Nyomtat Elküld Olvasási nézet

HETVENÉVES A VÁSÁROSNAMÉNYI REFORMÁTUS TEMPLOM ORGONÁJA - 2007. 11. 11.

HETVENÉVES
A VÁSÁROSNAMÉNYI REFORMÁTUS TEMPLOM ORGONÁJA
DR. PÓTOR IMRE
Vásárosnamény, 2007. november 11.

1./ BEVEZETÉS: Az orgona a leghatalmasabb fúvóhangszer külső méreteire, de hangtar¬talmára nézve is. Sokoldalú jellege, fix hangolása kiváltképpen alkalmassá teszi a polifon zene előadására. "Szerkezeti szempontból összetett fúvóhangszer, mert minden egyes hangját külön síp adja, s rendkívül bonyolult szerkezet által szólaltathatjuk meg; játszótechnikai szempontból pedig több billentyűzettel bíró hangszer. Az orgona leglényegesebb alkotó¬részei: a sípok tömege, a fúvómű (szivattyú, szélcsatorna, szélláda) és a játszóberendezés (a billentyűzetek, regiszterek és lábemeltyűk trakturái).-
Az orgona történeti gyökereit a mitológiában kereshetjük. A görög mitológia szerint Pán pásztoristen beleszeretett Szürinxbe, a szép árkádiai nimfába. Üldözőbe vette és szerette volna elcsábítani. Már csaknem utolérte a Ládón folyónál, amikor egy másik istenség egy¬szeriben nádszállá változtatta az üldözött nimfát. Mivel Pán nem tudta, hogy a sok egyforma nádszál közül melyik lehet Szürinx, ezért vaktában többet is levágott, és azokból faragott magának egy hangszert. "Az egymás mellé illesztett, hosszabb-rövidebb elemekből álló, héttagú sípsort eleinte szájjal szólaltatták meg, később pedig szélszekrényre állítva működtették a szer¬kezetet. A sípok száma aztán gyarapodott, s ezzel párhuzamosan a megfelelő mennyiségű és erősségű levegőről is gondoskodni kellett.-
2./ A VÁSÁROSNAMÉNYI REFORMÁTUS EGYHÁZKÖZSÉG ORGONAÉPÍTÉSI TERVE, ÉS A TERV MEGVALÓSÍTÁSA
Évszázadok teltek el az orgona történetében, mígnem sok-sok gyülekezet vállalkozott arra, hogy templomuk díszeként Isten dicsőítése szolgálatába állítsák a hangszerek királynőjét.
Éppen 70 esztendővel ezelőtt, a Vásárosnaményi Református Egyházközség 1937. június 25-én tartott presbiteri gyűlésén Kelemen Gyula lelkész-elnök bemutatta a presbitériumnak a gyülekezetnek az újjáépülő templomba beszerzendő orgonájával kapcsolatosan tett ajánlatokat: Angster József, Riger Ottó és Fittler Sándor vállalkozóktól. Mindhárom cég képviselője ajánlatot tett két-manuális, azaz teljesen kész, 14 változatú orgona és egy-manuális, azaz csonkaorgona kivitelezésére.
A presbitérium az Árokházy Béla budapesti lelkipásztor, orgonaszakértő utasításai nyomán, Angster József pécsi cégének, az ország legnagyobb orgonaépítő vállalatának ajánlatát fogadta el. A presbitérium név szerinti szavazással "kimondta egy 14 változatú orgona megvételét és beállítását az új templomba azzal a módosítással, hogy ezen orgonának egyenlőre csak a tervezetekben bemutatott csonka kivitele, 7 változattal szerzendő be. Az egyenlőre csonka kivitelben készítendő új orgona folyó évi október hó 15-én teljesen kész állapotban átadandó az új templomban.- A presbitérium 5.830 Pengő végösszegben rendelte meg az Angster cégtől a 14 változatú orgona csonka kivitelezését. A presbiteri jegyzőkönyvekben aztán nem olvashatunk sem az orgona beépítéséről, sem átadásáról.
A hangszert 1937-ben Angster József és fia építette (Op. 1152), 2 manuállal, pedállal, 58 + 30 billentyű hangterjedelemmel, pneumatikus traktúrával.
Angster csak az I. manuált építette ki teljes egészében. A Pedál szélládára csak a Sub¬bas 16\' sípsort építette be. A II. manuál nem valósult meg. A játékasztal azonban a végleges, teljes orgona szerinti diszpozícióval épült meg . Onnan megállapíthatók a II. manuálra és Pedálra tervezett sípsorok, valamint az, hogy a II. manuál redőnymű lett volna.
Az orgona szélláda rendszere vegyes: I. manuál kúpláda rendszerű, Pedál taschni láda rendszerű.
Az orgona diszpozíciója:
Pedál: Subbass 16’ Principalbass 8’ Spitzflöte 4’
I. manuál: Quintatön 16’ Principal 8’ Rohrflöte 8’ Nachthorn 4’ Superoktav 2’ Mixtura 5x 1 1/3’
II. manuál: Gedackt 8’ Salicional 8’ Principal 4’ Blockflöte 2’ Cimbel 3x 1/3’
Ebből csupán az I. manuálhoz tartozó regiszterek, illetve a pedál Subbass 16 lett beépítve. A II. manuál szélláda nincs beépítve.
3./ ORONAFELÚJÍTÁS 2007-BEN
