Cikkek

A homoszexualitás teológiai és orvosi-biológiai háttere

Beszámoló egy tóközi ifjúsági istentiszteletről



A homoszexualitás témája volt terítéken a november 18-i ifjúsági istentiszteleten. Érdeklődéssel mentem el, egyrészt azért, mert napjainkban annyira felkapott ez a téma, hogy a hívő keresztyéneket is állásfoglalásra készteti. Másrészt azért, mert személyesen is ismerek egy homoszexuális srácot, és a személyes találkozás arra kényszeríti az embert, hogy közelebbről megvizsgálja a problémát, mielőtt véleményt nyilvánítana.

Az istentisztelet első felében jó volt a tárgyilagos orvos-biológus szemszögéből megközelíteni a kérdést. Hallottunk a homoszexualitás hormonális, immunológiai, neurológiai és genetikai hátteréről. Úgy, ahogy a gének világában megtörténhet egy mutáció, ami a megszokottól eltérő szervekhez vagy működésekhez vezet, úgy a magzat fejlődésében is történhetnek olyan apró elváltozások, amelyek összekapcsolhatók a homoszexuális irányultsággal. Az orvostudománynak azonban még hosszú utat kell megtennie ahhoz, hogy megbízható magyarázatokkal szolgálhasson ezen a téren.

Az istentisztelet második felében azt vizsgáltuk meg, hogy a Biblia mit ír erről a témáról. Habár léteznek keresztyén homoszexuálisok, akik a saját javukra magyarázzák az őket kompromittáló bibliai verseket, az Ige mégis egyértelműen elítéli a homoerotikus megnyilvánulásokat. Mi a teendőnk ebben a helyzetben nekünk, keresztyéneknek? Istenhez hasonlóan ítéljük el a bűnt, de az ember felé a szeretetet tartsuk legelső kötelességünknek - volt az esténk végkövetkeztetése.


Visky Júlia

Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fentartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat / Hírlevél