Cikkek

Centenáriumi ünnepségsorozatot szervezett gyülekezetünk iskolája

Száz éves Montessori Mária pedagógiája


Gyülekezetünk iskolájának elnevezésében szerepel egy híres, 20. századi pedagógus neve: a Montessori Máriáé. Az ő alternatív tanítási/nevelési módszereit is alkalmazzák a kolozsvári, református szellemiségű iskolában. Sokan megkérdőjelezik ennek helyességét. Legtöbben azért, mert nem ismerik igazán Montessori Mária életét, pedagógiai munkásságát, hitvallását. A Tóvidéki Református iskola vezetői és tanárai sok úton-módon megpróbálták már népszerűsíteni a Montessori-pedagógiát. Nemrég, november 29-30 között egy ünnepi rendezvénysorozat által.

Éppen száz éve, 1907-ben nyitotta meg kapuit az első montessori tanintézmény, a Gyerekek Háza, Róma külvárosában. Száz éves tehát a Montessori pedagógia, mely mit sem vesztett aktualitásából.

A szervezők a legszélesebb nyilvánosságot kívánták megszólítani az előadások, az eszközbemutató, a sajtókonferencia révén. A nyitást az is jelezte, hogy az ünnepi rendezvények helyszíne nem csupán a Montessori-iskola volt, hanem a Bánffy Palota és a Református Kollégium Díszterme is.

A Tóközhír kiküldött tudósítója szerint különösen pénteken, az eszközök kiállításán alakult ki meghitt, ünnepi légkör, amikor a gyerekek, szülők és pedagógusok egészen közelről megismerkedhettek a vonzó Montessori eszközökkel. Ezek az eszközök sokkal többet képesek nyújtani, mint a hagyományos szemléltető taneszközök: a játszva tanulás élményével, a felfedezés és az ismeretszerzés örömével ajándékozzák meg a gyerekeket.

A rendezvényen részt vett és előadást tartott: Dr. Marcel Căpraru (a romániai Alternatív Pedagógiák Egyesületének képviselőja, Drobeta-Turnu Severinről), Stefán Mariann és Bencsik Lászlóné (a Magyarországi Montessori Egyesület képviseletében) és Dr. Kerekes Adelhaida (a Kolozs Megyei Tanfelügyelőség szaktanfelügyelője) is.

Sógor Gyöngyi, a kolozsvári Tóvidéki Református Iskola tanulmányi igazgatója ünnepi szavaival zárjuk ezt a beszámolót: "A gyermekek, bárhol élnek a világon, sajátosan élnek közöttünk. (Talán) azért vannak közöttünk, hogy képesek legyünk újra látni az ő rácsodálkozó szemükön keresztül azt a világot, amiben a korlátok megszűnnek, és ahol minden lehetséges még. Lehetséges az önzetlen és őszinte szeretet, a befogadás és elfogadás határtalansága, a félénk vonakodás az ismeretlentől, a külső erőszak elfogadhatatlansága és a tudásvágy mérhetetlensége. Vajon, mi mit látunk meg náluk? És vajon mit szeretünk meglátni náluk? Vajon, mit tanítunk nekik, és vajon tanításukban mennyire látjuk az ő valódi lényüket?
Hol van az ő helyük közöttünk, és mi milyen helyet készítünk nekik közöttünk? Ez a két ünnepnap ilyen kérdésekre próbál válaszolni.-


A gyülekezet óvodájának és iskolájának karácsonyi ünnepsége december 20-án d.u. 5 órakor lesz a templomban. Mindenkit szeretettel várnak!

Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fentartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat / Hírlevél