Orgonánk 70 év alatt szépen betöltötte küldetését. A II. manuál beépítése hiányában hangversenyorgonaként nem lehetett használni, de a gyülekezeti ének vezetésére-kíséretére, az ifjúsági és női kórussal való kisebb darabok közös előadására kiválóan alkalmas volt az elmúlt évtizedekben. A múló évek folyamán azonban hangja jelentősen megkopott, s ezt a gyülekezet tagjai is érzékelték. 2007. február 6-i presbiteri gyűlésünkön egyik presbiter indítványozta, "hogy a nagyon leromlott állapotú orgona javítására irányozzunk elő 3-400 ezer forintot, és hirdessünk adakozást erre a célra.- A lelkipásztor szerint a legszükségesebb javítás is belekerül 1Millió Forintba. A presbitérium egyhangú igen szavazattal elfogadta az orgona javítására vonatkozó javaslatot, és 1Millió Forintot irányozott elő a javításra.
2007. május 24-én a Dunakesziben működő BKM Orgonaüzem Kft-től kértünk és kaptunk - helyszíni felmérést követően a javításra vonatkozóan - két árajánlatot. Egyrészt az orgona javítására, másrészt az orgona bővítésére.
Az első verzió szerinti célkitűzés: a hangszer megbízható működőképességének helyreállítása: minden alkatrészre kiterjedő tisztítás, portalanítás; manuál billentyű javítása; Sípok javítása, pótlása; Szelepműködtető membránok, taschnik szükség szerinti javítása, cseréje; új fúvómotor (LVM 0-11-120/380) beépítése; az orgona soronkénti újraintonálása, hangolása. A javítási költség 1.025.000 Ft+ ÁFA, 2 fő részére szállás, étkezés biztosítása.
A második verzió: az orgona bővítése. Ennek célja az Angster-féle diszpozíció szerinti teljes orgona megvalósítása, a hangszer eredetileg elképzelt hangzásának elérésére. Ez a beavatkozás indokolttá teszi a jelenlegi pneumatikus traktúra átépítését elektromos trak¬tú¬rára. Teendők: az új, II. manuál, 5 regiszteres szélláda (kúpláda) építése a hozzá tartozó levegőcsatornákkal; I. manuál, szélláda teljes felújítása; Új sípok, új redőnyszekrény, elektromos átépítés, 2 új ládafúvó, teljes hangolás. A bővítés költsége: 16.500.000+ÁFA.
Presbitériumunk 2007. augusztus 2-i gyűlésén vette napirendre az orgonajavítás megtár¬gyalását, melyen egyhangúlag döntöttünk arról, hogy bővítés nélküli javítást kérünk a BKM Orgonaüzemtől a javasolt 1. sz. árajánlatnak megfelelően. Ennek értelmében a BKM-mel presbitériumunk 2007. szeptember 12-én kötött szerződést.
A javítási munkákat a BKM két munkatársa - Békési Balázs orgonaépítő, ügyvezető igazgató és Morvai György orgonaépítő - 2007. szeptember 18-án kezdte el, és szeptember 26-án történt az átadás-átvétel. Szállást és étkezést is biztosítottunk számukra. A munka átvételére a presbitérium megkérte - az egyházközség hivatalos képviselői mellett - Kerekes Sándor orgonaművész urat, nagyvarsányi kántort és Iványi Tamás karnagyot is. A jegyzőkönyv szerint: "megállapítást nyert, hogy az elvégzett munkák minősége jó színvonalú, a műszaki átvevők jóváhagyását követően Megrendelő a végszámla összegét, 1.230.000 Ft-ot 6 napon belül a Vállalkozó számlájára utalja.- A számla kiegyenlítésére október 2-án került sor, átutalási formában.
4./ BEFEJEZÉS. A 2007. október 2-i presbitergyűlésen "lelkipásztor bejelenti, hogy az orgona felújítása befejeződött. Az előzetes árajánlatnak megfelelően, szerződés szerint végezték el a munkát.... Az orgona felújításáról szóló jelentést a presbitérium egyhangú igen szavazattal elfogadta.- Még ezen a presbiteri gyűlésen határoztuk el, hogy Hálaadó Nap keretében, 2007. november 11-én ünnepi istentiszteleten mondunk köszönetet Istennek megújult orgonánkért, amikor is Kerekes Sándor orgonaművész és felesége Kerekesné Mészöly Virág oboaművész adnak hangversenyt.
Hisszük és reméljük, hogy alkalmas időben gyülekezetünk megerősödik annyira, hogy képes lesz a teljes orgona megépítésére, hogy majd szép hangszerünk versenyorgonaként is betöltse küldetését településünk és környékünk zenei életében.
Legyen ez a hangszer sok-sok évig alkalmas és méltó eszköz a gyülekezet közösségével együtt Isten zenei hangokkal való dicsőítésére és nagy neve magasztalására.
-------------------------------------------------
MEGHÍVÓ HÁLAADÓ NAPRA


