Cikkek

""Ez az én testem, amely tiérettetek megtöretik...-

Mindig megdöbbenve olvasom a 22. zsoltárt: gondoljatok arra, Krisztus születése előtt 400 évvel megíratott, hogy fog Jézus széttöretni. Azt mondja a zsoltáríró: "Tulkok sokasága kerített be engem, körülfogtak engem a Básán bikái. Feltátották rám szájukat, mint a ragadozó és ordító oroszlán. Mint a víz úgy kiöntettem, csontjaim mind széthullottak, szívem olyan lett, mint a viasz, megolvadt belső részeim között.- (Zsolt 22,13-15). Látod, az érzelemvilága, az értelme, az akarata mind törékeny. "Mert ebek vettek körül engem, a gonoszok serege körülfogott, átlukasztották kezeimet és lábaimat. Megszámlálhatnám minden csontomat, ők pedig csak néznek és bámulnak rám. Megosztoznak ruháimon, és köntösömre sorsot vetnek.- (Zsolt 22,17-19). Ugye érzed, hogy nem kétséges, minden beteljesedett, amit a próféták megmondtak előre. Minden szó, ahogy megtörtént, úgy van megírva.

Szeretném elmondani: amit Isten veled csinál, az nem ítélet, nem bűneid büntetése, hanem Isten szabadítása. De amit Jézussal csinál, az ítélet! Bűneinknek büntetése rajta van. Testvér ott senki nem vigyáz, nehogy törjön. Sem ember nem vigyáz, sem Isten nem vigyáz. Ő széttöretik. Ha most megértenéd Isten titkát: bűneid büntetésében a tiszta, szent, egyetlen igaz, - széttöretik.
Valaha megértetted-e már, hogy az ítélet, ami Rajta megy végbe, a te ítéleted? Ő széttöretett! Gondoljunk csak arra, hogy törik kintről befelé a test. Szeretném, ha látnád most az ostort, az arculütést, az átlyukasztott kezeket, - a külső keret. Ami ott függ a kereszten, egy teljesen szétrongyolódott test.
És a Lélek? Csak gondolj arra, ami Jézust odaköthette ahhoz a sokasághoz, akiket gyógyított, akiket szeretett, akiknek prédikált, akikkel mindent csinált és most üvöltik, hogy feszítsd meg! Nem tudom, értitek, hogyan fájhatott Neki belül? S a legközelebbiek, a tanítványok: egyik elárulja, másik megtagadja, a többiek szétfutnak. Érzitek, hogy törik emberekkel való kapcsolata, szerettei és az Istennel való kapcsolata.
Az utolsó, egy sikoly az éjszakában: "Én Istenem, én Istenem! Miért hagytál el?- Ez a kárhozat! Istentől elszakadni Annak, Akinek mindene volt az Atya. Nem mondja, hogy Atyám miért hagytál el? Már nem is Atyám, csak Istenem. Érzitek, hogyan töretik szét? A kereszten nem függ más, csak egy megtört darab kenyér. Így mondja az Ige: "Vegyétek, egyétek, ez az én testem, mely ti érettetek töretik meg.- (1Kor 11,24). Láttad-e Őt valaha így egészen?
Jó volna, ha ma megnyílna a szemed és szíved, hogy azért nem tör szét engem, azért vigyáz, mert helyettem a szerelmes Fiú töretett szét. Ha megértenéd igazán a keresztet, ha Isten megnyitná a szemedet, hogy látnál és abban a pillanatban megértenéd, ami velem történik, csupa kegyelem. Ami Vele történik, az rettenetes ítélet.
Traush Liza

Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fentartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat / Hírlevél