2015. november 07., szombat - Miklós Zoltán Hunor Nyomtat Elküld Olvasási nézet

Császármozsa

EGY MORZSA sem marad ebből a CSÁSZÁRMORZSÁBÓL, ha odafigyelve készítitek el :)

EGY NAGY ADAG SMARNI, AVAGY CSÁSZÁRMORZSA, DE HA ESZTEK BELŐLE, EGY MORZSA SEM MARAD...

A lényeg:
Mindenki hozzon hozzá valamit! 
Az ifi/konfi alatt/után közösen készíthetitek el...


12 adaghoz (persze nem lehet tudni előre, hogy kinek mekkora az adagja:)) de szükséges legalább:

- 2 l tej
- fél kg gríz
- 6 tojás
- csipet só
- 2 cs. vaníliás cukor
- 5 dkg margarin/vaj
- 20 dkg alma (pürésítve) 
- (lehet bele mazsola, reszelt citromhéj, darabolt mandula :) is)
- kb. 10 dkg barna cukor a karamellizáláshoz
- lapos fakanál
- egy jó közös konyha

Tepsi: 35x37 cm, magassága: 4 cm
Sütési hőfok: 200°C


1. Mindenek előtt készítsük el az almapürét. Ehhez hámozzuk meg az almákat, vágjuk kockára. Annyi vízzel tegyük fel főni, ami félig sem lepi el, szórjuk hozzá a fűszereket és pároljuk puhára. Ha kész, egyszerűen törjük össze a levével együtt és tegyük félre hűlni, majd hűtsük jéghidegre.
Ha ezt valaki otthon elkészíti, s akkor csak tálalni kell :)

2. A császármorzsához először öntsük egy nagy tálba (lehet nagy lábas is) a tejet, s a grízzel keverjük csomómentesre. Sűrű masszát kapunk. Ehhez adjuk a 6 tojássárgájat, kis vajat és a porcukrot, s szintén keverjük simára. A fehérjéket verjük habbá egy csipet sóval, és ebbe a masszába óvatosan forgassuk bele. A mazsolát érdemes beáztatni egy kis vízbe. Hagyjuk állni mindkettőt...


TARTSUK MEG AZ IFIT :)

 

3. Majd másfél-két óra múlva melegítsünk fel a sütőt. Kenjük ki a tepsi alját a vajas papírral :) jó vastagon Ha már elég meleg a sütő, tegyük bele a lecsepegtetett mazsolát a tepsibe...

4. És öntsük bele a tésztát. Valószínűleg elég vastag lesz. Hagyjuk magára a következő 10 percben, de csak akkor, ha jól ismerjük a tűzhelyünket. Kb. 10 perc után, vágjuk faspatulával (lapos fakanállal) apró darabokra, s forgassuk meg. Így süssük kb. újabb 5 percig. Nagyon fontos: egészen haloványra sütjük csak ekkor, a színét később majd a karamellizálás adja meg.

5. Ezután szórjunk a tetejére 1 ek barnacukrot (esetleg vaníliáscukrot), forgassuk meg, hogy a cukros oldalak alulra kerüljenek és tekerjük fel a lángot. 2-3 perc után, amikor már látszik, hogy a cukor elolvadt alul és kezd barnulni, szórjuk meg a most felül lévő oldalt is, minden darabot cukorral szórjunk meg és újra fordítsuk meg a őket.

6. Szedjük tányérra és a behűtött, hideg almapürével tálaljuk. Esetleg fahéjas porcukorral vagy házi baracklekvárral ízesítjük. De akár magában is nagyon finom...


SAJNOS NEM LEHET ELEGET SÜTNI...

Aki szervezi - mindenképpen próbáljon meg egy kisebb adagot sütni otthon először :)

Csatolt dokumentumok:

Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fentartva.

Impresszum / Kapcsolat

Látogatók ma: 327, összesen: 851593

  • 2018. augusztus 20., hétfő

    Vajon mindenhol ilyen hosszú ideig kell várni a menyasszonyra? Már órák óta tartott az a feszengés, ami az első rántott csirkecomb és az első kávé köz...
  • 2018. augusztus 19., vasárnap

    Két szülő, négy nagyszülő, nyolc dédszülő, tizenhat ükszülő, harminckét szépszülő – megdöbbentő, de mindannyiunknak ennyi felmenője volt csak a minket...
  • 2018. augusztus 19., vasárnap

    Memoria Sanctorum című sorozatunk következő részében Szent Isvánról, államalapító királyunkról emlékezünk meg.
  • 2018. augusztus 17., péntek

    „Én az Úr vagyok, a te Istened…” 2Móz 20, 2
  • 2018. augusztus 16., csütörtök

    Mi sülhet ki egy olyan filmből, ahol a festőből rendező lesz, egy koreográfus úgy dönt, hogy létrehoz egy furcsa társulatot, és a főszereplő meghal, m...
  • 2018. augusztus 16., csütörtök

    Idén tizenkettedik alkalommal rendezik meg a felekezet- és nemzetközi Balaton-NET találkozót. Sokszínű, mindenkihez szóló programok mutatják meg az eg...
  • 2018. augusztus 15., szerda

    Egyháztól idegen, ateista kamaszok térnek meg és válnak gyülekezeteink aktív tagjaivá. Erre a csodára ember nem képes. A REFISZ nyári táborában több s...
  • 2018. augusztus 14., kedd

    Mikroszkóp alá helyezni egy ízeltlábút, gyönyörködni a kevésbé népszerű teremtményekben, és amint észrevettük, milyen szépség rejtezik világunkban, az...
  • 2018. augusztus 13., hétfő

    Gyanútlanul, rekkenő hőségben indultam a találkozóra. Mintha éreztem volna a vihar szelét, mégis, volt bennem halvány remény, talán nem ázom el. Téved...
  • 2018. augusztus 12., vasárnap

    Hedyt 2013-ban ismertem meg, Los Angelesben él, Szegedről ment ki még a hetvenes években az Egyesült Államokba. Néhány héttel ezelőtt, amikor újra itt...