Cikkek

Douglas Adams: Jobbára ártalmatlan (részlet)

"A falubeliek döbbenten nézték a Szendvicskészítő kunyhója felé masírozó nőt. A Szendvicskészítőt ugyanis maga a Mindenható Bob küldte közéjük tüzes szekerén. Legalábbis ezt állította Trasbarg. Trasbarg pedig az ilyen dolgokat mindenkinél jobban tudta. Vagy legalábbis ezt állította Trasbarg, Trasbarg pedig... satöbbi, satöbbi. Szóval nemigen képezte vita tárgyát, na.

Néhány falubeli persze eltűnődött azon, hogy a Mindenható Bob vajon miért éppen egy tüzes szekéren küldi közéjük elsőszülött Szendvicskészítőjét, miért nem inkább egy olyanban, ami csendesen földet ér és nem égeti el a fél erdőt, nem tölti meg szellemekkel, és főleg, amiben nem töri össze magát olyan csúnyán a Szendvicskészítő. Agg Trasbarg erre azt mondta, hogy ez volt Bob kifejezhetetlen akarata. Mikor pedig megkérdezték tőle, mit jelent az a szó, hogy kifejezhetetlen, csak annyit felelt: "Nézzétek meg a szótárban!"
A gond csak az volt, hogy Agg Trasbargé volt a falu egyetlen szótára, és senkinek sem adta kölcsön. Megkérdezték tőle, hogy ugyan miért nem, de ő csak annyit válaszolt, hogy azért nem, mert ő azt mondta. Egy szép napon, amikor Agg Trasbarg éppen úszni volt, valaki mégis belopózott a kunyhójába, és megkereste a szótárban a: kifejezhetetlen"-t. A "kifejezhetetlen" azt jelentette: "megismerhetetlen, leírhatatlan, elmondhatatlan, olyan dolog, amiről nem tudunk, vagy nem beszélünk." Úgyhogy ezt a kérdést sikerült tisztázni.
De legalább megkapták a szendvicseket.
Agg Trasbarg egy nap azzal állt elő, hogy a Mindenható Bob kijelentette: neki kell elsőnek vennie a szendvicsekből. A falubeliek megkérdezték, hogy ezt pontosan mikor jelentette ki, Trasbarg pedig azt mondta, hogy tegnap, amikor nem figyeltek oda.
"Higgyetek - dörögte Trasbarg -, vagy elégtek!"
Úgyhogy engedték, hadd vegyen elsőnek a szendvicsekből. Ez tűnt a legegyszerűbb megoldásnak."

Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fentartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat / Hírlevél