2016. augusztus 02., kedd - Battyányi Géza Nyomtat Elküld Olvasási nézet

Királynék jegyajándéka

A csillaghegyi református gyülekezet egynapos autóbusz kirándulásainak következő úti célja általában az előző évi programon kialakul. Végigbeszélve az eltelt nap eseményeit már felvetődnek a lehetséges helyszínek, amelyet szívesen meglátogatnánk. Egy-egy izgalmas hely köré épül fel az egész nap, mert ha már arra járunk, akkor igyekszünk körül is nézni. Így kerültünk az újjáépített Diósgyőri vár vonzásába 2016 tavaszán.

A Miskolc melletti erődítményt már nagyon sokan látták, mégis megtöltötte az autóbuszt kíváncsi emberekkel a híre, hogy megújult és megszépült formában találkozhatunk vele. Szeleczky Aurél szervezésében és vezetésével indultunk el meglehetősen korai órában, április 30-án Csillaghegyről Diósgyőrbe. A reggeli igeolvasásra és éneklésre is szokás szerint a buszon került sor.

 

Lovagterem

 

Az idegenvezetőnk vicces, archaikus nyelven, mint korabeli látogatókat kísért minket végig a kiállításon és helyiségeken. A vár újjáépítése nagyon jól sikerült, különösen a hatalmas és szépen berendezett lovagterem nyűgözött le mindenkit. A vár történetéből kiderült, hogy Diósgyőr fénykorában a királynők jegyajándéka volt, így királynői birtokként funkcionált. A várudvaron hagyományőrzők páncélban és korabeli fegyverekkel mutattak be középkori lovagi küzdelmet. Az egyénileg bejárható termek és kiállítások, valamint az interaktív és modern látványossággal megjelenített tartalom egész délelőtt lekötött bennünket.
Ebédünket Lillafüred közelében, közvetlenül a Szinva patak partján költöttük el, egy olyan étteremben, amelynek kerthelyisége a halk zúgással folyó víz mellett volt kialakítva.

Felsőtárkányi templom előtt

A Bükkön átkelve a Felsőtárkányi gyülekezet templomát látogattuk meg, amelyet a közösség az utóbbi években épített fel és rendezett be. Az Egyházközség gondnokának felesége mutatta be az építés történetét és a gyülekezet életét.

A hazatérés előtt még jutott idő arra, hogy Egerben egy cukrászdában koronázzuk meg az egész napos élményeinket.

További képek>>>


 

 

 

 

 

Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fentartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat / Hírlevél

Látogatók ma: 124, összesen: 1001616

  • 2024. szeptember 19., csütörtök

    A Szentírás Szövetség és a Református Pedagógiai Intézet pályázata 1-8. osztályosoknak.
  • 2024. szeptember 18., szerda

    Mitől él az Ige? Sorozatunkban személyes válaszokat keresünk a nehezen megfogható kérdésre. Kaczor Dorottya csengő hangú népzenész. Élete alapja viszo...
  • 2024. szeptember 17., kedd

    Közel negyven éves vezetése alatt a kecskeméti Ráday Múzeum több lábon álló professzionális intézménnyé vált, szervezői munkáját idén Móra Ferenc-díjj...
  • 2024. szeptember 16., hétfő

    Hálaadó istentiszteleten ünnepelték a szolnoki reformátusok templomuk és a parókia felújítását szeptember 14-én, szombaton.
  • 2024. szeptember 16., hétfő

    Elődje futását szeretné folytatni a Pozsonyi úton, ebben támogatja a gyülekezet is. Beiktatták új szolgálati helyére Kovách Tamás lelkipásztort.
  • 2024. szeptember 16., hétfő

    Önkéntesek jelentkezését várja az árvízi védekezéshez a fővárosban a Magyar Református Szeretetszolgálat. A munkálatokat adományainkkal is támogathatj...
  • 2024. szeptember 12., csütörtök

    A lelkiéletünk minősége az életminőségünket is meghatározza. A jelen terápiás kultúrájában a keresztény ember választhat az Isten-kapcsolattal számoló...
  • 2024. szeptember 11., szerda

    A kulcs-rácalmási gyülekezeteben egy repülő korong a misszió eszköze.
  • 2024. szeptember 11., szerda

    A Dunamelléki Református Egyházkerület Üzemeltetési Főigazgatósága pályázatot hirdet ingatlankezelő munkakör betöltésére.
  • 2024. szeptember 11., szerda

    A Dunamelléki Református Egyházkerület Üzemeltetési Főigazgatósága pályázatot hirdet műszaki vezető munkakörre.