Templomi istentiszteleten adunk hálát Istennek felújított templomi orgo¬nánkért 2007. november 11-én vasárnap, 14.00 órai kezdettel.

Főtiszteletű DR. BÖLCSKEI GUSZTÁV püspök úr hirdeti Isten Igéjét.

Nagytiszteletű CSISZÁR ÁKOS esperes úr mond köszöntést az egyházmegye 71 gyülekezete nevében.

KEREKES SÁNDOR orgonaművész úr, nagyvarsányi kántor és
KEREKESNÉ MÉSZÖLY VIRÁG oboaművésznő ad orgona - oboakoncertet.

A templomi istentisztelet után a gyülekezet vendéglátására a Gyü¬lekezeti Házban kerül sor.

Minden kedves Testvérünket szeretettel meghívjuk és várjuk az ünnepségre, az istentiszteletre és a vendéglátásra!


Az egyházközség Presbitériuma nevében:


dr. Pótor Imréné ref. lp. sk dr. Pótor Imre ref. lp. sk.

PH

Vásárosnamény, 2007. október hónap
-------------------------------------
HÁLAADÓ NAP
FELÚJÍTOTT ORGONÁNKÉRT
Vásárosnamény, 2007. november 11. 14.00

MEGÉRKEZÉS:
13.25: Presbiterek a Gyülekezeti Házban gyülekeznek.
13.30: Meghívott vendégek érkeznek. - Presbiterek bekísérik őket a Parókiára.
13.50: Meghívott vendégekkel átmegyünk a Gyülekezeti Házba.
14.00 Gyülekezeti Házból bevonulunk a templomba (Vendégek, Presbiterek).

