Cikkek

Könyvajánló

Az emberi közösségek elbeszélő közösségek. Hétköznapi történeteink, beszámolóink segítenek a tájékozódásban, életünk eseményeinek megértésében, értelmének megtalálásában, ezzel együtt önbizalmat, reményt, életkedvet adnak, s a védettség atmoszféráját teremtik meg. A bibliai történetek különleges jelentőségűek, mert az élet végső értelmét és alapját az Isten előtti lét összefüggésébe állítva értelmezik a mindenkori ember számára. Amikor egy bibliai történetet elbeszélünk, a keresztyén tradíció egy láncszemévé válunk.

A Kedves Olvasó a bibliai Ruth könyvének egy magával ragadó, 21. századi, közép-kelet-európai interpretációját tartja kezében. Az élénk képzelőerővel, mély érzelemvilággal és gazdag élettapasztalattal rendelkező szerző arra törekszik, hogy a személyiségén átszűrt történet kortörténetileg és vallástörténetileg megalapozott, valósághű legyen. A részletesen kidolgozott, filmszerűen pergő események sora a néger Krisztus-ábrázolást idézi föl bennem. Egy Isten népévé vált népcsoport tagjai készítették ezt, akik azzal, hogy Jézus Krisztust feketebőrűként jelenítették meg, mindennél jobban kifejezték: Jézus az ő saját megváltójuk, szabadítójuk, népük saját igazsága, útja és élete. Losonczi Léna műve pedig a mi Ruth-történetünk, csodálatos magyar nyelvünk finom árnyalati különbségekre képes gazdagságának kiaknázásával, az elbeszélő, leíró, párbeszédes és magyarázó részek kiegyensúlyozottságával. A teljesség és őszinteség igényével tárja fel az emberi lélek legmélyebb húrjainak pendülését: az örök vágyakozást ama belénk teremtett "Isten-formájú űr- betöltésére, melyet csakis a Végső Ultimátum, a Nagy Összerendező Erő: Isten tud betölteni. A műben gyönyörű kibontakozást nyer a Ruth könyvében megjelenő boldogság-vágy: a kimondhatatlan törekvés az önmagammal, másokkal, a mindenséggel és mindezeken át az Istennel való harmóniára. Harmadik évezred eleji egzisztenciális kérdéseink pedig akaratlanul is rezonálnak a vívódásokban, kételkedésben ott rejtőző változás, előrelépés lehetőségére. Kirajzolódik előttünk, hogy Isten egy csodálatos cél felé fejlődni képes világot teremtett, s míg bizonyos határokat megszabott, azokon belül hatalmas szabadságot és felelősséget adott az embernek, aki milliónyi alternatíva közül választhatja ki a maga útját, hogy Istenben, Krisztusban - aki minden mindenekben, s az őt szeretőknek mindent javára fordít - célhoz érjen. Látóterünkbe kerül, hogy Naómi és Ruth hogyan építi be végül pozitívumként az életébe a szenvedéseket és veszteségeket, nyilvánvalóvá téve, hogy épp ezek körül kristályosodnak ki személyiségük értékei és életük igazán maradandó gyümölcsei, melyek által saját földi életük a világmindenség történetével összefonódó üdvtörténet részévé is válik.
Az író az egyes epizódokat tartalmazó fejezetek címiratául olyan ószövetségi igéket választott, melyek a fejezetben leírt események értelmezésének az irányát jelölik ki. Ezzel meghagyja a lehetőséget az olvasónak arra, hogy maga a szöveg hasson rá, s ő találhassa meg abban a saját aktuális életkérdéseire a válaszokat, személyre szóló üzeneteket.
A szerző a kifejtő elbeszélés módszerét alkalmazza a bibliai Ruth-történet interpretálására. Kibővíti a bibliai tudósítást, felszínre hozza a szöveg alapvonalait, kifejti alapgondolatait, felmutatja képeit. Fontos háttér-információkat közöl, megkönnyítve a történet megértését. Mindezek által új perspektívába helyezett találkozást biztosít az olvasónak e régi történettel, ablakot tárva az évezredeket átívelő isteni fénysugarak előtt.
Nagy tisztelettel és szeretettel ajánlom Losonczi Léna e regényét azok számára is, akik csupán egy kedves, igényes, romantikus, ugyanakkor realisztikus történetre vágynak. Azoknak is, akik a zsidó nép élete és múltja iránt érdeklődnek. Továbbá azoknak, akik az Élő Istent szeretnék megismerni, hozzá közelebb kerülni a benne hívők élettörténetein keresztül. Végül ajánlom a Ruth történetét régóta ismerőknek, akik nyitottak arra, hogy Isten egészen új üzeneteket ragyogtasson fel számukra e mű olvasása közben!

Becseiné Kató Anikó református lelkész, középiskolai vallástanár

Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fentartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat / Hírlevél