Nyomtat Elküld Olvasási nézet

2013 - A kő marad

 

Az első lépés - Emlékhely avatás 2013-ban

A 2013-ban felavatott Kegyeleti és Emlékező Hely lelkét jelentő Emlékmű

Itt pedig a felavatása előtti ünnepi beszéd olvasható:

Tisztelt Ünneplő Közönség!

Nagy szeretettel köszöntöm megjelent kedves vendégeinket, az egyházak képviselőit, és az ünnepségünk tartalmát adó néhai Nt. Erőss Sándor lelkipásztor leszármazottait, Nt. dr. Bóna Zoltán és Bóna László urakat, akik szép- illetve ükunokái a templomépítő lelkipásztornak.
Istennek legyen hála, hogy ezt az alkalmat megérhettük, és több éves tervezgetés, egyeztetés után a már régóta megfogalmazott módon és formában, a sok hányattatáson átesett sírkövet egy remélhetőleg végleges és köztetszést kiváltó helyre helyezhettük.
Az 1970-es évek elején szállíttatták be az akkori egyházi előjárók a síremléket, amit az elmondások és emlékezések szerint úgy dobott ki a föld az egykori temető területén, amit akkorra már erdő borított. A templom udvarára került, már akkor azzal a szándékkal, hogy méltó helyet találjanak neki, és megóvják az enyészettől és a feledéstől. Négy évtizednek kellett eltelnie, hogy az egykori szándék megvalósulhasson, miközben azok, akik ezt a szándékot megfogalmazták, sorra meghaltak, de a szándék tovább élt az utódokban, és Isten segítségével, az Ő akarata szerint ezen mai ünnepi alkalommal a szándék valósággá válik!
180 esztendeje, 1833. augusztus 18.-án nagy ünnepség keretében szentelték fel eleink ezt a szép templomot, amelynek a falánál állunk, és a templom lelkes építtetője az az Erőss Sándor lelkipásztor, akinek a tiszteletére ezt az emlékező és kegyeleti helyet most felavatjuk.
Tesszük ezt annak reményében, hogy sorról- sorra rendel majd a Mindenható Isten utódokat, akik ezt az emlékhelyet megőrzik, hasonlatosan templomunkhoz, amit az Ő segedelmével, egy LEADER pályázat elnyerésével, majdnem 10 millió forinttal az idén tatarozni fogunk.
A kerítésfalon a négy kis ablakocska arra hivatott, hogy rajtuk keresztül a múltba tekinthessünk, hisz’ a kilátszó téglák az 1840-es, 50-es évbe repíthetik a gondolatot. De ezek a kis ablakocskák majdan új tartalommal telnek meg, a nem is olyan távoli jövőben a szándékaink szerint, de feltétlenül Isten megtartó segítségével!
Következzék az emlékhely megáldása és a koszorúzás…

[Végezetül szeretettel kérem vendégeinket, hogy a Millenneumi zászlót kísérve vonuljunk át a Falunap helyszínére, a Millenneumi Parkba…]


Elhangzott Darányban, 2013. július 27.-én, szombaton a 10:00 órakor kezdődött Falunapi Ökumenikus Istentiszteletet követően, az avatás helyszínén, Somogyi Gábor gondnok által.

... most ugorjunk át hat esztendőt, és tekintsük meg az emlékmű 2019-es környezetét:

Az emlékhely - 2019-ben

Ugye, szemmel látható a változás a környetezén? :-)

[Visszalépés]

Katt ha többet szeretne tudni a szerzői jogvédelemről!

Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fentartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat / Hírlevél

Látogatók ma: 10, összesen: 104890

  • 2024. április 24., szerda

    Alig több mint tíz év alatt vált néhány fős közösségből templomépítővé a szigetszentmártoni református gyülekezet, amely április 20-án rakta le félkés...
  • 2024. április 22., hétfő

    „Az esperesi szolgálat nem plecsni, nem kitüntetés, hanem lehetőség a szolgálatra.” Beiktatták Kovács Gergely esperest a Budapest-Déli Református Egyh...
  • 2024. április 22., hétfő

    Baráti ölelések, szakmai beszélgetések, keresztyén légkör fogadta a lelkipásztorokat, hittanoktatókat és vallástanárokat a Dunamelléki Katechetikai Tá...
  • 2024. április 21., vasárnap

    Közelebb a teremtett világhoz, közelebb egymáshoz, közelebb az Ige megéléséhez. A Gyökössy Intézet a lelkészeket hívja ki a mindennapok terhei közül. ...
  • 2024. április 18., csütörtök

    Az egyházkerületi konferencia-központok helyzetéről, a Kákicson nyíló ifjúsági házról és az elsőként megválasztott presbiterek közelgő találkozójáról ...
  • 2024. április 17., szerda

    A HolddalaNap zenekar újra hangszőnyeget sző a csendből. Imádságban fogant koncertjükről Gulyás Anna énekessel, dalszerzővel beszélgettünk.
  • 2024. április 16., kedd

    Duráczky Bálint szociológus szerint a tradicionális keretek lebomlása az elköteleződés megerősödését hozhatja egyházunkban.
  • 2024. április 16., kedd

    A Református Pulmonológiai Centrumban kapta meg Közép-Európában elsőként a gyógyszeres kezelést egy hatévesnél fiatalabb cisztás fibrózisos gyermek.
  • 2024. április 15., hétfő

    Alkohol- és drogfüggőségből szabadult srácok, közös munkájuk biztonságos közeget teremt számukra a reintegráció felé vezető úton.
  • 2024. április 15., hétfő

    Újraalapításának 30. évfordulójáért adott hálát a Kecskeméti Református Általános Iskola vasárnap.