Cikkek

Derül vagy nem derül?

"Derül vagy nem derül? Ez az ifjúság kérdése ma az egyházhoz és az egyház kérdése az ifjúsághoz. Derül! Igen. Derül. Mert "Tőle minden napfényre derül!- - lett a nap mottója, melyet fiatalok választottak Nagy György lelkipásztor vezetésével.

Bár még sötétség borítja a földet, és homály a nemzeteket, fölötted ott ragyog az Úr, dicsősége meglátszik rajtad.- Mátészalkai fiatalok nagypéntekre virradóan ilyen szövegű plakátokat helyeztek el a városban: "vétkeink miatt kapott sebeket, bűneink miatt törték össze őt... Jézus Krisztus feltámadt!-, s rajzolták meg a Kikelet konferencia zászlait, s tették ki jól látható helyekre.
Kiderült reggel 9-re, hogy Ő összegyűjtetés, öröm és kikelet.
Mindegy, hogy mit mondott a rádió, Mátészalka fölött az Úr ragyogott napjával, derűjével, Jézussal. Már játszotta, játszatta velünk az Orante együttes, mind a nyolcvanunkkal: "Ez az a nap, mit az Úr rendelt...- Koós Csaba, jármi tiszteletes lazította a "talajt-, a szívünket a magvető példázata alapján végigvezetett előadásával, melyet rövid megbeszélés követett. Majd Koncz András a "Tél üzenete- és "Az út és az ösvény- remekbeszabott kisfilmjei következtek Áprily és Reményik versére építve. S volt hangulat, mert lett öröm, mert alászállt a Szentlélek, aki Nagyszombaton sem nyugszik, mert amíg az ég és föld lészen, a Magvető "kijön- és Általa veti a magot.
Erről szólt Némedi Gusztáv fehérgyarmati segédlelkész előadása. Az aláhulló magról és a Mag, az Ige hirdetéséről, és hogy szét ne szedjük a Magot eszünkkel, érzéseinkkel, vágyainkban, mert soha nem tudjuk úgy összerakni, hogy élet legyen benne újra, hogy kikeljen számunkra. Hallgassuk úgy és fogadjuk be úgy, ahogyan hangzik. Élet van benne, hogy ne legyünk "aszfaltbetyárok-, akik kemények és róják a széles utat és nem találják az életet. A Mag mindenhová hull, mert az volt az Atya gondolata, hogy inkább a Mag vesszen, mint valaki is a Mag nélkül maradjon. Itt találkozott a két tanítás - felszólítva mindnyájunkat az Ige hirdetésére.
Ungvári doktor gyeplőszáron meglovagoltatott vagy húsz fiatalt, akik úgy ültek a nyeregben, mint a tyukodi pajtások annak idején. Gergely Zsolt íjászatra tanította ősi íján a fiúkat és a lányokat. Ebéd és a jó beszélgetések után újra a szívünkbe zenélt az Orante együttes Vadász Sándor vezetésével egy órás koncertjében. De jó volt látni a 8 tagú zenekart és hallgatni a nemcsak csodaszép, de angyalhangú vezető énekes lányukat.
"András istentisztelet- következett ezután: fiatalok igaz, mély imái, Tódi Melindáé, Fülöp Ákosé, Gergely Zsolté, a mátészalkai ifi énekei szóló betétekkel valamint a tiszabecsi református roma ifjúság vezetőjének, Balogh Gyulának ige-olvasása Ézsaiás 43-ból.
Nagy György lelkipásztor nagyon eredeti passió-feldolgozása következett Mel Gibson Passió című filmje kockáit használva hatalmas kivetítőn. S olyan szép és még csend lett, amilyet kevésszer éltünk át életünkben.
Ezt követte a szalkaiak meghitt hangjátéka, majd Pluhár Gábor nyírlövő - lövőpetri lelkipásztor úrvacsorai igehirdetése s az úrvacsora ünnepe, melyben minden résztvevő lelkipásztor szolgált. Agapéval zárult a nap.
Alig akartunk elmenni, mert az egész nap olyan volt, mint maga a Húsvét: "A megfeszített Jézust keresitek? Él, feltámadott!- Rendben hagyva mindent a gyönyörű új templomban boldogan siettünk haza, hogy vigyük a jó hírt azoknak, akik közül jöttünk. "

Csűri Lajos lp. Sajtó- és ökumenikus előadó

Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fentartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat / Hírlevél