Cikkek

Tíz éves a nőszövetség

A Mátészalkai Lorántffy Zsuzsanna Református Nőszövetség 1995. április 5-én alakult meg 38 fővel. Már 1994-ben jelentkezett az igény a szerveződésre. A megalakulás, a vezetőség megválasztása Szécsi Andrásné testvérnő - a Tiszántúli Nőszövetség titkárának - közreműködésével történt.


Majdnem kilenc éven át Bartháné Kalydy Éva tiszteletes asszony vezette, irányította a munkát. Bár a tagság többsége akkor is 7o év körüli volt, nagy lelkesedéssel beindult kalákában a tésztagyúrás, a fáslikötés. Ez a munka éveken át folyt, s a száraztésztát idősek otthonába, (Erdőbénye) vagy Nyíregyházára a Magdaléneumba vittük.
Később ez erő hiányában megszűnt, akkor adományból megvásároltuk a tésztákat, s azt vittük ajándékba.
A fáslikészítést ma is végzik asszonytestvéreink, s évente több százat küldünk el a Lepra Misszióba. Tavaly mintegy 8oo-at, már az idén is két adagot küldtünk, a harmadik csomag félben van. Jó ideig folyt a takarókötés is hulladékanyagból. Pénzadományt is küldünk.
Rendszeres, szervezett volt a beteglátogatás, a vigasztaló Ige vitele Kocsordra, a kórházba ( elfekvő részleg volt ott), s ez csak most a kórházi részleg felszámolásával szűnt meg. De megmaradt a mátészalkai kórháznál.
Évente ismétlődött a csoportos autóbuszos kirándulás az ország különböző részeibe: Miskolc, Sárospatak, Ópusztaszer, Imola, Aggtelek, Helvécia, legutóbb a Szatmár-Beregi körút, majd a vajai várlátogatás és az Őri Idősek otthonának meglátogatása volt.
Évek óta megtartjuk a nők ökumenikus világimanapját, ebben az évben sikerült valóban ökumenikusan megszervezni. Részt vettek a baptista és a katolikus testvérek is.
2oo4 januárja óta a testvérek javaslatára továbbra is havonta tartjuk az összejöveteleinket áhítattal, énekléssel, imádsággal, de mindhárom templomban, ill. a Kossuth téren itt a gyülekezeti teremben. Félévre előre készítünk munkaprogramot, s annak alapján tevékenykedünk. A nőszövetség megújulásakor megismerkedtünk a gyülekezeti nőszövetségek céljával, tevékenységi köreivel a Szervezeti és Működési szabályzat alapján. Az új vezetőség megválasztása után ismételten tanulmányoztuk a Lorántffy Zsuzsanna "mecénás fejedelemasszony- életútját, munkásságát. Kiemeltük, hogy mi a példaadó számunkra az életéből: A református hit megvallása, annak terjesztése, a Biblia rendszeres olvasása, értelmezése, a kegyes irodalom olvasása, támogatása, terjesztése, az esztétikai érzék fejlesztése a nők körében, a segítés minden formája, valamint a gyermekek vallásos neveléséért, oktatásáért végzett áldozatos munka. Ennek érdekében hirdettünk és szerveztünk először rajzpályázatot az iskolai tanulóknak. Egy bibliai történet megrajzolása volt a téma. 12o rajz érkezett be. Ezekből (48 rajzból) kiállítást rendeztünk itt a gyülekezeti teremben, amit a felnőttek, a szülők is megtekintettek. Aztán szavalóversenyt szerveztünk, most pedig énekversenyt. 37 gyermek énekelt, cigány is, és minden alkalommal minden gyermeket jutalmazunk. Közös szeretetvendégséggel zárul minden ilyen jellegű rendezvény, ahol a szülők is részt vesznek.
Még ez évben bibliaismereti vetélkedőt kívánunk szervezni, már meghirdettük. Ezeken nemcsak a ref. iskola tanulói, hanem a város minden iskolájából a hitoktatásban részesülő gyermekek vesznek részt.
Részt veszünk az egyházkerületi munkában, illetve konferenciákon, bibliaiskolán, és testvéri találkozókon. Elsődleges célunk természetesen a gyülekezetünk segítése, alkalmainkon, rendezvényeinken való aktív részvétel, szükség szerint szeretetvendégségek szervezése, mint pl. presbiteri konferencián, vagy más gyülekezeti rendezvényre.
A Kálvin János ref. iskolánk beindulása óta ajándékcsomagot készítünk egyik nőszövetségi tagunk adományából az iskola tanulóinak karácsonyra. Ajándékot adunk a templomainkban szereplő, karácsonyi műsort adó gyermekeknek is. (kazetta)
Keresztszemes könyvjelzőket készítenek az ügyes kezű asszonyaink, ami szintén ajándékba tudunk adni.
Nemzeti lobogót vásárolt a Nőszövetség. a Kossuth téri nagytemplomba, most folyamatban van már a gyülekezeti terembe a falra egy ige elkészíttetése. Részt vállalnak az asszonyok e terem takarításában, a templomok környékének virágosításában egyaránt.
Minden munkánkért, amihez erőt kaptunk az Úrtól, hálás a mi szívünk Istennek. Legyen mindenért Övé a hála és a dicsőség! Losonczi Léna

Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fentartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat / Hírlevél