és a Bibliából vett idézetekkel támasztja alá mondanivalóját, nagyon sokszor a saját tapasztalatait is leírja. Ezek olvasása során rájöhetünk, hogy más családok is küzdenek hasonló problémákkal, megválaszolandó kérdésekkel.
Sokszor érezzük tehetetlennek magunkat, tanácstalanok lehetünk bizonyos helyzetekben, sőt, érezhetünk lelkiismerte-furdalást is amiatt, hogy valamit elmulasztottunk vagy rosszul csinálunk (csináltunk).
A szerző szerint a fő problémát az okozza, hogy nem biztos, hogy jól szeretjük kamasz gyermekeinket. Nem mindig tudjuk kimutatni, hogy "FELTÉTEL NÉLKÜL" szeretjük őket! Pedig a feltétel nélküli szeretet az alapja a serdülőkkel való szilárd kapcsolatunknak.
Nagyon fontos az OTTHON szerepe is, hiszen meghatározza, hogy mennyire lesznek kiegyensúlyozott, boldog kapcsolatban társaikkal és a felnőttekkel. Az írót idézem:"...az otthon gyakorolja a legmélyebb hatást a serdülő életére."Azt is az otthon határozza meg, hogy új és szokatlan helyzetekben hogyan találják fel magukat, és mekkora a tizenévesek önbizalma. A műben többek között olvashatunk még a kitüntetett figyelem fontosságáról, a kamaszkori depresszió felismeréséről és orvoslásáról, a kábítószerek súlyos hatásairól, a serdülőkori haragról is. Ezt a könyvet nem elég egyszer elolvasni,- még akkor sem, ha figyelmesen tanulmányoztuk át-, hanem sokszor kézbe kell venni, gyakran forgatni, olvasgatni!
Konczné Jeszenszki Éva

Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fentartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat / Hírlevél