Cikkek

Egy misszió bemutatkozik

Egy ideje minden hónap harmadik vasárnapjának délutánján szeretetvendégséget rendezünk gyülekezeti termünkben. Ezeken az alkalmakon szeretnénk időről időre egy-egy hazánkban (is) tevékenykedő missziói szervezetet bemutatni. Legutóbb febr. 15-én a Wycliffe Bibliafordító Társaság magyarországi vezetője, Kovács Attila és munkatársa, Lukács Zsuzsanna járt nálunk, akik érdekfeszítő vetített képes beszámolót adtak erről a szolgálatról.

Ez a felekezetektől független, protestáns jellegű szervezet 1934-ben alakult. Megalapítója C. Townsend volt, aki első ízben a cakchiquel indiánok nyelvére fordította le a Szentírást. Ezzel indult be az egész világra kiterjedő fordítói munka, amely napjainkban is 1262 nyelven folyik (ezeket összesen több, mint egymilliárd ember beszéli anyanyelveként). Célkitűzésük: minden ember a saját anyanyelvén olvashassa a Bibliát, ahogyan az első pünkösdkor is mindenki a saját nyelvén hallotta az apostolokat, amint az Istent dicsőítik. Bár a Biblia a világon a legtöbb nyelvre lefordított könyv, ez mégis (kisebb részleteket beszámítva is) a ma létező 6809 nyelvnek csupán mintegy harmadát jelenti (2303). Sok nyelvnek egyáltalán a leírását, ábécéjét, nyelvtanát is a Wycliffe munkatársai dolgozzák ki, majd a fordítás után olvasni is meg kell tanítaniuk az embereket, hogy fordításuk ne csak múzeumi darab legyen.
Az egyesület tagjai máig 593 nyelvre fordították le az Újszövetséget. A bibliafordítás sokrétű munkáját ma 5277 ember, más-más módon és helyen végzi.
Hazánkban a Wycliffe munkatársai 1991 óta dolgoznak. 1998 elején megalakult a szervezet hazai vezető testülete. A hivatalos képviselet 1998 szeptemberétől működik Egerben. Jelenleg is több magyar misszionáriusuk dolgozik afrikai, ázsiai országokban - köztük reformátusok is. Czövek Sári angol férjével pedig most készül fel a romániai vándorcigányok közti munkára.
Sajnáljuk, hogy a színes beszámolót gyülekezetünkből aránylag kevesen (mintegy húszan) hallgatták meg. Örülünk viszont, hogy az adakozási felhívásra (az istentiszteleten) többen mozdultak meg, s így 37 000 Ft-ot adhattunk át a missziónak.

káté

Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fentartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat / Hírlevél