Nyomtat Elküld Olvasási nézet

Bartók Bélára emlékezünk

1881 március 25-én született Bartók Béla, a XX. század első felének egyik legnagyobb zeneszerző egyénisége. Neve a magyar zene egyetemességét jelképezi. Népzene-kutató, tanulmányíró, tanár, zongoraművész és kortársaira nagy hatást gyakorló zeneszerző volt. A bánsági Nagyszentmiklóson született.
Alkotói munkásságát az impresszionizmus korában kezdte el, a zenetörténetnek abban az időszakában, amely Debussy mágikus disszonánciáitól visszhang-zott. Ez a korszak Monet, Degas, Cézanne és Renoir gazdag kromatikájában teljesedett ki, valamint olyan tehetségeknek nyújtott megnyilvánulási lehetőséget, akik a zene és a színjátszás terén új kifejezési lehetőségeket kerestek és fedeztek fel. Bartók Béla is új zenei formák és nyelvezet után kutat, így kerül sor a népzene újrafel-fedezésére.
Bartók 1902-ben szerzett művei arról tanúskodnak, hogy a zeneszerző korán megtalálja saját hangját. 1905-ben végleg a parasztdal mellett dönt, ez inspirálja számos nagy alkotását. Amikor Debussy műveit tanul-mányozza, meglepetéssel fedezi fel a keleteurópai pentatónia ritmikai - dallami jellemzőit a francia mester műveiben, majd később Stravinskynál is. Népdalgyűjtő útjai Magyarországra, Romániába, Szlovákiába, Bulgáriába, Török-országba, Algirba vezették, összesen 12600 dalt jegyzett le. Ő és Vikár Béla használták először az Edison által feltalált, viaszhengerre regisztráló fonográfot erre a célra. Bartók megtanulta mindazon nyelveket, amelyeknek zenei kultúráját meg akarta ismerni. Munkásságát azonban kevesen értékelték. Zeneszrzői munkásságát minden szempontból disszonánsnak nevezték operett-kedvelő honfitársai.
Bartók Béla 1940 októberében elhagyta Magyarországot. Mint akkoriban az európai élet sok kiválósága, ő is kivándorolt az Egyesült Államokba, a háború és a nácizmus elől. Az emigráció évei nehezen teltek. Súlyos egészségi problémákkal és anyagi nehéz-ségekkel küzdött. 1943-ban megírja zenekari Concertoját, amely igen tömören fogalmazza meg ars poeticaját. A műben a torz és az ideális egy ellentmondásos egységet alkot, ahol a torzzal való szembeszállás Bartók pozitív példaadását közvetíti. A Finálé perspektivát nyit a megbékélő mester utolsó művei felé. Az Államokban született művek közé tartozik a Kontrasztok, amelyet Benny Goodman jazzklarinétosnak ajánlott. Legismertebb és leggyakrabban játszott művei: Kossuth szimfónia, A kékszakállú herceg vára (opera), A csodálatos mandarin (pantomím), A fából faragott királyfi (táncjáték), Zene húros hangszerekre, ütőkre és cselesztára, Zongoraversenyei, Két portré, Táncszvit, Mikrokozmosz, Cantata profana, Divertimento, Allegro barbaro, Este a székelyeknél, Román népi táncok, Szonáta két zongorára és ütőkre, Hegedű-versenye, dalai és egynemű karai.

Gáspár Enikő




Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fentartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat / Hírlevél

  • 2024. április 24., szerda

    Alig több mint tíz év alatt vált néhány fős közösségből templomépítővé a szigetszentmártoni református gyülekezet, amely április 20-án rakta le félkés...
  • 2024. április 22., hétfő

    „Az esperesi szolgálat nem plecsni, nem kitüntetés, hanem lehetőség a szolgálatra.” Beiktatták Kovács Gergely esperest a Budapest-Déli Református Egyh...
  • 2024. április 22., hétfő

    Baráti ölelések, szakmai beszélgetések, keresztyén légkör fogadta a lelkipásztorokat, hittanoktatókat és vallástanárokat a Dunamelléki Katechetikai Tá...
  • 2024. április 21., vasárnap

    Közelebb a teremtett világhoz, közelebb egymáshoz, közelebb az Ige megéléséhez. A Gyökössy Intézet a lelkészeket hívja ki a mindennapok terhei közül. ...
  • 2024. április 18., csütörtök

    Az egyházkerületi konferencia-központok helyzetéről, a Kákicson nyíló ifjúsági házról és az elsőként megválasztott presbiterek közelgő találkozójáról ...
  • 2024. április 17., szerda

    A HolddalaNap zenekar újra hangszőnyeget sző a csendből. Imádságban fogant koncertjükről Gulyás Anna énekessel, dalszerzővel beszélgettünk.
  • 2024. április 16., kedd

    Duráczky Bálint szociológus szerint a tradicionális keretek lebomlása az elköteleződés megerősödését hozhatja egyházunkban.
  • 2024. április 16., kedd

    A Református Pulmonológiai Centrumban kapta meg Közép-Európában elsőként a gyógyszeres kezelést egy hatévesnél fiatalabb cisztás fibrózisos gyermek.
  • 2024. április 15., hétfő

    Alkohol- és drogfüggőségből szabadult srácok, közös munkájuk biztonságos közeget teremt számukra a reintegráció felé vezető úton.
  • 2024. április 15., hétfő

    Újraalapításának 30. évfordulójáért adott hálát a Kecskeméti Református Általános Iskola vasárnap.