ÜLÉSREND:
Első férfi és női padsorokba ülnek a vendégek.
Presbiterek az ajtó melletti körszékekbe.
Énekkar a velük szembeni körszékekbe.
Gyermekek a férfi padsor előtti székekre.
------------------------------------------------
1./ Gyülekező ének - 105/1-3 - Dr. Pótor Imre ref. lelkész-tanár - úrasztalától
2./ Fennálló ének - 89/1 - Dr. Pótor Imre
3./ Főének - 264/1-4 - Dr. Pótor Imre
4./ Invocatio, Igeolvasás - Imádság - Dr. Bölcskei Gusztáv püspök - szószék
5./ Közének - 294/1 - Dr. Bölcskei Gusztáv
6./ Textus, Igehirdetés, Mi Atyánk, Imádság - Dr. Bölcskei Gusztáv
7./ Ének - 25/1 - Dr. Bölcskei Gusztáv
8./ Meghívott vendégek köszöntése - Dr. Pótor Imre
9./ 70 éves az orgonánk - Dr. Pótor Imre
10./ Köszöntés az egyházmegye gyülekezetei nevében - Csiszár Ákos esperes - úrasztalától
11./ Orgona - oboahangverseny - Kerekes Sándor orgonaművész, nagyvarsányi kántor -
Kerekesné Mészöly Virág oboaművész
12./ Énekkar - Ó jöjjetek, örvendjetek, Isten szeret...
13./ Szavalat - Turmezei Erzsébet: Hit által - Molnár Lászlóné - úrasztalától
14./ Énekkar - A világ Megváltója..
15./ Gyermekek - 150. zsoltár
16./ Énekkar - 150. zsoltár
17./ Áldás Dr. Pótor Imre - úrasztalától
18./ Ajándékok átadása - Dr. Pótor Imre
19./ Meghívás szeretetvendégségre a Gyülekezeti Házba - Dr. Pótor Imre
20./ HIMNUSZ - Dr. Pótor Imre
21./ Záróének - 434/1-4 - Dr. Pótor Imre




























































































Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fentartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat / Hírlevél

  • 2024. április 17., szerda

    A HolddalaNap zenekar újra hangszőnyeget sző a csendből. Imádságban fogant koncertjükről Gulyás Anna énekessel, dalszerzővel beszélgettünk.
  • 2024. április 16., kedd

    Duráczky Bálint szociológus szerint a tradicionális keretek lebomlása az elköteleződés megerősödését hozhatja egyházunkban.
  • 2024. április 16., kedd

    A Református Pulmonológiai Centrumban kapta meg Közép-Európában elsőként a gyógyszeres kezelést egy hatévesnél fiatalabb cisztás fibrózisos gyermek.
  • 2024. április 15., hétfő

    Alkohol- és drogfüggőségből szabadult srácok, közös munkájuk biztonságos közeget teremt számukra a reintegráció felé vezető úton.
  • 2024. április 15., hétfő

    Újraalapításának 30. évfordulójáért adott hálát a Kecskeméti Református Általános Iskola vasárnap.
  • 2024. április 12., péntek

    Százhúsz lelkész és missziói munkás találkozott a Káposztásmegyeri Református Gyülekezetben tartott Nagy-Budapesti Missziói Konferencián.
  • 2024. április 10., szerda

    Költészet napja alkalmából a tükrök fontosságáról és a férfivá nevelésről beszélgettünk Hajdúné Tóth Lívia, lovasberényi hittanoktatóval, lelkipásztor...
  • 2024. április 08., hétfő

    Hogyan kezdődik a templomépítés? Kell hozzá telek, tervek, támogatás? Külső-Kelenföldön rajzpályázattal indul. 
  • 2024. április 08., hétfő

    Az elmúlt évek felújításaiért adtak hálát a Tassi Református Egyházközségben, ahol a közösségi terek nemcsak az impozáns múltról, de az élettel teli j...
  • 2024. április 04., csütörtök

    Folytonosság és változás, külső tényezők és személyes hit, individualizmus és felekezeti elkötelezettség, ébredés és szekularizáció teszik sokszínűvé ...