Cikkek

Házasoknak: Két nem - egy igen!

Mai rohanó világunkban olyan kevés az a házasság, amelyben a házastársak tudatosan időt szakítva figyelnek egymásra. Ritka, hogy őszintén megvizsgálják nézeteltéréseik, konfliktusaik hátterét, s még ritkább, hogy saját önző indítóokaikkal szembe is nézzenek, s azon készek legyenek változtatni.

Tápláljuk-e azt a szerelmet, szeretetet társunkban, amely házasságkötésünkkor meghatározta odaadó törődésünket a másik felé? Keressük-e kedvesünk szükségleteit, s készek vagyunk-e naponta önmagunk odaajándékozásával betölteni azokat? Vagy már sokat csalódtunk a másikban?
Szomorúakká váltunk, elkezdtük sajnálni magunkat. Úgy érezzük, társunk újra és újra cserbenhagy bennünket. Egy idő után nem csak sértődöttséget, hanem mély haragot is érzünk. A harag egyre több vitatkozást eredményez, elkezdünk eltávolodni egymástól. Higgadt hangnemben már nem is tudunk beszélgetni. Falat építünk kettőnk közé. Kerüljük a másikat, megpróbálunk más embereket találni, akik talán jobban megértenek. S ha idáig jutunk, a házasságot - mely egykor annyi örömet és boldogságot ígért nekünk - életünk legnagyobb tévedéseként kezdjük elkönyvelni.
Lehet-e tenni még egyáltalán valamit ezen a ponton, hogy megmentsük a házasságot?
Van-e érdemleges mondanivalója a Bibliának a mai világ házassági válságaira nézve?
Hogyan kerülhetjük el, hogy mi is oly sokak sorsára jussunk?
Ezek a kérdések indítottak bennünket arra, hogy gyülekezetünkben egy házaspáros sorozatot kezdjünk el, azt a célt is szem előtt tartva, hogy fiatal házasokat bevonhassunk a gyülekezet közösségébe. Szeretnénk az alapoktól elindulva bemutatni, hogyan épülhet egy házasság: hogyan válhat egyre meghittebbé, s követendő példává gyermekeink számára, és hogyan tükrözheti vissza Isten szeretetét.
Január 24-én arról volt szó: mi Isten célja a házassággal? Isten dicsőítése és egymás szeretete - adta meg a világos választ Fűtő Róbert, a Bibliai Házassággondozó Szolgálat munkatársa. Megfogalmazta: amíg a házastársak őszintén vissza nem térnek a házasság szerzőjéhez és megalkotójához, Istenhez, addig semmi reményük sincs a szívük és a házasságuk gyógyulására. Pusztán azzal, hogy nagy elhatározásokkal megpróbálunk megváltozni, megkíséreljük elfelejteni a múltat, vagy megváltoztatni házastársunkat, soha nem fogunk tudni megmenteni egy zátonyra futott kapcsolatot. Ezek helyett (1) be kell látnunk, hogy gyökeresen újra van szükségünk, (2) Jézushoz odafordulva imádságban elé kell tárnunk önző, keserű haraggal, félelemmel, önváddal teli (azaz: bűnös) szívünket, (3) hálás bizalommal el kell fogadnunk az Istentől számunkra is elkészített bűnbocsánatot. Így már megtisztult szívvel indulhatunk arra az új útra, amelyen szabadok lehetünk önző lelkületünktől, és felszabadulhatunk arra, hogy egymást szeressük. Ha Jézus Krisztus van a házasság középpontjában, minden különbözőségünk, és a napról napra felbukkanó nehézségek ellenére is megtapasztalhatjuk az igazi meghittséget.
Február 28-án arról beszélgettünk, mit mond a Biblia az Isten szerinti férfiasságról és nőiességről. Az alkalomra való felkészülésünk során mi magunk is sokat tanultunk ezekről: a férfi szeretetteljesen gondoskodva vezeti családját, a nő átgondolt felelősséggel szolgálja a rábízottakat.
Bíztatjuk azokat a kedves olvasóinkat, akik szeretnék megtapasztalni házasságuk kiteljesedését, jöjjenek és keressenek ehhez útmutatást velünk együtt a Bibliából! Legközelebbi találkozónk időpontja: március 27-én 16 óra. Címe: "Én csak jót akarok!- - ?

a Kéri házaspár

Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fentartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat / Hírlevél