Cikkek

Csendes délután Pásztón

2012. május 6-án szórvány csendes délután volt Pásztón. Miután elénekeltük a 463-ik dicséretet, Édes Zoltán gondnok úr köszöntötte a jelenlévőket, kiemelten az édesanyákat.
Ezt követően lelkipásztorunk imádkozott, és felolvasta a 2012-es év vezérigéjét az 1Pét 3,8-12-ből: „Mert aki szeretne örülni az életnek, és jó napokat látni, óvja nyelvét, … forduljon el a gonosztól és cselekedje a jót, keresse és kövesse a békességet; mert az Úr szeme az igazakon van és füle az ő könyörgésükre figyel.” Az igeolvasás után a Hatvani Református Kórus három dalt énekelt Kővári Éva, karvezető vezetésével. Az ember lelke a kórus éneklése alatt megnyugodott, felüdült és teljes mértékben ráhangolódott az igére.

Az évi igénket Ron Seck lelkipásztor fejtette ki. Ha nyugodt és boldog életet szeretnénk élni, akkor a terhünket le kell tennünk Jézus keresztje alá. A döntés a miénk: vagy maradunk megkeseredett, szomorú, terhet cipelő emberek, vagy letesszük a terhet Jézus keresztje alá. A tiszteletes úr a személyes életét hozta fel például.  Ahogy elmesélte: anyósa rendkívüli ember volt. Törékeny létére sok megpróbáltatáson ment keresztül (elveszítette fiatalon a férjét, majd az 54 éves fiát), mégis tudott Istenben és a jó dolgokban reménykedni. Az ő számára nem volt rossz ember. Még a gonosz embereket is csak így tapintatosan jellemezte: „szerencsétlen jelleme van". Hosszú életet élt, majd élete végén ezt a meghatározó üzenetet adta át vejének lelki végrendeletként: "Ron, szeresd az embereket, minden embert jónak képzelj el, és szolgáld őket Jézus nevében!"  Most már értjük, hogy Ron lelkész miért is vállalta fel Magyarországon a cigánymissziót. Dicsőség Istennek az ilyen szolgálattevőkért.

Kovácsné Ildikó megdöbbentő bizonyságtétellel szolgált. A tél folyamán egész családja szénmonoxid mérgezést kapott. A több óráig tartó eszméletlen állapot ellenére, Istennek legyen hála, maradandó károsodást nem szenvedett. Ahogy ő fogalmazta „átértékelődött az életem.  Most már tudom, hogy semmi sem természetes. Az hogy felkelünk, vagy lefekszünk, mindent meg kell köszönni Istennek."

Dr. Harkai Nóra szociológus: Az ördög csalija című könyvet ismertette. Azt hiszem, mindannyian, az ott lévők magunkra ismertünk. Ha nem tudunk megbocsátani, akkor maradandó lelki károsodást szenvedhetünk, a be nem gyógyuló sebek pedig elfertőződnek. Rámutatott arra, hogy a gyerekek milyen hamar meg tudnak bocsátani, de nekünk felnőtteknek ez nagyon nehezen megy. Ha meg is bocsátunk, nem felejtünk. Az ige fényében mutatott rá, hogy ha Isten megbocsát nekünk, akkor mi kik vagyunk, hogy nem bocsátunk meg? A haragtartó emberek között egy fal keletkezik. Ezt a falat csak Isten tudja eltávolítani. Ha engedelmes szívűek vagyunk, Ő átjárja egész lényünket.

Majd jómagam is hozzászóltam, megosztottam néhány gondolatot Ellen G. White: A Jézushoz vezető út a című könyvéből. Jézus minden egyes gyermeke nyílt levél lehet  a világnak. Ha Krisztus követői vagyunk, Isten annak a családnak, háznak, utcának és városnak, ahol élünk, általunk egy élő levelet küld, hogy mindenki megismerhesse Őt.

Mielőtt még a záró imádság elhangzott volna Bodáné Csontos Gabriella tiszteletes asszony bizonyságtevőként is szolgált. Néhány hete tiszteletes úr felkérte őt szolgálatra Petőfibányán. Már a család készen állt az indulásra, amikor kiderült, hogy az autó nem üzemképes. Nagyon kétségbe volt esve, mivel az idő sürgette, hirtelen senki nem jutott eszébe, hogy ki is segíthetne rajta. Aztán hírtelen Őszi József presbiter testvér jutott eszébe. Felhívta telefonon, hogy elvinné-e szolgálatra, Petőfibányára. Erre Őszi  József válasza: „Délelőtt azért imádkoztam, hogy valamiképpen ott lehessek veletek Petőfibányán."  -Isten valóban csodásan működik!

Itt kell ismét megköszönnöm a pásztói testvérek figyelmes vendégszeretetét. Ők szívvel lélekkel készültek erre az alkalomra, és nagyon vigyáztak arra, hogy minden résztvevő részesüljön a vendégszeretetükből. Istené érte a dicsőség és a hála!

Cséke Lászlóné (Nelli) Jobbágyi

 

 

Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fentartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat / Hírlevél

Látogatók ma: 84, összesen: 296377