Cikkek

A Magyar Református Presbiteri Szövetség konferenciája

Mintegy 400 fő részvételével 2006. augusztus 17-18-án Kisvárdán került sor a fenti konferenciára. Gyülekezetünkből 14-en vettünk részt ezen a konferencián, melynek témája: NINCS MÁSBAN MEGMARADÁSUNK, MINT JÉZUS KRISZTUSBAN.

A konferencia Horkay Lászlónak, a Kárpátaljai Református Egyház püspökének nyitó áhítatával kezdődött. Az igei alapot az Ap.Csel 2. részéből vette. Igemagyarázatában elmondta, hogy fontos a bűnök, felismerése, annak megbánása, de utána lényeges, hogy az ember feltegye a kérdést: Uram mit cselekedjek?
Ezután Dr. h. c. Szabó Dániel, Magyar Református Presbiteri Szövetség elnöke tartott előadást, melynek címe és témája megegyezett a konferenciáéval: Nincs másban megmaradásunk, mint Jézus Krisztusban. A történelmi múlt, és a jelen nemzetközi és hazai helyzet felvázolása után a tennivalókra tért rá. Lényeges azonban, hogy mindent csak Jézusunk akaratával lehet végezni. Fontos, hogy felismerjük tennivalóinkat.
Az előadás után, beszélgetés folyt az előadásról, majd beszámolók hangzottak el egyházkerületenként az 1956-os eseményekről és azok lelki élményeiről, tanulságairól a mai presbiterek számára.
Az esti áhítaton Dr. Pótor Imre lelkipásztor szolgált az apostolok kiküldéséről a Márk szerinti evangélium alapján. Kiemelte, hogy csak a Küldőben bízók, és rá hagyatkozók tudnak jót gondolni és cselekedni. Ő tud életre kelteni, és csak azok tudnak küldötté válni, akiket előzőleg elhívott. A küldetés farkasok közé történik, de ahol Jézus Krisztus jelen van, nem marad el a győzelem. A küldetésnek jutalma az örökélet.
Az áhítat után beszélgetés, és énektanulás zárta a napot.
Másnap reggel Dr. Buzogány Dezső, a Babes-Bolyai Tudományegyetem Református Teológiai Karának professzora tartott előadást: "Bocskai István élete és kora. Üzenet a mai presbitereknek- címmel. Előadásában semmit nem szépítve mondta el a fejedelem bűneit és erényeit, melyből kitűnt, hogy csak a megtért ember tud igazán jól országot irányítani, vezetni.
Az ezt követő beszélgetések után, a záró istentisztelet következett. Ezen Dr. Erdélyi Géza, a Szlovákiai Református Keresztyén Egyház püspöke végezte a szolgálatot. Az igehirdetés Mikeás 2,1-11. alapján történt, kiemelve a 7,b verset: "Az Ő igéi javára válnak annak, aki becsületesen él- Elmondta, hogy a felolvasott igék akár most is íródhattak volna. Az Úr beleszólt a vezetők mohóságába. Látnunk kell, mi az, amit prófétálni kell. A mai országvezetők is azt szeretnék, ha nem folyna prédikáció a tízparancsolatról: ne ölj, ne lopj, ne paráználkodj, mivel ez az elkövetőknek kellemetlen. Aki azonban Isten igéjét visszautasítja, az igazságos életet utasítja vissza. Fogadjuk be Isten Igéjét, mert ha az Igét befogadjuk Jézust fogadjuk be. Az egység is csak Jézus Krisztusban lehetséges. Csak úgy lehetünk igazán boldogok, ha Ő átölel, ezért az evangélium hirdetése állandó és közös feladat. -egy résztvevő-

Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fentartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat / Hírlevél