Cikkek

Bemutatkozik a házaspári kör

A napokban lesz 3 éve, hogy gyülekezetünkben beindult a házaspári kör rendszeres alkalma. Az alkalmakat az a szükség hozta létre, hogy a posztmodern kor, amelyikben élünk, házasság-ellenes. Sokan nem is házasodnak össze, féltik a függetlenségüket. Egyre gyakoribb az egyedülálló (szingli) életforma és az élettársi kapcsolat. A házasságok pedig gyakran végződnek válással. Sok a nyitott házasság, egyre nagyobb a szexuális szabadosság. Ebben a társadalmi környezetben egyre nehezebb dolga van a Biblia elvei alapján élő keresztyén házaspároknak, azoknak, akik a házasságukra úgy tekintenek, mint a párjukkal való tartós, teljes és kizárólagos közösségre.

A keresztyén házasságnak fontos küldetése is van, bizonyságot kell tennie Jézus Krisztusnak az Ő népéhez való szeretetéről, hűségéről, megbocsátásáról. Ahogyan Jézus szereti az Ő népét, ahogyan megbocsát neki, amilyen hűséges hozzá, ugyanúgy kell a házaspár tagjainak is egymást szeretni, megbocsátani és hűségesnek lenni (Ef.5:22-33). Isten ad segítséget a küldetés betöltéséhez, hiszen akinek a házasságában Ő is jelen van, annak tartós lesz a kapcsolata. A Prédikátor könyve 4:12-ben olvashatjuk: a hármas kötél nem hamar szakad el. A keresztyén házaspár számára a szerelmi háromszög helyett a kegyelmi háromszög a követendő út.
Isten segítségének egyik formája a közösség, ahol a hívő emberek egymást erősítve és bátorítva töltik be a küldetésüket. Ennek alkalma a házaspári kör is. Havonként 8-10 házaspár találkozik egy vasárnap délután és különböző témákban Isten Igéjének útmutatása alapján keresnek választ kérdéseikre. Nagy élmény szokott lenni, mikor rácsodálkozunk, hogy más pároknak is van hasonló problémájuk mint nekünk, és közösen kereshetjük ebben a megoldást. Beszélgettünk már a gyermeknevelésről, az időbeosztásról, az önértékelés fontosságáról stb. Bibliai házaspárok életét is tanulmányoztuk, hogy elkerüljük az általuk elkövetett hibákat, tanuljunk példájukból. Hiszen amelyek megírattak, a mi tanulságunkra írattak meg. / I.Kor.10:11./
A mindennapi életben, gyakorlati kérdésekben is igyekszünk segíteni egymást, tudunk egymás problémáiról, örömeiről.
Ez év májusában egy házassággondozó csendesnapot is szerveztünk a gyülekezetben a Bibliai Házassággondozó Szolgálat két munkatársának közreműködésével (dr. Pálhegyi Ferenc és felesége szolgált közöttünk).
Két alkalommal találkoztunk a vásárosnaményi házaspári kör tagjaival is.

Szeretettel hívunk minden házaspárt az alkalmakra, melyek minden hó utolsó vasárnap délutánján fél 3-kor kezdődnek (ha az időpont ettől eltér az a hirdetésekben elhangzik). Ízelítőül és hívogatóul a legutóbbi alkalmunkon elhangzott könyvismertetés szolgáljon.
Dr. Makrai Tibor
presbiter

Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fentartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat / Hírlevél